Piciu Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Witam Kolegów, Zostałem szczęśliwym właścicielem silnika jak w temacie. Silnik był wystawiony jako nowy , sprzedawany od kolekcjonera. Zapakowany był w oryginalne pudełko w którym znajdowały się wióry drzewne jako wypełnienie. Oryginalna gąbka która znajdowała się w pudełku uległa zlasowaniu i właściciel ją wyrzucił. Silnik dotarł do mnie w nieuszkodzonym opakowaniu które zawierało wszystko co było przedstawione na fotografiach. Silnik rzeczywiście wygladał na nowy. Zaniepokoiły mnie rysy na tłoku ponizej pierścienia. Na cylindrze rys nie ma , silnik ma doskonałą kompresje. Proszę o opinię co mogło spowodować takie porysowanie tłoka ? Czyżby wióry ? Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 ktoś sie nim bawił na sucho, to dośc częste zjawisko ale spokojnie dotrzyj go , będzie bez problemu smigał to bardzo dobre silniki są/były 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Na moje oko, analizując przebarwienia na tłoku to śmiem twierdzić, że ten tłok już pracował, niekoniecznie w tym karterze. Chciałbym jeszcze obejrzeć górną powierzchnię tłoka i głowicę od środka no i świecę z innej perspektywy ? Jeśli jest dobra kompresja to nie ma się czym przejmować. Umyć i użytkować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Raczej nie pracował,są jeszcze widoczne slady w poprzek tłoka po obrobce. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Godzinę temu, Grzesiek napisał: Raczej nie pracował,są jeszcze widoczne slady w poprzek tłoka po obrobce. One są zawsze widoczne, nawet po długotrwałej pracy, a toto ciemne w zagłębieniach świadczy właśnie o tym że ten tłok już wąchał paliwo i spaliny również... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Jak dla mnie nowy tłok to jest , wogole niedotarty . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Wąchał czy nie nie ważne zdaje się ze ten silnik to nie ABC więc uszczelnienie jest i tak na pierscieniu,więcnie ma co sie tym ryskom przejmować.Jak pierscień tylko jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piciu Opublikowano 30 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Witam, Sprzedawca deklarował że silnik pochodzi z jego kolekcji i sprzedaje nadwyżkę. Silnik był konserwowany olejem typu BALISTOL. Przesyłam fotografię wnętrza cylindra i góry tłoka. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Trzeba zrobić "Honowanie " ?cylindra a tak na poważnie umyć i użytkować jak pisze Paweł . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 31 minut temu, Piciu napisał: Witam, Sprzedawca deklarował że silnik pochodzi z jego kolekcji i sprzedaje nadwyżkę. Silnik był konserwowany olejem typu BALISTOL. Przesyłam fotografię wnętrza cylindra i góry tłoka. Piotrze,czy ten silnik kupiłeś na Ebay ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piciu Opublikowano 30 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Godzinę temu, RobertK napisał: Piotrze,czy ten silnik kupiłeś na Ebay ? Tak. Kupiony na Niemieckim Ebay. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Teraz po tych zdięciach widać ze ten garnitur czyli tuleja i tłok nie jest nowy.Jest potraktowany papierkiem sciernym.Na cylindrze na 3 zdięciu bardzo dobrze to widać ze pracował,ponieważ jest nabłyszczona powieżchnia przed GMP.Probowal to "zachonowac" papierkiem z tąd te rysy poprzeczne.Udajace proces chonowania.Tak czy siak myj motor i w powietrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 3 godziny temu, Piciu napisał: Tak. Kupiony na Niemieckim Ebay. Miałem podobny problem ,również kupiłem Webre na ebay od kolekcjonera z Austrii zakwestionowałem stan silnika. Nie było żadnego problemu oddał kase wraz z moimi kosztami wysyłki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 używany frankenstein, miałem podobny przypadek z Włochem , który zwrócił mi kasę ale silnika nie chciał, więc pozyskałem używkę za free , odszkodowanie za straty moralne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 6 godzin temu, Piciu napisał: Witam, Sprzedawca deklarował że silnik pochodzi z jego kolekcji i sprzedaje nadwyżkę. Silnik był konserwowany olejem typu BALISTOL. Przesyłam fotografię wnętrza cylindra i góry tłoka. Pozdrawiam Piotr Karter ładny zdrowy, głowica ok, tylko te przebarwienia na uszczelce nie wiadomo skąd, tuleja ma ślady po fabrycznym honowaniu, przebarwienia na tłoku mogą być resztkami balistolu, świeca wygląda na niewebrowską, ale jeśli kompresja zadowalająca i łożyska ładnie się obracają to umyć i w powietrze. Więcej nie kombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Nowy fabrycznie motorek który długo leżał ,nic poza tym . Za Gierka jak byłem młodym modelarzem kosztował 4700 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi