wojcio69 Opublikowano 28 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 Problem w tym, że nie mam takiego modelu na oku. Dlaczego? Bo go jeszcze nie zaprojektowałeś Tak na serio, to widziałem ostatnio w Lesznie i... Mam bardzo mieszane uczucia. Cięciwa skrzydła jakaś taka... hmm... bardzo cienka, no i dlatego będzie Zefir, choć Cobra wizualnie bardziej mi się podoba albo Foka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 28 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 Mnie się bardzo podoba Pirat. Płat łatwo zaprojektować jako trójdzielny no i ten charakterystyczny krztałt. To jeden z moich ulubionych Polskich szybowców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 28 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 1 godzinę temu, wojcio69 napisał: Problem w tym, że nie mam takiego modelu na oku. Dlaczego? Bo go jeszcze nie zaprojektowałeś Tak na serio, to widziałem ostatnio w Lesznie i... Mam bardzo mieszane uczucia. Cięciwa skrzydła jakaś taka... hmm... bardzo cienka, no i dlatego będzie Zefir, choć Cobra wizualnie bardziej mi się podoba albo Foka Wojtek, pobieraj Zefira bo mam Cobre i powiem Ci ze to zapier... a nie lata. Ale prawie 4 kilo jest tego. Z tego co Patryk prawi to można się powozić i pocisnąć nom trochę. A jakby Zefirowi skrzydła od Cobry zapodał? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 28 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 19 minut temu, Marcin83 napisał: Wojtek, pobieraj Zefira bo mam Cobre i powiem Ci ze to zapier... a nie lata. Ale prawie 4 kilo jest tego. Z tego co Patryk prawi to można się powozić i pocisnąć nom trochę. A jakby Zefirowi skrzydła od Cobry zapodał? ? To by nędznie latał Cały bajer tego modelu to aerodgynamika skrzydła A jak już sobie gdybamy - mi się Kobuz marzy Ale z racji dzioba jest mocno nie komercyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 28 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 28 minut temu, Patryk Sokol napisał: A jak już sobie gdybamy - mi się Kobuz marzy To jest nas dwóch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. silesia_system Opublikowano 28 Września 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 A przypadkiem będę potrzebował dobrych skrzydeł do kobuza jest plan na zimowy sezon 2024/25. Taki kadłub przypadkiem do mnie dotarł przepraszam za offtopic 7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 28 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 8 minut temu, silesia_system napisał: A przypadkiem będę potrzebował dobrych skrzydeł do kobuza jest plan na zimowy sezon 2024/25. Taki kadłub przypadkiem do mnie dotarł przepraszam za offtopic Piękna dzida, w sam raz, żeby ludzi na nos nabijać Ale jak potrzebujesz skrzydełka, to zapraszam, wiesz jak to działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 28 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 21 minut temu, silesia_system napisał: Taki kadłub przypadkiem do mnie dotarł No Pawle.....to już jest modelarstwo na najwyższym możliwym poziomie. Szacun. W tej skali model z pewnością będzie pięknie kręcił akrobacje , przy tej masie bezwładność zrobi swoje i z pewnością pilotaż będzie przypominał latanie oryginalnym kobuzem. Jaka to skala ? Na oko strzelam 1:2,5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silesia_system Opublikowano 28 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 Skala 1:2,3 cięciwa płata przy kadłubie 600mm powinien być dobrze widoczny. Końcówka przy ogonie wymaga zmiany bo jest nie zgodna z oryginałem i jak w prawdziwym będzie demontowana. Nosek również. Jak będę przy nim działał zrobie mała relacje. Nie zaśmiecajmy wątku Zefira. Zefir 3 lub 4 kiedyś może mi się uda zrealizować projekt ;). 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 28 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 34 minuty temu, silesia_system napisał: Taki kadłub przypadkiem do mnie dotarł Większych nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 28 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 Większy mu się nie mieści w samochodzie . Zresztą ten bedzie lekko modyfikowany do samochodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 28 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 55 minut temu, silesia_system napisał: A przypadkiem będę potrzebował dobrych skrzydeł do kobuza jest plan na zimowy sezon 2024/25. Taki kadłub przypadkiem do mnie dotarł przepraszam za offtopic Wyjdzie piękny model. To będzie potrzebna przyczepka lub bus na takie duże modele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 28 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 W dniu 28.09.2023 o 20:01, silesia_system napisał: A przypadkiem będę potrzebował dobrych skrzydeł do kobuza jest plan na zimowy sezon 2024/25. Taki kadłub przypadkiem do mnie dotarł przepraszam za offtopic Gratuluje Kadłuba , ale przy takiej wielkości skali to już jest po prostu harówa połączona z ciężką pracą fizyczną przenoszenie itd . Ostatnio zrobiłem trzy kadłuby Pirata w skali 1/4 sama forma ma dł 2Metry trzeba się po prostu narobić . 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 4 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 Jak wygląda sprawa klap i lotek w Zefirze? Czy są robione tak jak w innych modelach Arthobby? Czy jednak odcinane od płatów już przez producenta? Na stronie dalej modelu nie ma. Tak strona w wersji mobilnej to w ogóle mało atrakcyjna marketingowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 17 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 I model dostępny na stronie: http://www.arthobby.pl/szybowce/product/zefir-2-3m-0200/ Teraz czekam na swój egezmplarz, bo mnie rączki świerzbią Jeśli zaś chodzi o klapy i lotki, to w sumie nie jestem pewny na czym stanęło. Dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 No cóż. Tylko angielskojęzyczna wersja opisu i jeszcze "chwilowo niedostępne". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 4 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2023 W dniu 17.10.2023 o 08:27, Patryk Sokol napisał: I model dostępny na stronie: http://www.arthobby.pl/szybowce/product/zefir-2-3m-0200/ Teraz czekam na swój egezmplarz, bo mnie rączki świerzbią Jeśli zaś chodzi o klapy i lotki, to w sumie nie jestem pewny na czym stanęło. Dam znać. I jak tam Patryk? Na czym stanęło? Zmontowałeś swojego Zefira? Ciekawi mnie łączenia kadluba na jakiej to działa zasadzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 4 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2023 Teraz, Marcin83 napisał: I jak tam Patryk? Na czym stanęło? Zmontowałeś swojego Zefira? Ciekawi mnie łączenia kadluba na jakiej to działa zasadzie? Lotki i klapy są nacięte od strony zawiasu, ale odciąć od góry trzeba samemu. Ale, że nacięcie forniru, tak aby nie przyciąć zawiasu jest najtrudniejsze, to nie jest to skomplikowana robota Łączenie dwóch połówek kadłuba jest klejone - trzeba je traktować tak, jak przód kadłuba i belkę ogonową w typowych modelach AH. A na swojego Zefira wciąż czekam. Ale nieśpiesznie, motoszybowcowaź mi się zimą nie chce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 4 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2023 Czyli standardowo jak w innych modelach. Super. No ale zima złożyć byś mógł i pokazać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 7 Lutego Udostępnij Opublikowano 7 Lutego Czy Zefir ma łamany wznios płatów? Z rysunku to nie do końca wynika. Może ten podział na centropłat i końcówkę wynika z innych powodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi