Skocz do zawartości

solainer

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, solainer napisał:

Najprawdopodobniej nie będę już kładł trzeciej warstwy tylko pokryję całość ale już po naklejeniu tasiemek do imitacji podziału blach. Wtedy też usunę ostateczne niedoskonalości.

Nie ma sensu szpachlować i szlifować w nieskończoność konstrukcji drewnianej, chyba że zakładasz bardzo krótkie życie takiego modelu :) lub robisz to pod kopyto formy. Niestety drewno pracuje jak zrobisz na cacy to w dłuższej perspektywie i tak zawsze coś znajdziesz ,choć byś nie wiem jak impregnował klepkę. Ponadto im większy model tym bardziej jest to widoczne (%) .Oczywiste jest też że powierzchnia oryginału nawet takiego nie remontowanego nie była idealna.

Wiem że nie ma sensu szpachlować w nieskończoność ale jakiś standard wykonania być musi. Nie wiem dlaczego wygładzenie powierzchni ma skrócić życie modelu .Szpachla ma to do siebie że po pierwszym szlifowaniu większość zostaje na ziemi co widać na zdjęciach. Przy drugim zostaje więcej bo powierzchnia jest już dość dobrze wyrównana i to koniec. Nakleję tasiemki maskujące na linie podziału i prysnę jeszcze jedna cienką warstwę którą porównam drobnym papierem i na to już pójdzie kolor. 

• Lubię to 1

3 godziny temu, solainer napisał:

Wiem że nie ma sensu szpachlować w nieskończoność ale jakiś standard wykonania być musi. Nie wiem dlaczego wygładzenie powierzchni ma skrócić życie modelu .Szpachla ma to do siebie że po pierwszym szlifowaniu większość zostaje na ziemi co widać na zdjęciach. Przy drugim zostaje więcej bo powierzchnia jest już dość dobrze wyrównana i to koniec. Nakleję tasiemki maskujące na linie podziału i prysnę jeszcze jedna cienką warstwę którą porównam drobnym papierem i na to już pójdzie kolor. 

Modelarstwo to nie budowlanka tu nie ma czegoś takiego jak standard wykonania/wykończenia. W modelarstwie każdy wykonawca ten "standard" ma inny, wystarczy przejrzeć np. to forum...
Nigdzie nie napisałem że staranne wykończenie (nie wygładzanie) powierzchni klepkowej skróci życie modelu !
Jedynie że nie ma sensu idealnie takiej powierzchni wykańczać bo czas co za tym idzie zmiany wilgotności po sezonie lub najdalej dwóch zrobią swoje i będziesz widział na niej "pracę" klepki balsowej. Jeśli więc będzie wyglądała idealnie to przez "chwilę".
Ponadto w większości modeli taka idealna powierzchnia wygląda nienaturalnie, jeśli wiesz co mam na myśli...
Trzeba znaleźć tę subtelną różnicę między skrajnościami w wykończeniu.

Z tą szpachlą jak napisałeś co to zostaje na ziemi to ciekawe 😆 Ale widać można i tak 🤣

9 godzin temu, RobertK napisał:
Z tą szpachlą jak napisałeś co to zostaje na ziemi to ciekawe 😆 Ale widać można i tak 🤣

Co masz na myśli? Z tego co wiem szpachla na wypełnić zagłębienia także jak się poleci model po całości to trzeba zeszlifować większość i kit zostaje tylko we wgłębieniach. Zostawianie szpachli na całości jest bez sensu przy dążeniu do wyrównania powierzchni. Na sam koniec już ostateczna warstwa podkładu powinna być naniesiona równomiernie na całości.  Robie tak od zawsze i modele latają i wyglądają dobrze. 

Co do drewnianej konstukcji to wiem że pracuje ale widać to tylko na elementach takich jak różnego rodzaju pokrywy itp. W tym przypadku szczeliny potrafią się  zmieniać w zależności od dnia i wilgotności powietrza. Nigdy nie widziałem problemów w deformacją lub pracą samej wykończonej powierzchni natomiast jest to częsty problem na modelach krytych folią i to widać doskonale na każdym sklepowym modelu. Folia ma pęcherze i trzeba to poprawić co jakiś czas. Na modelu krytym tkaniną nigdy mi się to nie zdarzyło. 

W dniu 15.10.2024 o 12:33, solainer napisał:

Szpachluję dwuskładnikową akrylową HS Filler a drobne poprawki które na modelu mają oliwkowy kolor to szpachlówka nitro. Ona ma sporą wadę bo dość mocno siada i jedna aplikacja nie wystarcza ale za to szybko schnie.

Sorry ,ale mylisz podkład wypełniający ze szpachlówką. Podkładem się nie szpachluje ,a wyrównuje i gruntuje z reguły kładąc go natryskiem (dysza min 1,5)

Wiem że można dodać do podkładu wypełniacza i tym szpachlować... :)

Odnośnie podkładów wypełniających to wszystkie mają "wadę "są ciężkie. Ten którego używasz jest dość tani. Według mnie najlepszy podkład wypełniający to Multyfiller firmy roberlo , dość dobre i nieco tańsze to seria Protect 300...firmy Novol. Należy pamiętać o tym że wszystkie te podkłady mają dość duży skurcz.

Co do szpachlowania to przed pokryciem kadłuba tkaniną szklaną szpachluję się akrylową LT 22 Light , a ewentualnie na tkaninę używa się  lekkich poliestrowych ,których jest teraz do wyboru.

I na koniec istotna sprawa szczególnie przy szlifowaniu podkładów wypełniających warto zadbać o sprawny wyciąg i robić to w masce !

Ok może i mylę choć füller czy tam filler to po naszemu wypełniacz ale jak zwał tak zwał. Grubsze sprawy były szpachlowane przed kładzeniem tkaniny za pomocą szpachlówki do balsy. Widać to na w wcześniejszych zdjęciach.

Robert myślę że skoro metoda działa to jakieś bardzo naukowe podejście do tematu nie jest chyba potrzebne. Na przegotowanie tego kadłuba zużyłem około 400 gram tego preparatu. Gro jest zeszlifowane a rozpuszczalnik poszedł w powietrze. Jeśli zostało 100 może 150 gram na kadłubie to nie jest to masa która uziemi model tej wielkości. Napewno są lepsze preparaty ale robimy model a nie Ferrari. 

Masz rację każdy wypełniacz jest ciężki dlatego należy dobrze przygotować model aby było jak najmniej wypełniania. 

Edytowane przez solainer

Oj jak byś widział jak jest robione drogowe Ferrary to byś 10x zastanowił się gdzie jest jakość😉

Edit😁 w sumie byś nie musiał się zastanawiać.  Odszedł byś po 5 sekundach patrzenia na to cudo.

Edytowane przez mmodel
  • Lubię to 1

6 godzin temu, mmodel napisał:

Oj jak byś widział jak jest robione drogowe Ferrary to byś 10x zastanowił się gdzie jest jakość😉

Edit😁 w sumie byś nie musiał się zastanawiać.  Odszedł byś po 5 sekundach patrzenia na to cudo.

Ok może nie do końca trafiony przykład ale wiadomo o co chodzi.

• Tytuł został zmieniony na F9F-2 Panther
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.