Olek123 Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Cześć, mam 12 lat i chce zaczac z modelarstwem rc model dostane na urodziny chciałbym samolot, urodziny mam za 3 miesiące doradzi mi ktoś czego sie warto uczyć zeby taki samolot mieć zeby go za poerwszym razem nie rozbić wiem ze są symulatory ale na Linuxa nie ma niestety... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Skoro ogarniasz Linuxa to ogarnij Wine i potrenuj na symulatorze, np Multiflight. Będzie mniejsza szansa, żeby się rozbić. Samolot to Skysurfer lub podobnie wyglądające. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrku Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Znajdź jakąś modelarnię lub modelarzy w okolicy. Najlepiej objaśnią i nauczą. Poczytaj też tematy dla początkujących na forum i pytaj. Książki też nie zaszkodzą. Np: https://allegro.pl/oferta/abc-modelarstwa-miniaturowe-lotnictwo-schier-14243579802 https://sklep.modelarnia.pl/p5218,abc-lotniczych-modeli-zdalnie-sterowanych.html https://sklep.modelarnia.pl/p20092,mechanika-lotu-modeli-samolotow-teoria-i-rozwiazania-praktyczne-jaroslaw-gosek.html - dla zaawansowanych, ale początkujący też coś znajdzie dla siebie. https://sklep.modelarnia.pl/p3831,budowa-lotniczych-makiet-rc.html 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 12 minut temu, Olek123 napisał: Cześć, mam 12 lat i chce zaczac z modelarstwem rc model dostane na urodziny chciałbym samolot, urodziny mam za 3 miesiące doradzi mi ktoś czego sie warto uczyć zeby taki samolot mieć zeby go za poerwszym razem nie rozbić wiem ze są symulatory ale na Linuxa nie ma niestety... Cześć, ja bym na początek polecał model typu beta 1400 lub coś podobnego. Mam 13 lat i latam modelami od około 2 lat i właśnie od takiego zaczynałem. Najlepiej na początek motoszybowiec. Łatwiejszy do sterowania, ale i tak wypadki będą się zdarzały. Model z pianki na początek to dobra rzecz, bo łatwo naprawić, a laminat lub konstrukcję drewnianą to już pół zimy naprawiania. Taką piankę skleisz i na następny dzień znowu możesz latać. Spróbuj pobrać symulator na Linuxa, bo zaoszczędzisz dużo nerwów podczas rozbijania i klejenia modeli. Polecam tego typu zestaw na początek: https://nastik.pl/produkt/pel-beta-v2-1400-rtf-radiolink-t8fb-2-4ghz-mode1/ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrku Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Tylko w tym modelu powyżej jest gaz po prawej stronie. Bardziej popularnym i intuicyjnym moim zdaniem rozwiązaniem jest gaz po lewej - mode 2. Zwróć na to uwagę przy kupnie gotowego zestawu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Teraz, pietrku napisał: Tylko w tym modelu powyżej jest gaz po prawej stronie. Bardziej popularnym rozwiązaniem jest gaz po lewej - mode 2. Jak kto woli. Można przełożyć. Ja latam z gazem po prawej stronie bo tak lata mój tata który mnie uczył latać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrku Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Jasne. Jak kto woli ?. Dla mnie bardziej jest naturalne mode 2 bo troszkę bardziej przypomina sterowanie tradycyjne, dlatego zwróciłem na to uwagę. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Jak się zaczyna to jednak chyba warto wybrać mode 2 bo więcej osób może pomóc. Jak kolega zaczyna to warto poszukać lotniska modelarskiego w okolicy lub jakiegoś modelarza który by pomógł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek123 Opublikowano 11 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 @Amadeusz_ModelarzNiestety albo stety mój budzet to 350zl max 400zl ale to musze rodzicom pokazac ze naprawde to mi sie podoba i ze to bedzie taka sama pasja jak krótkofalarstwo wogle jesteś z leszna to niedaleko mnie ja z Grodziska Wlkp jestem może kiedys sie spotkamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Ja latam z tatą u nas na lotnisku. Byłeś kiedyś? Jeśli tak to pewnie widziałeś szybowce i samoloty z daleka. Zależy czy chcesz kupić model zabawkę aby sobie pobawić się w wolnym czasie czy wejść w modelarstwo na dłużej. Na dłużej polecam tego typu modele. Oczywiście do zabawy ten też fajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Może taki maluch. ja jestem trochę sceptycznie nastawiony do tego, ze nadaje sie do nauki, ale ludzie chwalą. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 3 minuty temu, robertus napisał: Może taki maluch. ja jestem trochę sceptycznie nastawiony do tego, ze nadaje sie do nauki, ale ludzie chwalą. Widziałem filmik, niby wydaję się fajny ale to trochę bardziej zabawka niż typowo model rc ale lata i można się fajnie pobawić. Trochę mały ale latać się da i pewnie mieści się w przedziale cenowym @Olek123. Zależy czy kolega chce model do pobawienia się czy model do nauki aby później kupić coś większego. Jeśli kolega chce poważnie interesować się modelarstwem to warto coś typu skysurfer. Na początku się wydaje że 800zł za model to dużo, ale później jak się trochę pozna model to dość mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 15 minut temu, robertus napisał: Może taki maluch. ja jestem trochę sceptycznie nastawiony do tego, ze nadaje sie do nauki, ale ludzie chwalą. Mam polecam. Na jednych zawodach nauczylem jednego uczniaka latac. I dorośli tez maja mega ubaw - na pewno ja mam. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek123 Opublikowano 11 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Widziałem też takie coś https://pl.banggood.com/Sky-Surfer-X8-1480mm-Wingspan-EPO-FPV-Aircraft-RC-Airplane-PNP-p-1246031.html?utm_source=googleshopping&utm_medium=cpc_organic&gmcCountry=PL&utm_content=minha&utm_campaign=aceng-pmax-plg-pl-pc¤cy=PLN&cur_warehouse=CZ&createTmp=1&ID=228&utm_source=googleshopping&utm_medium=cpc_eu&utm_content=dcr&utm_campaign=aceng-pmax-plg-hotsale-11sale-231103&ad_id=&gclid=CjwKCAiA6byqBhAWEiwAnGCA4JMBiLWGswglpwmqXbmSTqxj2FWC6s48hiIzJM7L7b1R5PqL3etPaBoCKxIQAvD_BwE rozpietosc skrzydeł chyba 1,4m wydaje mi sie ze fajny na poczatek ale chyba troche za duzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Myślę, że to dobre rozwiązanie. Im większy model tym łatwiejszy w sterowaniu. Widomo żeby latać modelem 3m to musisz umieć mniejszym ale te 1,4m to chyba najlepsze rozwiązanie. Możesz poszukać używanych w dobrym stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 30 minut temu, Olek123 napisał: Widziałem też takie coś https://pl.banggood.com/Sky-Surfer-X8-1480mm-Wingspan-EPO-FPV-Aircraft-RC-Airplane-PNP-p-1246031.html?utm_source=googleshopping&utm_medium=cpc_organic&gmcCountry=PL&utm_content=minha&utm_campaign=aceng-pmax-plg-pl-pc¤cy=PLN&cur_warehouse=CZ&createTmp=1&ID=228&utm_source=googleshopping&utm_medium=cpc_eu&utm_content=dcr&utm_campaign=aceng-pmax-plg-hotsale-11sale-231103&ad_id=&gclid=CjwKCAiA6byqBhAWEiwAnGCA4JMBiLWGswglpwmqXbmSTqxj2FWC6s48hiIzJM7L7b1R5PqL3etPaBoCKxIQAvD_BwE rozpietosc skrzydeł chyba 1,4m wydaje mi sie ze fajny na poczatek ale chyba troche za duzy Im większy model tym łatwiej. Standardem jest coś o rozpiętości 1,4m, jak ten skysurfer. Uczyłem syna po kabelku trener-uczeń i nawet dawał radę. To takie klasyczne podejście, bez żyroskopu. Natomiast ten maluch co podałem wcześniej ma żyroskop i jest lekki. F=m*a - fizyka, im lżejszy tym mniej uszkodzeń. No i ten żyroskop robi robotę. W trybie max stabilizacji co byś nie zrobił z drążkami to i tak ruchy będą ograniczone i ustabilizowane. Na średnio lata się normalnie jak większymi samolotami, a po wyłączeniu to jest hardcore i trudno go okielznać. Cenowo jest tez tańszy, co może być argumentem dla rodziców jakby Ci się odwidziało to hobby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Ja też uczyłem się trener uczeń po wifi i symulator. To dobra opcja jak i symulator, ale trener-uczeń trzeba mieć osobę doświadczoną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek123 Opublikowano 11 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 A dało by sie na ten model co wyslalem zamontowac kamerke fpv? jak dobrze wywaze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 28 minut temu, Olek123 napisał: A dało by sie na ten model co wyslalem zamontowac kamerke fpv? jak dobrze wywaze? Pewnie by się dało, tylko musiałbyś dokupić gogle kamerkę i inne rzeczy. Nie znam się na tym i nigdy tak nie latałem. Na początku jeśli kupisz to poszukaj osoby doświadczonej w okolicy i może pomoże w oblocie. Pamiętaj, że nie ma co przeceniać swoich umiejętności nie robić żadnych akrobacji w pierwszych lotach dopóki nie nauczysz się dobrze latać modelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek123 Opublikowano 12 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Mozesz pv? @Amadeusz_Modelarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi