zbjanik Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia Nazwa tej folii czasami pojawia się w niektórych wątkach, najczęściej tych o konstrukcjach laminatowych. Zwrócił się do mnie kolega, nie modelarz, a bibliofil, posiadacz pokaźnego księgozbioru z pytaniem czy nie wiem gdzie można kupić mylar. Chodzi mu o większą ilość, np rolkę o długości kilkanaście, kilkadziesiąt metrów. Grubości nie precyzował, ale powinna się nadawać na obłożenie książek, więc pewnie jakaś średnia no i całkowicie przezroczysta. Owszem, są jakieś opcje np. w Aliexpres, ale to jest od razu pójście na całość- może da się dostać gdzieś w kraju jakieś próbki obejrzenia i weryfikacji, a potem dopiero zakupić. Mój kolega (jego dziedzina to heraldyka, jakby kto potrzebował eksperta- polecam) i ja sam, będziemy zobowiązani za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 7 minut temu, zbjanik napisał: może da się dostać Zbyszku, da się ...jest na alledrogo ale wpisz w google "mylar folia " i znajdziesz tego dużo...w Polsce 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Stycznia Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 12 godzin temu, zbjanik napisał: powinna się nadawać na obłożenie książek Zagle do modeli sie z tego robi, ale zeby ksiazki okladac - tego nie wiedzialem. Mylar to nazwa wlasna. Material to folia poliestrowa, wiec moze w ten sposob latwiej bedzie znalezc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 10 Stycznia Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 5 godzin temu, mr.jaro napisał: Żagle do modeli się z tego robi, ale żeby książki okładać - tego nie wiedziałem. W technikum do którego uczęszczałem mieliśmy starej daty ś.p. profesora od technologii, który widząc plastikowa okładkę zeszytu wezwanego do tablicy delikwenta ostrożnie ją z niego zdejmował, i kładł na jego głowie w formie daszka "by mu deszcz głowy nie zmoczył".. Okładka musiała być papierowa, a najlepiej z ostatniej strony tygodnika "Kujawy" gdzie zazwyczaj zamieszczane były zdjęcia dość frywolnie ubranych niewiast.. Nie, nie, profesor był bardzo w porządku i lubiany przez nas, może właśnie dlatego, że surowy ale sprawiedliwy, wspominamy go z estymą, A do tego miał niesamowitą pamięć(poznał mnie po 30 latach!) Ot, takie miał dziwactwo.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Stycznia Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia Ja okladam wszystkie ksiazki bialym papierem od plotera - mamy tego w biurze ogromne ilosci i tani jest. Na to samodzielnie wydrukowana naklejka i po krzyku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 10 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia Jarku- ja się z takim podejściem zgadzam, ale mój kolega ma wielką estymę nie tylko do zawartości książek, ale i samej okładki- dlatego nie chce ich przysłaniać. Dlatego ma być "na przezroczysto". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Stycznia Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 32 minuty temu, zbjanik napisał: mój kolega ma wielką estymę nie tylko do zawartości książek, ale i samej okładki Kolege trzeba mocno pochwalic. Dobrze robi. Ja zasadniczo tez lubie estetyke i dbalosc o ksiazki, ale najzwyklejsze lenistwo nie pozwala mi na wiecej anizeli papierowe okladki. ? Jedynie na bialy papier sie zdobylem, zeby ksiazki na polkach w miare jednakowo wygladaly. Ale to nie znaczy, ze te metode kazdemu polecam. Bialy papier jednak szybko sie brudzi, wiec na ksiazkach bedacych czesto w uzyciu trzeba czasem okladke wymienic. A jak juz na te droge wdepnalem, to wszystkiego zmieniac na lepsze sie nie chce. Duzo ksiazek, kilka dni musialbym sie meczyc. Eee, lepiej nie. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 10 Stycznia Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia A jak rozpoznajesz która książka jest która? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 10 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia Ja to staram się kupować książki z tytułami- to mocno pomaga w identyfikacji? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 10 Stycznia Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia @zbijan też tak mam, ale nie okładam książek białym papierem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bynek Opublikowano 10 Stycznia Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia Folię Mylar możesz kupić np tutaj. https://www.obsluga-przemyslu.pl/folia-mylar-a-folia-pet/ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi