endriuRC Opublikowano 26 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2023 Witam po 4latach przerwy od modelarstwa. Kilka lat temu zakupiłem w Nastiku model I tak przeleżał na strychu. W tym roku postanowiłem powrócić do modelarstwa jak i naprostowac kilka spraw małego "gówna" którego narobiłem. Pozdrawiam Wyposażenie jakie będzie napędzało modelu to: Silnik MEGA Acn 22/45/3(E) Śmigło: łopatki 13x8 aeronaut Regulator Dualsky 65A Bateria: dualsky 2700mah 25C 4s / Quantum SLS 30C 3000mah Serwa: lotki/klapy dualsky AS82MG Wysokość SAVOX SH-0255M Kierunek: dualsky 65mg Odbiornik Hitec Optima 9 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 30 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Postęp prac czyli wklejenie węglowej pułki na ster kierunku i ogarnięcie wtyczki mpx w centeopłacie + wtyczka która będzie zakończona pinami do odbiornika. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 Witaj Andrzeju, Chciałem zapytać czy te serwa Dualsky As82 mg to czy sprawdzałeś je jak szybko Ci się poruszają? Nie masz wrażenia, że są trochę wolne. Kolega na forum opisywał że dosyć wolno chodzą. Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 1 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 2 godziny temu, Marcin83 napisał: Witaj Andrzeju, Chciałem zapytać czy te serwa Dualsky As82 mg to czy sprawdzałeś je jak szybko Ci się poruszają? Nie masz wrażenia, że są trochę wolne. Kolega na forum opisywał że dosyć wolno chodzą. Pozdrawiam Marcin Może delikatnie chodzą wolno ale to nie akrobat więc powinno być dobrze. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 To najważniejsze żeby była ?. Ja też właśnie mam te serwa i trochę wydają mi się wolniejsze od standardowych np Hitec' ów. Model super, wysokości życzę i miłej zabawy. Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 1 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 Coraz bliżej końca Pólka na baterie ze sklejki została zastąpiona płytką węglową. W dniu jutrzejszym zostanie wklejone serwo wysokości dźwignią na sterze kierunku i poczekać aż klej ładnie wyschnie i w Sobotę można pucować model I ustawiać do oblot:) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2023 No i elegancko, model bardzo sympatyczny, będzie banan na ustach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 2 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2023 Model gotowy! Pozostaje rozmieścić odbiornik,okablowanie, wyważyć i można lecieć w pierwszy lot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 3 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2023 Model gotowy 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 3 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2023 Poleciał ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oko 007 Opublikowano 3 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2023 Andrzej uważaj na prędkość tym ptaszkiem bo jak mocniej pogonisz to ogon może się odmeldować bez ostrzeżenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 3 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2023 23 minuty temu, Oko 007 napisał: Andrzej uważaj na prędkość tym ptaszkiem bo jak mocniej pogonisz to ogon może się odmeldować bez ostrzeżenia... Dziękuję bardzo za ostrzeżenie będę pamiętał. 4 godziny temu, Shock napisał: Poleciał ? Prawdopodobnie jutro nie zdążyłem dzisiaj ustawić modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oko 007 Opublikowano 4 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2023 Mieliśmy w posiadaniu 2 szt Fascynata, modele do termiki bardzo fajne mimo dość sporej wagi, jeszcze dzisiaj by sobie go kupił . Tylko kadłuby w części ogonowej faktycznie nie potrzebowały dużo by je ukręciło . Udanego oblotu i miłej zabawy życzę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 4 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2023 Godzinę temu, Oko 007 napisał: Mieliśmy w posiadaniu 2 szt Fascynata, modele do termiki bardzo fajne mimo dość sporej wagi, jeszcze dzisiaj by sobie go kupił . Tylko kadłuby w części ogonowej faktycznie nie potrzebowały dużo by je ukręciło . Udanego oblotu i miłej zabawy życzę . Dziękuję za wszelkie sugestie już wiem.ze nie można szaleć bo można zgubić połowę modelu ??. Model ustawiony ŚC jak w instrukcji 102mm od natarcia delikatnie pochyla się na dziub. Powiem szczerze troskę się stresuje tym obrotem czy aby na pewno wszystko jest dobrze zrobione ?. Myślę że pierwsza próba lotu będzie zwykłym rzutem modelu z ręki a druga próba już z silnikiem. Pozostaje tylko czakac na oslabniecie wiatru i po obiedzie zbieram się na loty. Pozdrawiam życzę Miłego dnia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 4 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2023 Latanie tym modelem to czysta przyjemność. W sobotę udało mi się ustawić model do oblotu lotki klapy wysokość kierunek + środek ciężkości wraz z uporządkowaniem okablowania aby każdy kabel miał swoje miejsce. OBLOT W Niedziele wybralem sie na dlugo oczekiwany lot tym modelem zabralem ze sobą rowniez Herona z multiplexa aby przed oblotem polatac Heronem i się rozluźnić, po 20min locie Heronem czas wziąć się za Fantasy. Posprawdzalem całą elektronike raz jeszcze czy nic sie nie wypieło podczas transportu zlozylem model wlozylem baterię i zaczeło się !!! Stresik opanowal moje rece ?? postanowilem pierwszy lot wykomac bez silnika rzucając model w wyższą trawe ? polecial jak po sznurku. Gdy juz sie z modelem wygramoliłem z haszczy nastapila dlugo oczekiwana proba startu. Silnik na maksa i wziuuuuu do góry ale to byla piekna chwila szczescia ze model po 5latach kezakowania i zbieraniu kurzu jest w powietrzu WOW ! ?. Nabrałem wysokości 100-150m i puściłem drągal wysokości okazało się że model strasznie leci na dziób i delikatnie skręca w lewo więc delikatnie trymerkami wytrymowałem no i się wszystko zaczeło. Piękny majestatyczny lot z powiewajacym delikatnym wiaterkiem, powiem szczerze że banan z twarzy nie znikał przez cały wieczór. Po 4min lotu postanowiłem wylądować i opanować emocje nie rzucałem się na głęboką wodę i wylądowałem na pasie dla awionetek zachaczajac delikatnie skrzydłem wyższa trawę co widać na filmie doskonale. Drugi trzeci czwarty lot to już same przyjemności, klapy ustawione na oko zmixowane w wysokością okazały się idealnie ustawione model zwalnia nie zadziera i pięknie mozna wylądować bez żadnych niekontrolowanych akrobacji ??. Na dzień dzisiejszy powiem szczerze że jestem mega szczęśliwy że posiadam ten model. Nic tylko latać uczyć się latania w termice i szkolić się w tematyce szybownictwa modelem RC. Dziękuję bardzo za uwagę. Teraz czas bracnsie za robote zamowic mate termoizolacyjną 3mm grubości i trzeba zrobic ładne pokrowce na skrzydło kadłub i usterzenie. Pozdrawiam 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2023 No i elegancko Andrzej ... pierwsze koty za płoty. Subiektywnie mam tylko jedno ale, widać moc ,,płynie,, z napędu a Ty latasz z modelem przed startem. Machnij porządnie łapą a nie biegaj. Przecież to nic nie daje, wszak w końcowym efekcie i tak stajesz w miejscu. Takie jakieś dziwne utarte nawyki u większości można zaobserwować. A potem takie kwiatki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2023 1 godzinę temu, sbogdan1 napisał: jakieś dziwne utarte nawyki u większości można zaobserwować. Jeszcze bardziej dziwi mnie fakt wypuszczania modeli mocno do góry. Mnóstwo ludzi nie wiedzieć czemu tak robi. Przecież jak model wypuści się poziomo na pracującym silniku to i tak po nabraniu prędkości sam zacznie się wznosić. A tak najmniejszy spadek mocy lub awaria napędu i korek zaraz po starcie?. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 7 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 Wiem chłopaki o co chodzi mogę siebie tylko winić, delikatny stresik i czlowiek chciał polecieć z modelem haha ;D kolejne starty już były beż tuptania. Dzięki za zainteresowanie tematem ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 7 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 7 godzin temu, endriuRC napisał: delikatny stresik i czlowiek chciał polecieć z modelem haha Ja również pomimo świadomości ,że to niepotrzebne zawsze i tak biegnę.. to rzeczywiście chyba ze stresu ale u mnie małe modele to nie jest jeszcze takie niebezpieczne jak na filmie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 16 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2023 Wylatałem dzisiaj 2 pakiety. Na pakiecie 4s 3000mAh quantum model wyważa się wręcz wzorowo. Połatane dzisiaj jak za dawnych czasów. Super sprawa pozdrawiam! 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi