wiktoreksz Opublikowano 8 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 Dzisiaj na serwisie na literę F znalazłem takie oto zdjęcie: Przedstawia ono stoisko Arthobby na targach we Friedrichshafen. Na ekspozycji widzimy kadłub i cały model Zefira 2 o którym niedawno pisał Patryk. Natomiast w części centralnej wisi kadłub Zefira 4, mojego ulubionego szybowca z epoki drewnianej... Porównując gabaryty 4 z 2 na zdjęciu powyżej, 4 mogłaby mieć około 4 metrów rozpiętości, może trochę więcej... Ktoś coś wie na temat? Czyżby nowy produkt? Ależ bym kupował. I latał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 9 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 No, a ten nad Zefiem? Fajnie że firma idzie w nowe modele. Ciekawe co Patryk jeszcze ukrywa przed nami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktoreksz Opublikowano 9 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 22 minuty temu, Marcin83 napisał: No, a ten nad Zefiem? Fajnie że firma idzie w nowe modele. Ciekawe co Patryk jeszcze ukrywa przed nami? PW-5 Smyk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 9 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 Akurat forma na PW-5 jest starsza chyba ode mnie Ogólnie - pomysł jest taki, żeby oba te szybowce zrobić do spredaży, na moich profilach aerodynamicznych itp. A gdzie pomysł pójdzie to zobaczymy, mi się taki Zefir akurat marzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 9 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 Hmmmm...pięknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 10 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2023 Czyżby Art Hobby pójdzie w laminaty w niedługim czasie? Sądząc po sytuacji z drzewem w Polsce to chyba tak? Tak na poważnie, to byłby świetny pomysł. No ale nie uprzedzajmy faktów. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 10 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2023 Ale Arthobby od dawna produkuje kadlub z laminatu, skrzydła tylko styro-balsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepcio Opublikowano 10 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2023 Patryk. Tutaj moi koledzy z ADW opracowali model który pięknie się prezentuje i pięknie lata. Wystarczy do nich "stuknąć" i budujesz.? Forum modelarskie RC , projektowanie CAD • Wyświetl temat - SZD-31 Zefir 4 (aerodesignworks.eu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 10 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2023 16 minut temu, pepcio 11 napisał: Patryk. Tutaj moi koledzy z ADW opracowali model który pięknie się prezentuje i pięknie lata. Wystarczy do nich "stuknąć" i budujesz.? Forum modelarskie RC , projektowanie CAD • Wyświetl temat - SZD-31 Zefir 4 (aerodesignworks.eu) Sorki, ale 2000mm rozpiętości i antyczne, słabo dobrane profile aerodynamiczne (SD7037 to profil pod wysokie Cz, na wyższe liczby Re, a MH32 nie będzie tu w żadnym wypadku dobrze pracował na końcówce) powodują, ze szkoda mi na to czasu. Tu możesz zobaczyć co już pisałem o kwestii profili w takich modelach: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepcio Opublikowano 10 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2023 7 godzin temu, Patryk Sokol napisał: Sorki, ale 2000mm rozpiętości i antyczne, słabo dobrane profile aerodynamiczne (SD7037 to profil pod wysokie Cz, na wyższe liczby Re, a MH32 nie będzie tu w żadnym wypadku dobrze pracował na końcówce) powodują, ze szkoda mi na to czasu. W porządku Patryk. Należy się Tobie szacun ,że umiesz i potrafisz opracować nowy profil. Na pewno czerpiesz z tego profity i stać Ciebie na te gotowe "zabawki" z tej firmy. Dla mnie mają oni ceny zaporowe.? Piękna półmakieta ten ZEFIR 2☺️. Ja jednak pozostaję przy antycznych rozwiązaniach bo nie mam dostępu do nowości. Moje modele jakoś latają (patrz modele ADW) a koszt budowy mojego "zefirka" zmieścił się w 400 PLN. Nie żal go rozwalić. Uciekam z tego tematu.? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Patryk Sokol Opublikowano 10 Listopada 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2023 Godzinę temu, pepcio 11 napisał: Ja jednak pozostaję przy antycznych rozwiązaniach bo nie mam dostępu do nowości. Oczywiście, że masz... Wchodzisz tutaj: http://charlesriverrc.org/articles/drela-airfoilshop/markdrela-ag-ht-airfoils.htm Wybierasz którykolwiek z profili do rozwiązań konstrukcyjnych (built-up) i już będzie dużo, dużo lepiej. Ja bym wybrał zestaw AG36-37-38. Już masz model który lata zupełnie inaczej Dodatkowo - profile na ogon, też z tej strony. Ja bym wybrał HT13-HT12 Z tym masz model który zupełnie inaczej się prowadzi, niż na antycznych NACAch Możesz też poeksperymentować z obrysem płata, używając choćby mojej pisaniny: Później sprawdzasz czy trzeba powiększać stateczniki tym arkuszem: http://www.tailwindgliders.com/files.html (prawie na pewno pionowy zbyt mały, a poziomy będzie raczej po większej stronie). I już - załatwione. 1/10 czasu potrzebna na projekt wycinanki, 1/50 czasu na wykonanie, tak samo łatwo zaprojektować, tak samo łatwo wykonać (w sumie to łatwiej, bo AG pod drewno są prostsze do wykonania niż SD7037, czy MH32), a masz model który znacznie lepiej się prowadzi. No i pozwala zrobić znacznie ładniejszy, bliższy oryginałowi obrys płata, bo nie ma takiego problemu z pracą końcówki. Narzędzia do obliczeń są za darmo, nowoczesne profile hulają radośnie po internecie, masa ludzi z tego korzysta, a producenci i wielu modelarzy robi wszystko, żeby tego nie widzieć. To jest zwyczajnie smutne. Powiem więcej - można nawet do mnie napisać. Bardzo często pomagam dobierać profile w niekomercyjnych projektach. Poważnie Panowie, poświećcie parę godzin, żeby model ładnie latał, a nie tylko ładnie wyglądał. To nie jest tak dużo czasu, żeby zrobić dobry szybowiec, a najpiękniejsze wykonanie nie poprawi nędznych profili (może nie tyle nędznych, co powstałych w czasach, gdy tak małych modeli po prostu nie było) 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktoreksz Opublikowano 11 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 W dniu 9.11.2023 o 08:29, Patryk Sokol napisał: Ogólnie - pomysł jest taki, żeby oba te szybowce zrobić do spredaży, na moich profilach aerodynamicznych itp. Patryk, trzymam kciuki żeby pomysł się ziścił... Zefira 4 kupię na pewno! Zakładam że popyt byłby spory, bo to szybowiec jak żaden inny, totalnie odmienna sylwetka od typowych Fok, Ventusów, ASW-17, 20 czy 28, i innych popularnych i podobnych szybowców... A dodatkowo nowoczesna i świetna w praktyce aerodynamika, plus dopracowana do niemal ideału technologia ArtHobby, cóż, dla mnie to jak przepis na murowany sukces ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi