Skocz do zawartości

Symulotnictwo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piękne ujęcia. Mustang to rasowy myśliwiec, piękna sylwetka.

Fajnie że latasz, ja ostatnio nie mam ani czasu ani energii, może w weekend zasiądę i przetestuję collective.

Opublikowano

Ja też sporadycznie, raz na tydzień/dwa po 2-3 godzinki. Ale, że zwykle uda się coś ustrzelić to wstawiam :)

Żeby nudno nie było to trzeba będzie niedługo FS-a odgrzać.

Opublikowano
21 godzin temu, Viper napisał:

Piękne ujęcia. ..

Zobacz to. Czasem, udaje mi się prawidłowo użyć celownika żyroskopowego:

Tu było (pierwsza Foka) zgranie centralnej plamki z kadłubem i od razu widać efekt. Chociaż zestrojenie karabinów i celownika było nieco (50 metrów) dalej niż odległość rzeczywista ale i tak to dało skutki. Liczy się wyliczanie przez celownik poprawki. Przy łagodnym zakręcie celu to robi robotę.

Opublikowano

Pod tym względem celowniki, a w zasadzie elementy graficzne - tunel, współczesnych jetów są jakby wygodniejsze, przynajmniej dla mnie, bo latam głównie jetami. Acz też do pełni szczęścia trzeba by przed walką ustawić rozpiętość skrzydeł celu, na co w ferworze walki nie ma szans, więc są wartości uśrednione, circa mig 29. Ale z jednej strony niby celowniki bardziej pomagające, ale też i dynamika walki jakby większa.

WIęc pewnie tak jak zawsze liczy się przyzwyczajenie i dobre oko :) 

Opublikowano

Dla mnie też tunele są wygodniejsze, ale Kucyki nie mają :) a w dynamicznej walce kołowej K-14 jest bezużyteczny. Wtedy poprawka jedynie na oko. Ustawiam zwykle uśrednione 350 jardów i jakieś 35, 36 stóp rozpiętości.

BF109K-4, wg mnie najgroźniejszy przeciwnik dla Mustanga. Zwłaszcza jeśli jest na ogonie albo wyżej i bez podwieszeń. Tym razem było odwrotnie:

Ale ciężarówkę zdążył pozamiatać 😀.

Opublikowano

Jak to mówią wash and go ;)  , nie dość że meserek to jeszcze i jakaś ciężaróweczka poszła z dymem :) 

Nie wiem czy śledzisz DCS-a, szykuje się ciekawa premiera F-100 Super Sabre, albo raczej Hun. 

Bardzo ciekawy, specyficzny w pilotażu i zachowaniu samolot, którego bardzo cenił Człowiek legenda, czyli John Boyd.

Na razie jest w preorderze za nieco ponad 2/3 ceny. Wczoraj pojawił się kolejny filmik Twórców i wyobraź sobie że zaimplementowali ciekawą funkcję. Otóż będzie można (na razie w lotach samodzielnych, ale podobno trwają prace by działało to też on line) przyozdabianie burty samolotu symbolami zwycięstw powietrznych i zniszczonych celów naziemnych (program ma sam liczyć i ozdabiać).

Taki bajer, a fajny :) 

Ale najważniejsze, jeśli uda im się w miarę rzetelnie zaimplementować ten specyficzny model lotu, ten "Sabre dance" to będzie jeden z fajniejszych modułów.

Opublikowano

To była nasza ciężarówka 😀 i on ją strzelił zanim zdążyłem jego. Widziałem że ma być Super Sabre. Napiszesz coś więcej o tym modelu lotu bo przyznam się, że mało wiem (prawie nic) o tym samolocie?

Opublikowano

Z najnowszego filmiku wygląda że zaimplementowali to jego specyficzne zachowanie przy małych prędkościach, czyli ten potencjalnie groźny Sabre dance.

Tu masz filmik reklamowy (pod koniec jest fragment tego zachowanie - wysokie kąty natarcia, mała prędkość, machanie skrzydłami, oscylacja dziobu):

A tu filmik, który przed chwilą obejrzałem, dużo teorii, ale dobrze tłumaczącej w czym rzecz:

Opublikowano
6 godzin temu, Viper napisał:

Z najnowszego filmiku wygląda że zaimplementowali to jego specyficzne zachowanie przy małych prędkościach, czyli ten potencjalnie groźny Sabre dance.

Tu masz filmik reklamowy (pod koniec jest fragment tego zachowanie - wysokie kąty natarcia, mała prędkość, machanie skrzydłami, oscylacja dziobu):

A tu filmik, który przed chwilą obejrzałem, dużo teorii, ale dobrze tłumaczącej w czym rzecz:

Trochę mnie zachęciłeś do zakupu. Trzęsie go i nie ma komputerów 😉

Opublikowano

No, stary ale jary :) 

I cztery działka i spory udźwig i to specyficzne zachowanie, może być ciekawy i wymagający zarazem moduł :) 

Opublikowano
53 minuty temu, Viper napisał:

..I cztery działka..

20 mm ? Jeśli tak to wybaczam inne odchylenia samolotu bo takie zachowanie jest fajne/wskazane/świetne w grze.

Ale nie w realu 😉 Mocno straszne:

Dlaczego John Boyd go cenił ? Mam duże braki z tego okresu.

Opublikowano

Bo to był trudny przy lądowaniu samolot, potencjalnie zabójczy (25% wypadków na wersji A), w D (tej symulowanej) powiększyli ster kierunku (kluczowy w wychodzeniu z tańca) i dodali na skrzydłach pionowe cuśki, co i tak nie zniwelowało wszystkich problemów lotów z małymi prędkościami. Wsłuchaj się w ten drugi film.

Ale w rękach wytrawnego myśliwca jakim był John Boyd samolot potrafił kręcić pięknie i był bardzo lubiany przez Boyda, który miał przydomek 40 s Boyd, gdyż podczas nauczania walki powietrznej maksimum w ciągu 40 s potrafił wyjść z pozycji defensywnej z uczniem/innym pilotem chcącym się sprawdzić na ogonie i przejść w ofensywną, siedząc swojemu oponentowi na ogonie właśnie i to wszystko w kabinie Huna.

I z tych zapowiedzi wygląda, że te cechy samolotu, czyli świetnie latający z dużymi prędkościami samolot, natomiast z małymi samolot niestabilny, nieprzewidywalny, potencjalnie zabójczy oddali.

Ten Sabre dance to przy locie z małymi prędkościami gwałtowna oscylacja skrzydeł, zadzieranie dziobu, oscylacja dziobu w płaszczyźnie poziomej i stan gdy samolot potrafi przeciagnać nagle bez żadnego ostrzeżenia. Jeszcze raz powtarzam obejrzyj dokładnie ten drugi film, gość fajnie tłumaczy 5 cech aerodynamicznych, z których każda jest źródłem kłopotów, a w Hunie występowały wszystkie razem w związku ze specyficzną budową samolotu - długim ciężkim kadłubem i skrzydłami o dużym skosie - wszystko super przy lotach z dużymi prędkościami, za to przy małych tworzących potencjalnie zabójczy koktajl kłopotów (podam po angielsku gdyż nie jestem pewien polskiego poprawnego tłumaczenia - assymetric lift, wing tip stall, center of lift migration, adverse yaw, initial roll coupling). 

I podobno w tym module to zachowanie dobrze oddali, będzie więc kawał fajnego, trudnego latadła :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.