Ares Opublikowano Sobota o 11:43 Autor Udostępnij Opublikowano Sobota o 11:43 A więc sezon lotny zakończony , spędziłem wiele miłych chwil na lotnisku ale niestety pogoda jest już jesienno zimowa także pora wracać do modelarni. W sumie ma to swoje plusy bo budowanie jest równie fajne jak latanie. Także wracam do budowy Vigo : wyszlifowałem wczoraj krawędzie natarcia , od jakiegoś czasu stosuję do końcowego szlifowania "przyrząd " zrobiony z papieru ściernego o kształcie idealnie takim jak nosek . Wychodzi super gdyby kogoś to interesowało to opiszę dokładniej jak to robię. Kolejna praca to wykonanie usterzenia pionowego i poziomego . Prace przebiegają wolno ( jak to zawsze u mnie) ale może do lata się wyrobię) Silniki i regle już sobie upatrzyłem , będą to 2 x Emax 2215/10 i regle ZTW 35 A. Parę fotek: 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano Sobota o 12:23 Udostępnij Opublikowano Sobota o 12:23 38 minut temu, Ares napisał: stosuję do końcowego szlifowania "przyrząd " zrobiony z papieru ściernego o kształcie idealnie takim jak nosek . Wychodzi super gdyby kogoś to interesowało to opiszę dokładniej jak to robię. Ty nie oczekuj, nie zgaduj, nie licz tylko pisz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ares Opublikowano Sobota o 12:50 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano Sobota o 12:50 A więc ze styroduru wycinam kostkę około 2cm szerokości i szlifuję do szablonu dokladnie kształt noska.Potem naklejam na to tyle warstw taśmy pakowej aby była dodana grubość pokrycia balsowego.Na to szpilkami mocuję pasek papieru ściernego ścierniwem do wewnątrz i na zewnątrz kleję na ca do papieru listewki balsy aby usztywnić całość. Pptem natarcie wstępnie obrabiam w trapez i wtedy szlifuję pilniczkiem na gotowo.Metoda nadaje się tylko do płatów o obrysie prostokątnym. Myślę że zdjęcie najlepiej pozwoli zrozumieć mój patent Zaraz za listwą natarcia trzeba przykleić tasmę pakową aby nie zeszlifować pokrycia. 6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi