pietrku Opublikowano 22 Grudnia 2023 Opublikowano 22 Grudnia 2023 Cywilnych nie brałem pod uwagę. Ogólnie raczej wojskowe simy. 14 godzin temu, d9Jacek napisał: to i tak znacznie więcej niz zbierających silniki modelarskie Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się w silnikach modelarskich Ale pewnie jest to sport jeszcze bardziej ekstremalny ? skoro tak piszesz. A wracając do cywilnych o których zapomniałem. To grałem w kilka, nie wszystkie. Są fajne jeśli chodzi o nawigację, procedury ( Vatsim ), obsługę maszyny ( płatne lub nie dodatki - może i model lotu mają odwzorowany ). To zależy co kogo cieszy. Wg mnie, z tych co grałem cywilnych, najlepszy w podstawce FM ma Condor.
Viper Opublikowano 20 Stycznia Autor Opublikowano 20 Stycznia Dziś 50 rocznica pierwszego lotu Vipera. Z pomocą Falcona BMS przypomniano o tym wydarzeniu 1
pietrku Opublikowano 18 Lutego Opublikowano 18 Lutego To nie mój film. Ale temu kto nagrał te dogfighty należą się gratulacje ?.
CineQ Opublikowano 19 Kwietnia Opublikowano 19 Kwietnia Jeśli ma ktoś chęć na wspólne latanie zapraszam na EPTM w świecie msfs2020....zaczynamy grupowe latanko na at-6 texan (podstawowa wersja asobo) Głównie pomiędzy 19:00- 21:00..jak zbierze się większą grupka ustalimy jakiś dogodniejsze czasy..
pietrku Opublikowano 2 Listopada Opublikowano 2 Listopada Dobra wiadomość dla graczy szukających najlepszego realizmu na kompie. Jest nowa rozwojowa wersja - Condor 3. Jeszcze nie mam ale wygląda nieźle: To jest jeszcze 2 ze swoimi niedociągnięciami. A to przegląd trójki.
pietrku Opublikowano 3 Grudnia Opublikowano 3 Grudnia W dniu 19.04.2024 o 14:08, CineQ napisał: Jeśli ma ktoś chęć na wspólne latanie zapraszam na EPTM w świecie msfs2020....zaczynamy grupowe latanko na at-6 texan (podstawowa wersja asobo) Głównie pomiędzy 19:00- 21:00..jak zbierze się większą grupka ustalimy jakiś dogodniejsze czasy.. Czy jak kupię 2020 na Steamie to będą mi działać darmowe dodatki typu ulepszona Polska i płatne w rodzaju lotnisk Drzewiecki Design kupione oddzielnie?
Viper Opublikowano 3 Grudnia Autor Opublikowano 3 Grudnia Nie chcę rozpoczynać wojny symulatorowej, ale jak słyszę o różnego rodzaju kłopotach związanych z MSF2020 i od niedawna nowszym 2024 to gratuluję sobie, ze już dawno (po MSFX) wywaliłem MSF z dysku i bawię się XPlane, obecnie w wersji 12. Jak wszystko tak i wybór zabawki to kwestia gustu, ale z wielu opinii ( w tym pilotów komercyjnych) podobno fizyka lotu XPlane bije tę w MSF o niebo (nie jestem pilotem więc trudno mi z tym dyskutować). W kwestii stabilności, łatwości obsługi, łatwości zachowania katalogu gry w czystości podobnie, XPlane góruje (nie puchnie, nie zaśmieca dysku, dodatki łatwo się instaluje i deinstaluje bez pozostawienia śmiecia. Pod względem walorów wizualnych, tu można dyskutować, acz taki element jak noc i światła w nocy według mnie od dawna było mocną stroną XPlane, w dzień kwestia gustu i dodatków, w tym darmowych, czy stworzonych przez siebie (program Ortho), mi się w każdym razie XPlane podoba. Przez chwilę nawet się zastanawiałem czy nie dać znowu szansy MSF2024, ale jak czytam komentarze wkurzonych użytkowników, którzy nie mogą de facto z programu korzystać, bo jest jakby nie gotowy i częśc z nich zwraca się do MS z prośbą o zwrot pieniędzy (podobno skutecznie) to chyba ten cień ciekawości by zobaczyć po latach nową odsłonę kultowego kiedyś symka (miałem wiele wersji) się rozpłynął i gratuluję sobie przejścia na XPlane, który jest stabilny, a regularne patche zwiększają parametry gry, a nie mają na celu umożliwienie by w tę grę w ogóle pograć. Polecam XPlane https://www.x-plane.com/
pietrku Opublikowano 3 Grudnia Opublikowano 3 Grudnia Nie będzie wojenki ani nawet potyczki 😉. Ja sobie chciałem polatać nad Polską z dobrymi widokami. A te są dobre w 2020 i 2024. A optymalizacja inna sprawa. Raczej 2020. Z fly model to nie wiem. Bo mam tylko MFSX i X-plane 11. Porównywalne 😀. Jak już się bawić w FM to DCS i Condor. Iłek 1946 i Clifsy jest gdzieś pomiędzy.
Viper Opublikowano 3 Grudnia Autor Opublikowano 3 Grudnia To poszukaj w sieci takiego darmowego dodatku do XPlane jak Autoortho, zdaje się, że bardzo podnosi walory estetyczne w XPlane. Niedawno odkryłem, ale jeszce nie miałem czasu przetestować, więc to "ładne" latanie nad PL też możliwe w XP
pietrku Opublikowano 3 Grudnia Opublikowano 3 Grudnia 12 minut temu, Viper napisał: "ładne" latanie nad PL też możliwe w XP Nie wierzę 😉. Na tą chwilę oczywiście. Będę śledził filmy bo jak na razie to Flight Simulator 2024 widokowo bije wszystkich.
pietrku Opublikowano 4 Grudnia Opublikowano 4 Grudnia 15 godzin temu, Viper napisał: To poszukaj w sieci takiego darmowego dodatku do XPlane jak Autoortho.. Z wysoka nawet to znośnie wygląda: Niżej tak średnio. Mam zagwozdkę co kupić przy następnych promocjach 🙂. Jakby dodatki chodziły na grze ze steama (do starego MFSX są, a do 2020 i 2024 nie widzę na steam) to mnie korci na 2020. Bo 2024 mi na pewno komp na razie nie pociągnie ( nawet obawiam się czy 2020 pójdzie 🙂 ). No chyba, że się przekonam do XP12. Ale XP11 to mi się nie podoba grafika i teren przy VFR, a tak chcę latać jakąś Wilgą czy Piperkiem. Condor też nie jest graficznie zbyt piękny. Nawet 3 z tego co widzę na filmach, ale tam jak sempisz o każdy meterek to się na szczegóły nie zwraca uwagi 🙂.
Viper Opublikowano 4 Grudnia Autor Opublikowano 4 Grudnia Jak jesteś fanem Condora (nie dla grafiki, bo powalająca nie jest, tylko dla fizyki ) to się nawet nie zastanawiaj nad MSF, XPlane podobno bije na głowę Można jeszcze jeden myk w XPlane zrobić Authoortho + X-World https://simheaven.com/xp12-sceneries/ 1
pietrku Opublikowano 4 Grudnia Opublikowano 4 Grudnia To jest bardziej skomplikowane 🙂. W simach wojskowych i Condorze (trójki jeszcze nie mam, ale podobno dodali kolejne cuda pogodowe) daruję sobie narzekanie na grafę bo jest akcja i model lotu. A w cywilnych ziewam jak lecę i dlatego przydałyby się widoki abym to wogóle uruchamiał 😀. A wyszedł już w końcu ten nowy BMS F-16 ? Jak tam jest z modelem lotu? Chwalą? O proszę na co przy okazji natrafiłem, dodatek do Flight Simulator: https://pl.flightsim.to/file/82476/lotnisko-modelarskie-w-bobrownikach
Viper Opublikowano 4 Grudnia Autor Opublikowano 4 Grudnia Mam trochę podobnie z cywilnymi, więc rozumiem. W wersji XP11 miałem dokupionych kilka fajnych dodatków z lotniskami w PL i Warszawą, więc był czad. XP12 instalowałem na nowym kompie i jakoś nie mam kiedy się zabrać za latanie. Wiem, że wspomniane powyżej dodatki są pod XP11, ale czy mimo to działają w XP12 nie wiem, nie sprawdzałem. Falcon BMS rozwija się stale, bodajże dwa czy trzy dni temu opublikowano kolejny patch U5 do wersji 4.37, ale póki co to wypatrywanej pewnie przez wszystkich wersji 4.38, która ma podobno znacznie poprawić grafikę na razie wciąż nie ma i pewnie już w tym roku nie będzie. A co do samej symulacji to niech odpowie Ci rozmowa jaką z jednym z naszych pilotów Viperów uciąłem sobie przy okazji chyba przedostatniej edycji Air Show. Spytałem czy piloci grają w symy, okazało się, że tak i bardzo wysoko oceniają Falcona BMS. Co prawda obiektywnie trzeba przyznać, że i Viper DCS-owy wolno, ale stale się rozwija, więc wygląda na to, że będziemy mieli wybór. I o to chodzi Jeszcze a`propos XPlane 12, tu masz fajny filmik pokazujący grafę samego XP12, XP+Xworld (sim heaven), XP + autoortho i XP12 +Xworld + autoortho
pietrku Opublikowano 4 Grudnia Opublikowano 4 Grudnia No to jak wyjdzie 4.38 to kupuję. DCS mam już Żmiję, ale się jeszcze nie zabrałem za niego. To znaczy zrobiłem rundkę nad lotniskiem w Newadzie i Marianami 😀. Widoczność, to jest to za co Żmiję można polubić. AA ma bodajże już zrobione ? Filmik fajny. Pewne różnice widać. Dromader jest nawet do X-Plane 🙂:
Viper Opublikowano 4 Grudnia Autor Opublikowano 4 Grudnia To fakt, to jest to co świetne jest oddane w symulatorze Viperka, widoczność z kabiny nie ma sobie równych, w żadnym innym fighterze nie masz takiej widoczności. Prawdziwy rasowy dogfighter, ta doskonała widoczność + ogólna zwinność i zapas ciągu powodują, że to pewnie nadal jeden z najgroźniejszych samolotów w bliskim dystansie. Przypominam że Falcon BMS jest całkowicie free, rozwijany od dekad przez zapaleńców z całego świata. Jedyne co musisz kupić to oryginalnego Falcona 4.0 z 1998 roku od Microprose (tego pierwotnego, oryginalnego Microprose), który kosztuje jakieś grosze na portalach ze starymi grami, gdyż warunkiem uruchomienia instalacji BMS-a jest posiadanie na dysku zainstalowanego 4.0 (instalator BMS-a sprawdza, bez tego nie ruszy). To wynik porozumienia między kimś kto kupił prawa do oryginalnego Falcona a grupą BMS.
pietrku Opublikowano 4 Grudnia Opublikowano 4 Grudnia Mam Falcona kupionego na steam właśnie za grosze. Może być? Bo wiem, że czasem steamowe gry mają problemy z dodatkami itp.
Viper Opublikowano 4 Grudnia Autor Opublikowano 4 Grudnia Nawet nie wiedziałem, że Falcon 4.0 jest na steam. Myślę że może być, bo BMS instaluje się w zupełnie innym katalogu, nie korzysta z 4.0. Tak jak napisałem, to pokłosie umowy, pomiędzy właścicielem praw do Falcona 4.0, a grupą BMS. Jedyne co instalator BMS-a robi, to sprawdza czy 4.0 jest na dysku, jest, to instaluje. Pewnie można by potem ten 4.0 usunąć, ale nie sprawdzałem A że Falcon 4.0 to gra z 1998 roku, więc zajmuje niesamowicie mało miejsca na dysku
Rekomendowane odpowiedzi