bjacek Posted February 14 Share Posted February 14 Buduję staruszka F3A Blue Angel. Mam kilka starych, troszkę zdezelowanych elementów od JR oraz kolegę, który w ubiegłym roku oblatał taki model. Pozwala to mieć nadzieję, że pomimo przeciwności mój model też kiedyś tam poleci Poszukuję takich planów modelu lub samego usterzenia poziomego, na których byłby pokazany komplet żeberek statecznika poziomego. Wydaje mi się, że wszystkie skany planów dostępne w necie już przejrzałem. Na niektórych, np. tych od JR, są pokazane żebra skrajne statecznika poziomego. Oczywiście, resztę można sobie jakoś ekstrapolować, ale może ktoś ma gotowe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobo_old Posted February 14 Share Posted February 14 Zobacz załączniki. Nie ma kompletu żeberek - są skrajne. Może Ci to pomoże blue_angel_yoshioka.pdf blue_angel_60_mk.pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjacek Posted February 14 Author Share Posted February 14 Dziękuję za plany. Przyznam się, że już pobrałem je z aerofred i outerzone. Te skrajne żeberka przeskalowałem i narysowałem, a nawet jakoś ekstrapolowałem przejście z "małego" do "dużego". Ale liczyłem na jakiś oryginalny plan, bo przecież musiały one być gdzieś publikowane w formie do samodzielnego montażu, a nie tylko być dodatkiem do zestawu. No chyba, że był oryginalny model, a później tylko zestawy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubu2 Posted February 15 Share Posted February 15 A takie masz?Blue_Angel_Stunt_56in_oz4831.pdfBlue_Angel_Stunt_56in_oz4831.pdf Blue_Angel_Stunt_56in_oz4831_article.pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawkar Posted February 15 Share Posted February 15 Dawno temu wykonalem ten model, w usterzeniu zastosowałem profil Naca 00... Ten z planów najbardziej był zbliżony, własciwie to samo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjacek Posted February 17 Author Share Posted February 17 Nie znalazłem oryginału, więc narysowałem, jak umiałem. Wyciąłem, poskładałem - właśnie schnie klej. Mam nadzieję, że będzie dobre. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk Sokol Posted February 20 Share Posted February 20 W dniu 14.02.2023 o 21:43, bjacek napisał: Dziękuję za plany. Przyznam się, że już pobrałem je z aerofred i outerzone. Te skrajne żeberka przeskalowałem i narysowałem, a nawet jakoś ekstrapolowałem przejście z "małego" do "dużego". Ale liczyłem na jakiś oryginalny plan, bo przecież musiały one być gdzieś publikowane w formie do samodzielnego montażu, a nie tylko być dodatkiem do zestawu. No chyba, że był oryginalny model, a później tylko zestawy. Nie musiały być rysowane żadne poza skrajnymi. Klasycznie takie żebra robi się po prostu w zbieżnym bloczku i tyle. Żeby były mniej skośne to można pomiędzy kawałki balsy wstawić depron. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts