robertus Opublikowano 27 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 Czy ktoś próbował, lub wie jak zrobić efekt oprysków przez samolot rolniczy? Taki po całej szerokości skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 27 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 Ja jestem w trakcie budowy Dromadera M18 (budowa trochę się zatrzymała, już niedługo wrócę) mój pomysł to proszek gaśniczy ze starej gaśnicy samochodowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 Tak myślę, że ze "zrzutem wody" to jest łatwiej bo jest to z jednego punktu. Podobno mąka daje radę. Chciałbym osiągnąć efekt ja na zdjęciu, żeby oprysk był po całości skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 27 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 Jakiej wielkości ten model? Mąka to chyba najtańsze rozwiązanie, ale model po takim locie mógłby dość mocno się ubrudzić. Jeśli to napęd spalinowy, to do oleju, który brudzi model to może się przyklejać ta mąka. Myślę, że może wyjść dość ciekawy efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 27 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 Jeżeli ma być elektryk, mąka mogła by być... Skrzydła musiały by mieć grubszy profil i zrobić "zbiorniki" na całej szerokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 U mnie to tylko elektryki, a rozmiar, no nie wiem, 1,5m rozpiętości pewnie by było. Jeszcze nie myślałem o tym. Najpierw muszę rozkminić jak zrobić "oprysk ze skrzydła" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 27 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 Jak mniejszy model to trochę może ważyć ta mąka, ale też z kolei w mniejszym modelu mniej jej potrzeba. Niektórzy w makietach szybowców stosują balast wodny, więc może też i taki by tutaj się nadał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 27 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 1,5 m to już sporo -najlżejszy byłby "dym" z jakiegoś ustrojstwa rozprowadzony rurkami tak jak w oryginale.. i to czarny żeby było widać z daleka, albo woda i pompka taka jak w holterze - ciśnie powietrze do zbiornika i wypycha płyn rurkami tak jak w zraszaczu w ogródku.... albo płyn i jakiś spieniacz - wymieszanie w odpowiednim momencie wypchnie wodę ze zbiornika. Może jeszcze ...Pepsi i jakieś drażetki podobno są które ja mocno spieniają ... ? . Jeszce naście pomysłów podsuną koledzy i coś wybierzesz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 28 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 Mysle ze woda z octem w zbiorniku i na sznurku podwieszony woreczek płucienny z sodą oczyszczoną.Dla efektu do wody można dodać plynu do naczyń.Nie muszę chyba tłumaczyć ze w trakcie zrzutu nalezy woreczek z sodą podac do wody z octem.To naprawdę robi ciśnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 28 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 Znalazłem taki film. Woda wygląda nie za ciekawie, prawie jej nie widać. Spróbuję chyba coś z białym dymem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 28 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 Robert zawsze mozesz wodę zabarwić w pasmanterji masz od groma pigmentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi