Skocz do zawartości

Junkers J7 - model konstrukcyjny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem cel aby zbudować ten model w miesiąc i udało się, skończony, wyważony i zaprogramowany do lotu ?

ABLVV87sVkCqIGiO2gQqXfkvoKeXmv43rfyL1Ar1

Model udało się wyważyć samym zasilaniem a stosuję 300mAh 2s + Bec.

Umiejscowienie serw było kluczem i jestem bardzo zadowolony, że kontrolując kilka razy w trakcie budowy wyważenie modelu udało się tak rozmieścić serwa i zasilanie, że balast nie był konieczny.

Ostatecznie model waży .....

ABLVV85ayhLzyKol5ICQhpKzUcSvJk7s5JWyG93z

...i tu już satysfakcja nieco mniejsza bo liczyłem, że zmieszczę się w wadze 1100g

Jeżeli model się sprawdzi i będzie poprawnie latał to zbuduje drugą wersję na laminatowym kadłubie i wtedy 1100g będzie moim zdaniem możliwe. Mogłem pokusić się o ażurowanie desek balsowych na kadłub i pewnie kilka gramów by odpadło ale zostawiłem sobie to jako opcję, gdyby pojawił się problem z wyważeniem,  ostatecznie nie było to konieczne.

Wagę pogrążyły też nieco zastosowane koła, wykonane z przecięcia na pół jednego dużego piankowego koła . To nie jest ciężkie rozwiązanie ale na pewno cięższe niż mniejsze koła ażurowane.

W najbliższy weekend jak pogoda pozwoli szykuje się na oblot.

Silnik troszkę leżał bezczynnie ale liczę, że nie zawiedzie i skoro zapewniał ważącej prawie 1400g Balilli dość dobre osiągi to Fokker'a wyrwie w górę bez problemu ?

ms

• Lubię to 3
Opublikowano

Model wygląda bardzo fajnie . Nie kryguj się Mirek waga też super.  Ciekawe jak będzie wyglądał na niebie jak zaświeci słońce?  Istne lustro . 

Udanego oblotu. Szkoda ,że nie ma pilota w kabinie. Bez filmu się nie liczy.

Marek

Opublikowano
Cytat

Ciekawe jak będzie wyglądał na niebie jak zaświeci słońce?  Istne lustro . 

Udanego oblotu. Szkoda ,że nie ma pilota w kabinie. Bez filmu się nie liczy.

To odbicie światła też mnie niepokoi , kombinuję aby od spodu zrobić czarny pas na kadłubie ....nie ma zdjęć tego fragmentu to nie można twierdzić, że tak nie było ?

Mam dwie figurki z innych modeli ale nie bardzo pasują i muszę coś jeszcze wystrugać,  bez pilota model nie poleci ?

ms

Opublikowano

Witam

Bodziesz go malował  w kamuflaż żeby go widzieć  ?

Mam klika modeli oklejonych foliom aluminiową i  jak świeci słoneczko i jest niebieskie niebo to jest Ok,

jak nie świeci i jest szare niebo to się nie lata albo lata ns słuch , bo go nie widać ?

Opublikowano

Nie było najgorzej z widocznością modelu .... poleciał i pokazał co potrafi :)

Można się przekonać dlaczego jednopłaty ww1 wypierają z pola walki dwupłaty co moim zdaniem całkowicie wypacza konkurencję ww1 ? ale poniekąd dlatego go właśnie zbudowałem.

Jak kiedyś przed laty mój fokker Eindecker wywoałał ferment w środowisku zawodników ESA tak tym razem Junkers, prawdopodobnie wywoła zamieszanie w ACES.

Do ESA ww1 jednopłaty wstępu nie mają i to jest moim zdaniem bardzo słuszna decyzja, regulamin ACES takie modele dopuszcza z karą punktową -50 .

Wnioski niech każdy wyciągnie sam.

Oceniając na gorąco, jestem  bardzo zadowolony a jednocześnie przerażony co za potwora zbudowałem. Boje się, że za kolejny rok dwupłatowców już w tej konkurencji nie zobaczymy.

ms

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 2.02.2024 o 10:00, mirolek napisał:

Junkersem D1 lata u nas Damian Szukiel a podobnych Junkersów było na zawodach w Słowenii chyba z 10szt. Niestety taki jest teraz "regulaminowy trend" że w kategorii ww1 jest coraz więcej jednopłatowców.

Z wyważeniem nie całkiem dobrze to wychodzi, nos bardzo krótki i raczej będę musiał coś z tyłu ażurować. Pokrycie srebrna lub w ostateczności szara folia.

Jak się model sprawdzi w locie to z kadłuba zdejmę formę i jako docelowy laminatowy kadłub wyjdzie na pewno lżej niż ta balsowa skrzynka.

ms

Jest u nas do "lykniecia" IRWINE w "Waszej "pojemnosci, choc do Junkersa pasowalby czterosuwik!

No i jest tez piekny, stary (choc nowy) Os FSR 25.

Irvine 25 | Köp på Tradera (624030454)

OS MAX-25FSR | Köp på Tradera (624718229)

Opublikowano

Ja bym radził wymienić pilota w tym modelu - ten którego wsadziłeś ma chyba drewniane nogi , nie czuje gazu, lubi poszaleć ... i w końcu rozbije ci ten samolot ... ?

???

Opublikowano
Cytat

choc do Junkersa pasowalby czterosuwik!

Dokładnie tak .... jedyny silnik jaki dopuszcza regulamin to właśnie FS klasy 30

Cytat

nie czuje gazu, lubi poszaleć ... i w końcu rozbije ci ten samolot

To model w klasie aircombat więc wcześniej czy później ktoś go rozbije a pilot jest akurat wyjątkowo elastyczny  .... bo wystrugany z epp :)

ms

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.