wiktoreksz Opublikowano 8 Listopada 2023 Opublikowano 8 Listopada 2023 Dzisiaj na serwisie na literę F znalazłem takie oto zdjęcie: Przedstawia ono stoisko Arthobby na targach we Friedrichshafen. Na ekspozycji widzimy kadłub i cały model Zefira 2 o którym niedawno pisał Patryk. Natomiast w części centralnej wisi kadłub Zefira 4, mojego ulubionego szybowca z epoki drewnianej... Porównując gabaryty 4 z 2 na zdjęciu powyżej, 4 mogłaby mieć około 4 metrów rozpiętości, może trochę więcej... Ktoś coś wie na temat? Czyżby nowy produkt? Ależ bym kupował. I latał...
Marcin83 Opublikowano 9 Listopada 2023 Opublikowano 9 Listopada 2023 No, a ten nad Zefiem? Fajnie że firma idzie w nowe modele. Ciekawe co Patryk jeszcze ukrywa przed nami?
wiktoreksz Opublikowano 9 Listopada 2023 Autor Opublikowano 9 Listopada 2023 22 minuty temu, Marcin83 napisał: No, a ten nad Zefiem? Fajnie że firma idzie w nowe modele. Ciekawe co Patryk jeszcze ukrywa przed nami? PW-5 Smyk 1
Patryk Sokol Opublikowano 9 Listopada 2023 Opublikowano 9 Listopada 2023 Akurat forma na PW-5 jest starsza chyba ode mnie Ogólnie - pomysł jest taki, żeby oba te szybowce zrobić do spredaży, na moich profilach aerodynamicznych itp. A gdzie pomysł pójdzie to zobaczymy, mi się taki Zefir akurat marzy
Marcin83 Opublikowano 10 Listopada 2023 Opublikowano 10 Listopada 2023 Czyżby Art Hobby pójdzie w laminaty w niedługim czasie? Sądząc po sytuacji z drzewem w Polsce to chyba tak? Tak na poważnie, to byłby świetny pomysł. No ale nie uprzedzajmy faktów. ?
FockeWulf Opublikowano 10 Listopada 2023 Opublikowano 10 Listopada 2023 Ale Arthobby od dawna produkuje kadlub z laminatu, skrzydła tylko styro-balsa.
pepcio Opublikowano 10 Listopada 2023 Opublikowano 10 Listopada 2023 Patryk. Tutaj moi koledzy z ADW opracowali model który pięknie się prezentuje i pięknie lata. Wystarczy do nich "stuknąć" i budujesz.? Forum modelarskie RC , projektowanie CAD • Wyświetl temat - SZD-31 Zefir 4 (aerodesignworks.eu)
Patryk Sokol Opublikowano 10 Listopada 2023 Opublikowano 10 Listopada 2023 16 minut temu, pepcio 11 napisał: Patryk. Tutaj moi koledzy z ADW opracowali model który pięknie się prezentuje i pięknie lata. Wystarczy do nich "stuknąć" i budujesz.? Forum modelarskie RC , projektowanie CAD • Wyświetl temat - SZD-31 Zefir 4 (aerodesignworks.eu) Sorki, ale 2000mm rozpiętości i antyczne, słabo dobrane profile aerodynamiczne (SD7037 to profil pod wysokie Cz, na wyższe liczby Re, a MH32 nie będzie tu w żadnym wypadku dobrze pracował na końcówce) powodują, ze szkoda mi na to czasu. Tu możesz zobaczyć co już pisałem o kwestii profili w takich modelach: 1
pepcio Opublikowano 10 Listopada 2023 Opublikowano 10 Listopada 2023 7 godzin temu, Patryk Sokol napisał: Sorki, ale 2000mm rozpiętości i antyczne, słabo dobrane profile aerodynamiczne (SD7037 to profil pod wysokie Cz, na wyższe liczby Re, a MH32 nie będzie tu w żadnym wypadku dobrze pracował na końcówce) powodują, ze szkoda mi na to czasu. W porządku Patryk. Należy się Tobie szacun ,że umiesz i potrafisz opracować nowy profil. Na pewno czerpiesz z tego profity i stać Ciebie na te gotowe "zabawki" z tej firmy. Dla mnie mają oni ceny zaporowe.? Piękna półmakieta ten ZEFIR 2☺️. Ja jednak pozostaję przy antycznych rozwiązaniach bo nie mam dostępu do nowości. Moje modele jakoś latają (patrz modele ADW) a koszt budowy mojego "zefirka" zmieścił się w 400 PLN. Nie żal go rozwalić. Uciekam z tego tematu.? 2
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Patryk Sokol Opublikowano 10 Listopada 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 10 Listopada 2023 Godzinę temu, pepcio 11 napisał: Ja jednak pozostaję przy antycznych rozwiązaniach bo nie mam dostępu do nowości. Oczywiście, że masz... Wchodzisz tutaj: http://charlesriverrc.org/articles/drela-airfoilshop/markdrela-ag-ht-airfoils.htm Wybierasz którykolwiek z profili do rozwiązań konstrukcyjnych (built-up) i już będzie dużo, dużo lepiej. Ja bym wybrał zestaw AG36-37-38. Już masz model który lata zupełnie inaczej Dodatkowo - profile na ogon, też z tej strony. Ja bym wybrał HT13-HT12 Z tym masz model który zupełnie inaczej się prowadzi, niż na antycznych NACAch Możesz też poeksperymentować z obrysem płata, używając choćby mojej pisaniny: Później sprawdzasz czy trzeba powiększać stateczniki tym arkuszem: http://www.tailwindgliders.com/files.html (prawie na pewno pionowy zbyt mały, a poziomy będzie raczej po większej stronie). I już - załatwione. 1/10 czasu potrzebna na projekt wycinanki, 1/50 czasu na wykonanie, tak samo łatwo zaprojektować, tak samo łatwo wykonać (w sumie to łatwiej, bo AG pod drewno są prostsze do wykonania niż SD7037, czy MH32), a masz model który znacznie lepiej się prowadzi. No i pozwala zrobić znacznie ładniejszy, bliższy oryginałowi obrys płata, bo nie ma takiego problemu z pracą końcówki. Narzędzia do obliczeń są za darmo, nowoczesne profile hulają radośnie po internecie, masa ludzi z tego korzysta, a producenci i wielu modelarzy robi wszystko, żeby tego nie widzieć. To jest zwyczajnie smutne. Powiem więcej - można nawet do mnie napisać. Bardzo często pomagam dobierać profile w niekomercyjnych projektach. Poważnie Panowie, poświećcie parę godzin, żeby model ładnie latał, a nie tylko ładnie wyglądał. To nie jest tak dużo czasu, żeby zrobić dobry szybowiec, a najpiękniejsze wykonanie nie poprawi nędznych profili (może nie tyle nędznych, co powstałych w czasach, gdy tak małych modeli po prostu nie było) 4 1
wiktoreksz Opublikowano 11 Listopada 2023 Autor Opublikowano 11 Listopada 2023 W dniu 9.11.2023 o 08:29, Patryk Sokol napisał: Ogólnie - pomysł jest taki, żeby oba te szybowce zrobić do spredaży, na moich profilach aerodynamicznych itp. Patryk, trzymam kciuki żeby pomysł się ziścił... Zefira 4 kupię na pewno! Zakładam że popyt byłby spory, bo to szybowiec jak żaden inny, totalnie odmienna sylwetka od typowych Fok, Ventusów, ASW-17, 20 czy 28, i innych popularnych i podobnych szybowców... A dodatkowo nowoczesna i świetna w praktyce aerodynamika, plus dopracowana do niemal ideału technologia ArtHobby, cóż, dla mnie to jak przepis na murowany sukces ?
Rekomendowane odpowiedzi