Skocz do zawartości

Zestaw PZL-37 Łoś 1,49m

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proponuje moze kopie tego watku zrobic (wyjatkowo) - wlasnie dla osob z wolnym laczem i tam dawac miniaturki, a tutaj zostawic tak jak jest

moglbym w domu spokojnie sobie przegladac jak i na wyjazdach na komorce :) - tylko, ze to dodatkowo robota dla Tomka i praca zwolni - moze ktos by sie podjal pomocy ???

• Odpowiedzi 383
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano
Tomku uwaga techniczna - nie owijaj przewodów serw o elementy płata...

Uwaga słuszna, ale tu akurat bezpodstawna - tam jest dostęp, bo jest to wnęka podwozia (pewnie jest zawinięty by nie zawadzał o kółka). Ponadto, jeżeli będą zamykane wnęki podwozia, to dojdzie tam sporo mechanizmów i być może przewód będzie poprowadzony jeszcze jakoś inaczej :)

Edit

Zapomniałem dodać, że piękny model.

A najlepsze w tym wszystkim są kabinki, bez nich łośki nie wyglądają jak należy.

Opublikowano
Tomku mam prośbę: czy mógłbyś wstawiać zdjęcia w mniejszej rozdzielczości (320x240), a 800x600, żeby pojawiały się dopiero po kliknięciu w miniaturkę? Mam aktualnie bardzo słabe łącze internetowe i ładowanie tego wątku zajmuje mi chyba z pół godziny! Oczywiście, tylko ze względu na mnie, tego kłopotu sobie nie rób, ale pewnie znajdzie się jeszcze parę osób z podobnym problemem :oops: :)

:D Ciesze się ze ktoś za mnie to napisał :D Też miałem o to Tomka poprosić ale co tam,czekałem koło 1h aż mi się fotki z jednej strony otworzą,co się nie robi dla tak pięknego modelu,w dodatku temat jednego z moich ulubionych forumowiczów 8)

Pozdr

PS.Nie ma to jak siem męczyć z 15kb/s :ble:

Opublikowano

A tak juz OT, ci ze słabym łączem nie mogą sobie powyłączać obrazków i ściągać ręcznie ??

320x240 to mam na telefonie więc nie przesadzajcie

Opublikowano
320x240 to mam na telefonie więc nie przesadzajcie

ja mam ze 300x800 czy jakos tak - jednak uwiez mi - otwieranie 30 zdjec na komorce jest pomyslem srednio udanym - nie tyle jesli chodzi o czas ladowania (jak G3.5 chodzi - to trwa to moment) tylko o sam telefon - pamieciowo pada :( a miniaturki jak bedzie widac - to przynajmniej wiadomo jakie zdjecie powiekszac ;)

Opublikowano

Zdjęcia po to dałem duże ,aby ktoś w przyszłości budując łosia nie musiał zakładać podwójnych okularów.

Nie sądzę żeby ktoś budował łosia podpierając się zdjęciami z komórki. :D

Po za tym oglądanie 100-paru zdjęć na komórce to niezłe sado-macho.

Dlatego oglądanie tego wątku z komórki przynajmniej na tym etapie mija się z celem.

Jednak aby zrobić ukłon w stronę użytkowników komórek zrobię kilka linków z ważniejszych etapów z budowy w rozdzielczości 320x240 już bez opisów .

Wtedy załaduje sobie każe zdjęcie jako otwarcie osobnego linku.

Hubercie ,dodam że aktualnie są już gotowe formy na pozostałe kabinki, dowódcy i tylnego strzelca.

Jeszcze zastanawiam się nad zrobieniem połączeń kadłub skrzydło.

Edit:

poprawiłem rozdzielczość. :)

Opublikowano
zrobię kilka linków z ważniejszych etapów z budowy w rozdzielczości 23x240 już bez opisów .

Hahah Tomku chcesz dobrze a skończysz jak Janosik :D

230x240 miało być? :D

Opublikowano

Proponuję rozdzielić temat na dwa, tak, jak ze spitem daegostini. Relację i resztę-dyskusje, opinie itd. Ten pierwszy będzie można łatwo zrzucić do pdf i dorzucać do zestawu jako instrukcje montażu :)

Opublikowano

Na pewno na końcu projekty Tomek zadba by była też instrukcja w pdfie lub na płycie dodawanej do modelu wiec wątek jest lepszy taki jaki jest, bo tutaj to kopalnia wiedzy a sama budowa to by była tylko instrukcja.

Tomku, według mnie powinny być wytłoczki przejścia kadłub skrzydło, dla mniej wprawnego młodego modelarza łatwiej wykonać. Co innego szlifować po zakrzywionej płaszczyźnie, a co innego szlifowanie wewnętrznej krzywizny.

Relacja jest niesamowita, czekam na dalsze postępy.

Opublikowano
dla mniej wprawnego młodego modelarza łatwiej wykonać.

Taki ŁOŚ dla młodego :?: :?: :?: i w dodatku mniej wprawnego :?: :?: to Extrimka kleić :idea: :!:

Opublikowano

Zobaczymy co będzie z tymi wytłoczkami.

Instrukcja w pdf-ie , na pewno będzie .

Pozostałe 2 wytłoczki pilota i tylnego strzelca niemal są już gotowe .

Opublikowano

Kabinka pilota i strzelca , tylnego strzelca też jest. :D

kabinki_001.jpg

Zostało zamienić te płaskie wytłoczki na profilowane.

Opublikowano

Witaj Tomku.

Na tym etapie już wygląda znakomicie, a to jeszcze nie koniec :D

Szkoda tylko, że to nie będzie makieta z napędem spalinowym.

Opublikowano

primo możesz zawsze założyć jakieś spaliniaki, secundo w modelu tej wielkości spalina nic nie daje poza większym ryzykiem kreta w wyniku korkociągu oraz trudnościami z ustawianiem obrotów.

BTW- Łosie bardzo ładnie kręciły akrobację (oczywiście jak były nieobciążone bombami) ciekawe co model będzie potrafił

Opublikowano
dla mniej wprawnego młodego modelarza łatwiej wykonać.

Taki ŁOŚ dla młodego :?: :?: :?: i w dodatku mniej wprawnego :?: :?: to Extrimka kleić :idea: :!:

Zgadzam się z buwi777 ostatnio zrobiłem 1,3m Tempesta, łaczenie skrzydło kadłub jak w "Spitfierze" zrobiłem z balsy na profilu z cienkiej sklejki szlifowanie zajęło mi sporo czasu, makiety to inna bajka. :|

Opublikowano
w modelu tej wielkości spalina nic nie daje

Polemizowałbym, spalina w takim modelu to czysty, nieskalany bajer - wiem bo mam 8) a to że raz przyglebiłem, bo niezatankowałem jednego zbiornika, to drobny szczegół :)

A na bardziej serio zawsze można zamontować spalinówki, tylko faktycznie tak starannie zrobiony model balsowy szkoda narażać na szwank. Ale ja bym zaryzykował :mrgreen:

Opublikowano

W Łosiu zgaśniecie jednego silnika powoduje niemal natychmiastowy korek.

Jedyne wyjście to wyłączenie drugiego . :?

Dlatego nawet nie wysilałem się robić wersji pod salinę.

Jednak rezygnując ze składanego podwozia można spokojnie budować wersje spalinowa , miejsca jest aż nad to.

Ja jednak nie wprowadziłem do projektu mocowań pod spaline , nie ma tez półki pod serwo , to każdy będzie musiał dorobić sobie sam.

W tej chwili skończona jest jedna gondola z otwieranym podwoziem i klakami podwozia.

Z drugiej strony kółka też się już chowają , ale nie ma jeszcze ani gondoli ani serwa zamykającego .

Zamykanie podwozia pokaże jak zrobiłem.

Wymaga albo 2 kanałów albo rewesu na jednym kanale z kablem Y.

Oczywiście można podumać na mechanicznym zamykaniu klapek , ale ja wolałem dać osobne serwa ( u mnie 4 gramowe ,ale miejsca jest dość ,wejdą dowolne 9 gramowe.

Na tym kompie nie mam możliwości obrobienia filmu ,więc film jak to dział- późnym wieczorem lub jutro.

No i od poniedziałku wszyscy zniecierpliwieni będą mogli nabyć Łosia w wersji short.

Czyli powycinane formatki z balsy, sklejki, wytłoczki kabinek i gondol , bez poszycia, bez podwozia , kół i innej galanterii no i bez instrukcji .

Ale to chyba w wypadku Łosia nie problem , wszytko jest na zdjęciach ,a czego niema - konsultant jest na miejscu 24 h :devil:

W poniedziałek podam cenę.

Opublikowano
Ale to chyba w wypadku Łosia nie problem , wszytko jest na zdjęciach ,a czego niema - konsultant jest na miejscu 24 h :devil:

oj będziesz Ty często wyłączał telefon a my słuchali :"The number you are trying ..........." :twisted:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.