Ares Opublikowano 23 Listopada 2024 Autor Opublikowano 23 Listopada 2024 A więc sezon lotny zakończony , spędziłem wiele miłych chwil na lotnisku ale niestety pogoda jest już jesienno zimowa także pora wracać do modelarni. W sumie ma to swoje plusy bo budowanie jest równie fajne jak latanie. Także wracam do budowy Vigo : wyszlifowałem wczoraj krawędzie natarcia , od jakiegoś czasu stosuję do końcowego szlifowania "przyrząd " zrobiony z papieru ściernego o kształcie idealnie takim jak nosek . Wychodzi super gdyby kogoś to interesowało to opiszę dokładniej jak to robię. Kolejna praca to wykonanie usterzenia pionowego i poziomego . Prace przebiegają wolno ( jak to zawsze u mnie) ale może do lata się wyrobię) Silniki i regle już sobie upatrzyłem , będą to 2 x Emax 2215/10 i regle ZTW 35 A. Parę fotek: 3
Jerzy_R Opublikowano 23 Listopada 2024 Opublikowano 23 Listopada 2024 38 minut temu, Ares napisał: stosuję do końcowego szlifowania "przyrząd " zrobiony z papieru ściernego o kształcie idealnie takim jak nosek . Wychodzi super gdyby kogoś to interesowało to opiszę dokładniej jak to robię. Ty nie oczekuj, nie zgaduj, nie licz tylko pisz 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ares Opublikowano 23 Listopada 2024 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 23 Listopada 2024 A więc ze styroduru wycinam kostkę około 2cm szerokości i szlifuję do szablonu dokladnie kształt noska.Potem naklejam na to tyle warstw taśmy pakowej aby była dodana grubość pokrycia balsowego.Na to szpilkami mocuję pasek papieru ściernego ścierniwem do wewnątrz i na zewnątrz kleję na ca do papieru listewki balsy aby usztywnić całość. Pptem natarcie wstępnie obrabiam w trapez i wtedy szlifuję pilniczkiem na gotowo.Metoda nadaje się tylko do płatów o obrysie prostokątnym. Myślę że zdjęcie najlepiej pozwoli zrozumieć mój patent Zaraz za listwą natarcia trzeba przykleić tasmę pakową aby nie zeszlifować pokrycia. 7 1
Ares Opublikowano 4 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2024 Do tempa Grześka mi bardzo daleko ale powolutku do przodu🙂: wykonałem statecznik poziomy i stateczniki pionowe. Elementy wykonane w technice rdzeń z pianki 3mm oklejone balsą 1 mm .Pomiędzy rdzeń a piankę zastosowałem tkaninę szklaną 24g/m2 i oczywiście minimalną ilość żywicy. Jest lekko, sztywno i trwale . Technologia dość szybka i stosunkowo tania. Całość do wyschnięcia obciążona ciężarkami aby wszystko było prosto i ładnie. Parę fotek: 1
Ares Opublikowano 7 Marca 2025 Autor Opublikowano 7 Marca 2025 Coś tam raz na jakiś czas grzebię ale jak pogoda ładna to się lata. Ale kadłuby już wykonane i bowdeny też wklejone. Stateczniki pionowe wstępnie wykonane. Nie za wiele tego jest ale troszkę do przodu. 2
RobertK Opublikowano 18 Marca 2025 Opublikowano 18 Marca 2025 Dawaj Arek z tym modelem bo wiosna idzie 😉
jarek996 Opublikowano 18 Marca 2025 Opublikowano 18 Marca 2025 W dniu 14.12.2023 o 23:36, Patryk Sokol napisał: Tylko, że Twinstar nie chce się popsuć Zadzwon, przyjade, dasz polatac i zepsuje 😂
Ares Opublikowano 12 Listopada 2025 Autor Opublikowano 12 Listopada 2025 Jesień już w pełni więc niedługo wracam do budowy Vigo bo model leży już tyle czasu niedokończony. Ale na usprawiedliwienie powiem ,że sezon spędziłem na intensywnym lataniu a obecnie robię nowe skrzydło do modelu który niestety uszkodziłem w tym sezonie.Płat cały do odbudowy.Jak skończę to biorę się za robotę.Jakby co temat nie umarł 🙂👍
Ares Opublikowano Wtorek o 22:40 Autor Opublikowano Wtorek o 22:40 Długo nic się tu nie działo ale w związku z tym że zima nadeszła wracam do budowy a raczej do kontynuacji modelu Vigo. Jak to u mnie bywa prace przebiegają powoli i nie wiem czy aby na wiosnę uda się oblatać sprzęt ale najważniejsze jest any robić mieć frajdę z budowy a czym latać to ja mam także kiedy skonczę to będzie dobrze.Ostatnio czasu mam nie dużo inne sprawy nie pozwalają poświęcić zbyt dużo czasu na modelarstwo dlatego narazie zalaminowałem centropłat tkaniną szklaną przy użyciu pompy próżniowej. Wyszło bardzo ładnie i powierzchnia jest bardzo gładka dlatego wrzucam foto jak to wygląda.Kolejny panel płata jest w worku i się utwardza. Za kilka dni pozostanie jeszcze zrobić ucho i usterzenie poziome. 2
Rekomendowane odpowiedzi