Skocz do zawartości

Symulotnictwo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sorry, dopiero zauważyłem, że pytałeś. 

Nie, ostatnim posiadanym przeze mnie był MS FSX, potem wyleciał z dysku i od tego czasu wszedłem w świat Xplane 10, 11, a obecnie 12.

Opublikowano

A ja kupiłem w ostatnim momencie😉 promocji. Mogę zrobić mini recenzję produktu w podstawce. Nie mam Xplane-12. Trzeba będzie kupić na jakiejś promce. Nie porównuję tzw. flajmodelu. Bo to jest sprawa ciężka. Natomiast ziemia w VFR wygląda naprawdę dobrze. W porównaniu do Xplane11 to jest zupełny kosmos na korzyść 2020. Na pełnych ustawieniach byłem w stanie wylądować buszmeńskim samolotem na polu we wsi. Co prawda nie było wszystkich domów które teraz są, bo mapy są stare z Binga. Ale są tak śliczne jeśli chodzi o teren, że już powyżej 200 m jest dobrze. Wady też są. Generowanie budynków generuje sobie jak chce kształty.

Z zalet, teren jest tak dobrze odwzorowany graficznie, że większość nierówności się zgadzała. Nie przekłada się to natomiast na odczucia na podwoziu samolotu - jakby była równa łąka.

Jak dokupię Wilgę, Antka i Zlina 142 to sobie popróbuję modele lotu. Na razie się wstrzymałem jak zobaczyłem prognozowane rachunki za prąd na 2025 🙃.

Opublikowano

O fajnie że piszesz. A jak teraz z pobieraniem, bo to był/jest problem z Ms?

Kiedyś pewnie przysiądę i pobawię się albo tym autoortho, albo sam zrobię sobie w ortho + do tego jakiś dokładny mesh (są za free), aczkolwiek od dawna nie latałem cywilnymi. A wciąż zapowiadają poprawę tego aspektu w XPlane. Ale to co mnie bardzo zniechęca do Ms to kłopoty z doczytywaniem, niewydajność serwerów, problemy po patchach i to co chyba najbardziej irytuje to puchnięcie katalogu Ms wraz ze śmieceniem po dysku. Tego w XPlane nie ma, a za odrobinę pracy (mesh, ortho, autoortho) uzyskuje się efekt podobny, przynajmniej z tego co widziałem na YT.

No cóż, na razie to limituje mnie brak czasu, a kupować, aby mieć na dysku i nie używać, to nie ma sensu, więc zdecydowałem się na jednego przedstawieciela cywilnych. Co prawda z niejakim zainteresowaniem oczekiwałem na premierę Ms FS24, ale w zasadzie z filmików na YT, nie widzę by to była jakaś rewolucja, a problemy były te same, a nawet może nasilone. Podobno poprawiają się co prawda.

Fajnie że latasz :)

Opublikowano

Piszę o 2020, nie o 2024. 2020 Ściąga się strasznie długo. Ale na dysk. Jak już masz to masz. Fajnie działa. Troszkę zauktaulizowałem kompa. Też cywilne to dla mnie odskocznia, ale ten wyjątkowo ładnie odwzorowuje teren. Z wad jeszcze: Niektóre strumyki są za szerokie. Nie ma większości kościołów, to znaczy są, ale jako płaska plama na terenie. Jest to problem przy niskim lataniu. Gra nie radzi sobie z generowaniem większości skomplikowanych kształtów. Wysoko natomiast wszystko wygląda przepięknie.

Muszę sobie kupić 🙂:

Opublikowano

I super. To chyba był dobry pomysł, teraz kupować Ms FS20, z tego co widzę w YT wizualnie podobnie do FS24, wreszcie po tylu latach dopieszczony, nie ma problemu z doczytywaniem, a cenowo inna liga. Zamieść może jakiś krótki filmik z lotu :) 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 8.01.2025 o 15:04, Viper napisał:

..Zamieść może jakiś krótki filmik z lotu :) 

Dobrze. Namówiłeś mnie 🙂. Ale na początek próbny, króciutki z Iłka:

Wracałem do bazy, a tu widzę, że ktoś obrabia lotnisko. To była Dora 🙂.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.