mar_io Opublikowano 2 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 Dokładnie masz Marku rację w stu procentach. Nie dam za wiertarkę wyciągniętą z rzeki prawie tysiaka, tak samo jak za chińczyka zrobionego z plasteliny. Swojego chinola podratowałem, usztywniłem, w miarę będzie prostopadle wiercić. Robię frezarkę cnc, także będe mieć na osi Z wrzeciono, chcę dokupić do niego redukcje pod małe futerko, będzie bardzo szybko ale precyzyjnie praktycznie idealnie wywiercę otwory o małych średnicach (zresztą frezy o trzpieniu 6mm czy 3.175mm są dostępne w wielu wymiarach) zrobię sterowanie z zmodyfikowanego pilota do sterownia "miejscowego" odpadnie mi problem precyzji w wiertarce. Tak chce rozwiązać problem. Docelowo zrobię od zerwa wiertarkę na konkretnej kolumnie z stałym wrzecionem a poruszanym na zębatce stole, może na jakimś małym falowniku, zobaczymy. Tokarkę mam zawsze coś mogę podtoczyć, nie ma problemu. Mam już zamysł w głowie, reszta przyjdzie z czasem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 2 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 Zwykła wiertarka zwykłego człowieka. Na zwykłym statywie, który jest ciężki ale stabilny i sztywny. Całość po remoncie i dalej służy. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 4 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2023 Ja także posiadam taką samą wiertarkę ze statywem .Aczkolwiek ze względu na jej słuszny wiek użytkowania poddałem ją gruntownemu remontowi i teraz używam ją tylko jako stacjonarnej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 5 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 A zobaczcie sobie na necie jak w tej chwili są produkowane statywy porażka. Zresztą nie tylko wiertarki widziałem tokarkę cormaka 500x1500 przemysłową po paru latach z takimi luzami że praktycznie nadaje się do wywalenia (luzy na łożu) obok stała maszyna 40 lat stara w stanie idealnym. To samo się tyczy zresztą np. WS-16 od bodajże MTP można by tak wymieniać w nieskończoność. No ale cóż takie mamy czasy. Lepiej zrobić z plasteliny i wymienić co 3 lata niż produkować na dziesiątki lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 5 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 Tak , słusznie piszesz: wszystko jest robione z byle jakich materiałów. Niby ładne , eleganckie a po paru latach do wyrzucenia. I to tyczy się wszystkiego od ubrań po elektronikę. Świat oparty tylko na pieniądzu i zarobku bez żadnych zasad. Dlataego trzeba ratować stare dobre sprzęty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 5 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 Uzupełniając temat. Udało mi się kupić statyw firmy bolcraft" i zamontowałem do niego wiertarkę 2 biegowa 1100W. Jak na moje potrzeby to super. Statyw ma prowadzenie na jaskółczy ogon z kasowaniem luzów oraz możliwość obrotu kątowego głowicy. Ten sam model można spotkać pod nazwą Proxon. Poniżej fotka jak to wygląda, może komuś się przyda, czasami na olx się pojawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi