pacek Opublikowano 19 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Pacjent to tytułowy dle 30, objawy to samoczynny wzrost obrotów. Silnik chodzi na niskich obrotach i po jakimś czasie zaczyna zwiększać obroty. Po dodaniu gazu i cofnieciu przepustnicy obroty spadają ale po chwili znowu rosną same ? Co to może być ? wygląda to jakby samoczynnie zubażała się mieszanka, kto winny? gaźnik czy zbiornik (mam na ssaku filtr filcowy, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 19 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Ja bym probował wzbogacić mieszanke srubą L .Jezeli to nie pomoże to obstawiam lewe powietrze między gaźnikiem a silnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 25 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 Może być serwo lub gaźnik. Jak jest oryginalny dle to do kosza. Wymienić na walbro. Też przerabiałem ten temat w 20. Najpierw wymień serwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 25 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 Też tak zrobiłem ,wymieniłem gażnik na Walbro w DLE30 i jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 26 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 W dniu 25.03.2023 o 10:00, f-150 napisał: Może być serwo lub gaźnik. Jak jest oryginalny dle to do kosza. Wymienić na walbro. Też przerabiałem ten temat w 20. Najpierw wymień serwo. a jaki ma symbol to walbro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanisław z Gdańska Opublikowano 26 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 W dniu 25.03.2023 o 10:00, f-150 napisał: Jak jest oryginalny dle to do kosza. Wymienić na walbro Jestem odmiennego zdania aniżeli Wojtek z Krakowa. Mój DLE 55 z gaźnikiem, firmowanym przez Walbro pracował niezawodnie przez kilka lat i potem rozpoczęły się problemy "gaźnikowe". Wymiana części na oryginalne części Walbro nic nie pomogła i dlatego straciłem straciłem dwa sezony. Dopiero po wymianie na fabrycznie nowy Walbro z logo DLE , silnik DLE 55 ccm zaczął zachowywać się jak fabrycznie nowy. - starszy silnik ZDZ 80 RV po wymianie, z brytyjskiego TUSCON na DLE/Walbro zaczął przemawiać "ludzkim głosem". - nowy silnik ZDZ 80 RVJ po wymianie, z brytyjskiego TUSCON na DLE/Walbro zaczął pracować rewelacyjnie. Dodam jeszcze, że silniki ZDZ (z dyskiem sterującym) nie mogą pracować "z głowicą w dół". Ten problem opisywałem w w dniu 2018-07-18. Pewnie ten sam problem dotyczy silników MVVS. Według mojej wiedzy, firmę DLE jest stać na to, aby zamawiać gaźniki WALBRO z logo DLE. Wojtku z Krakowa! Twoje stwierdzenie, że gaźniki z logo DLE nadają się tylko do wyrzucenia na śmieci jest błędne i jest przykładem braku Twoich kompetencji. Dodam jeszcze , że ostatnio zakupiłem silnik DA60. Gaźnik posiada logo Walbro i czerwone dźwignie ssania i przepustnicy oraz mocniejszą sprężynę dźwigni przepustnicy . Firma DA ma znacznie mniejszą sprzedaż aniżeli DLE i nie jest ich stać na zamówienie gaźników z logo DA. Podobnie, nowe i dobre silniki: DLA, RCGF, MVVS, ZDZ i inne mają gaźniki z logo Walbro. Narzędzia spalinowe (piła, podkaszarka, itp", posiadają gaźniki: "typu Walbro" i zdecydowanie je odradzam. pozdrawiam Staszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 W dniu 25.03.2023 o 10:00, f-150 napisał: ...lub gaźnik. Jak jest oryginalny dle to do kosza. Wymienić na walbro. Też przerabiałem ten temat w 20. Amen. Przy zalozeniu, ze serwo jest w porzadku. Wymiana na oryginalny Walbro i po problemach. Tyle, ze trzeba wlasciwa wersje wybrac. W dniu 26.03.2023 o 18:31, Stanisław z Gdańska napisał: Według mojej wiedzy, firmę DLE jest stać na to, aby zamawiać gaźniki WALBRO z logo DLE. Zapytam wprost: skad czerpiesz te wiedze? Mozna prosic o dajaca sie zweryfikowac Informacje, moze jaki link, albo kopie/fotke stosownego dokumentu? Otoz takze przerabialem ten temat i to wielokrotnie, z silnikami DLE i nie tylko. Przede wszystkim gazniki w silnikach DLE to nie sa oryginalne Walbro, a co najwyzej ich chinskie kopie. Na gaznikach DLE stoi jak byk napis DLE, natomiast na oryginalnych gaznikach Walbro bez wzgledu na to, czy sprzedawanych osobno, czy tez w komplecie z silnikami jakiejkolwiek marki, zawsze i bez wyjatku widnieje napis Walbro, co wynika nie tylko z marketingu producenta tych gaznikow, ale takze z koniecznosci ochrony wlasnych produktow przed plagiatami. To powinno byc dla kazdego logiczne. Tak wiec spekulacje odnosnie zamowien/produkcji oryginalnych gaznikow Walbro z innym logo pozostaja jedynie niczym nie popartymi spekulacjami. Edycja: W dniu 26.03.2023 o 15:52, witold_pi napisał: a jaki ma symbol to walbro? Dla DLE-30 na przyklad Walbro WT-834-1. Natomiast "na przyklad" dlatego, ze mozliwosci jest wiecej, gdyz firma Walbro wyprodukowala pokazna liczbe gaznikow o parametrach zblizonych do fabrycznego gaznika DLE stosowanego w silnikach 30ccm. Glownie chodzi tutaj o pasujace przekroje gardzieli, a dokladniej mowiac ich zakres. Nieznaczne odstepstwa porzekroju gardzieli zamiennika Walbro w porownaniu z fabrycznym gaznikiem DLE nie dyskwalifikuja automatycznie tego pierwszego, a moga jedynie wplynac na pewna zmiane charakterystyki silnika - na przyklad nieco wezsza gardziel moze objawic sie korzystnie w postaci zmniejszonego zuzycia paliwa i bardziej plynnej zmiany predkosci obrotowej. Mimo tego gaznik taki (nadal mowie o zamienniku Walbro) bedzie znakomicie wspolpracowal z silnikiem. Zaznaczam, ze to tylko jako przyklad. Nota bene jest to generalnie dosyc prosta mozliwosc tuningu modelarskiego silnika benzynowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi