Ares Opublikowano 12 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Cześć, Pytanie do znających temat: jak zrealizować temat składanego śmigła wspomaganego gumką? Widziałęm takie skłądane śmigła na zawodach F5J i dowiedziałem się ,że gumka wspomaga składanie łopatek po zadiałaniu hamulca. Czasem łopatki nie chcą się złożyć zwłaszcza w wolnych modelach pęd powietrza jest niewystarczający i to podobno pomaga. Czy kołpak jest jakiś specjalny? Jaka gumka ? Jak mocna? Czy śmigło pomimo ,że jest ściągnięte po włączeniu silnika się rozłoży? Miło widziane zdjęcia i dokładniejsze wyjaśnienie tematu. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 13 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2023 Zakładasz na śmigło gumkę tak aby ściądała łopatki i schowała się za kołpakiem w szczelinie między kadłubem a kołpakiem. Poniżej zdjęcie. Gumki najczęściej są kupowane w sklepie motoryzacyjnym, mogą też być te od mocowania śmigła na prop-saver, ostatecznie gumka recepturka przepleciona 2-3 razy. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 13 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2023 Nawet Lentus ma na pokładzie taki wynalazek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 13 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2023 4 godziny temu, wojcio69 napisał: Zakładasz na śmigło gumkę tak aby ściądała łopatki i schowała się za kołpakiem w szczelinie między kadłubem a kołpakiem. Dziękuję Wojtku. Wszystko jasne. Widzę ,że to rozwiązanie stosowane jest również w standardowych kołpakach. Rozumiem ,że po włączeniu nie ma problemu z rozłożeniem łopatek? Zastanawiam się jedynie czy taka gumka nie powoduje bicia na wale: zawsze to trochę rozrównoważa łopaty ale skoro się takie rozwiązanie sprawdza w F5J nie ma chyba powodu zbyt dużo filozofować na ten temat. W moim kołpaku może być problem bo jest to typ "turbo" z otworem chłodzącym w środku i trochę inaczej się go montuje niż u Ciebie Trzeba by podfrezować w podstawie miejsca gdzie przechodzi gumka lub prościej kupić inny kołpak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 13 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2023 Nie zauważyłem aby ta gumka powodowała jakieś nieprawidłowości w pracy silnika i śmigła. Siła odsirodkowa na łopaykach jest na tyle duża, że spokojnie śmigło się rozkłada. Łatwiej będzie zmienić kołpak.Wysłane z mojego SM-M127F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 13 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2023 Teraz, wojcio69 napisał: Nie zauważyłem aby ta gumka powodowała jakieś nieprawidłowości w pracy silnika i śmigła. Siła odsirodkowa na łopaykach jest na tyle duża, że spokojnie śmigło się rozkłada. Łatwiej będzie zmienić kołpak. Wysłane z mojego SM-M127F przy użyciu Tapatalka Aha , to spoko . Myśle,że masz rację i łatwiej zmienić kołpak. Jeszcze jedno pytanie: czy na śmigle robisz jakiś rowek na gumkę aby się nie zsuwała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 13 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2023 Nic nie robię.Wysłane z mojego SM-M127F przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 13 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2023 Arek tu masz jeszcze poglądowe fotki jak to jest rozwiązane w kołpaku MPX i zakupionym kołpaku w Reisenauer Zasada działanie ta sama co pisze Wojtek i Robert mimo różnych kołpaków. Z pewnością coś wymyślisz aby to zastosować MPX Reisenauer Pokusiłbym się zrobić modyfikację jak w kołpaku z MPX 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 13 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2023 21 minut temu, sbogdan1 napisał: Pokusiłbym się zrobić modyfikację jak w kołpaku z MPX Dzięki Bogdan za garść fotek: bardzo pomocne. Też tak pomyślałem ,że można by zrobić rowek w tym białym plastiku na gumkę. Trzeba będzie pomyśleć. Mam jeszcze kołpak podobnej konstrukcji jak u Wojtka w Easy Gliderze którego obecnie nie używam więc może przełożę kołpak i zrobię tak jak ma Wojtek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 13 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2023 W kołpaku GM CL wygląda to tak. Zastosowałem oring 23x1,5. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 13 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2023 No i dobrze jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 13 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2023 Może dodam, że kołpak ze zdjęcia Ryszarda ma fi30mm i jak sądzę różnica średnicy oringu i kołpaka daje moc napięcia tej sprężyny. Ryszard na pewno dobrał grubość pod katem szczeliny podtrzymującej GM. Osobiście używam oring o średnicy przekroju 2mm (w innym typie kołpaka GM) Taki oring jest bardzo mocny i rzadko się przeciera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 13 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2023 Dobrze jest , wiem już o co chodzi. Spróbuję przerobić standardowy tani kołpaczek a gumka jak pisał Wojtek może być i recepturka: mało trwałe i niezbyt eleganckie rozwiązanie ale do rekreacji może być. Nie lubię zwisającej łopaty podczas lotu. Najpierw człowiek poleruje wszystko , zakleja szczeliny w lotkach i sterach aby zminimalizować opór a potem taka stojąca decha psuje wszystko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 13 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2023 W takim kołpaku GM o średnicy 32mm używam oringu 22x2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej68IX Opublikowano 15 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2023 Podepnę się pod temat i zapytam po co takie zęby na składanym śmigle. Zdjęcie znalezione w czeluściach internetu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 16 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2023 Rozdrabniarka do ptakow? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi