Skocz do zawartości

Serwa Emax ES08MA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy i koleżanki. 

Zakupiłem na Aliexpress troche serw ES08MA. W sumie w 3 może 4 partiach po 4 szt. Okazało się ze jedna z partii nie czyta sygnału analogowego. Do tego serwa sa troche inne od pozostalych emaxow (o tym niżej). Na generator sygnału czy to z prostego pokrętła czy z odbiornika Frsky V8R7 czy D8R7 nie ma reakcji. Ale po podłączeniu do bardziej wyrafinowanego generatora serwa normalnie działają.

Pierwszy raz spotkałem się z takim objawem i już zaczynam kombinować jakiś generator poprawnego impulsu. 

Co do różnic. To nie działające serwo ma naklejke tylko z jednej strony obudowy. Zębatka mocowania orczyków jest wyższa i ma więcej nacięć, co pozwala na bardziej precyzyjne zamocowanie orczyka. Nie ma oznaczenia CE na dole i samo logo Emax na boku serwa jak i na gorze jest ciupke inne. 

Co ciekawsze spodziewać sie mozna bylo ze skoro czyta tylko jakis high- endowy sygnał to będzie działać błyskawicznie i precyzyjnie. Na teście dzialania z generatora Readytosky serwo nie analogowe działało z dużo mniejszą rozdzielczością niż analogowe.

IMG_20240127_172519.jpg

IMG_20240127_172444.jpg

IMG_20240127_172403.jpg

20240127_164842_resized.jpg

20240127_172240.jpg

Opublikowano

Robert,

Zdaję sobie sprawę że to podróbki. Nie podrobione serwa kupowałem online tylko na Banggood. Na aliexpress 95% szans na fake, szczególnie gdy cena jest 16zl/szt. Najwyraźniej jedne bardziej drugie mniej. Pytanie co mam zrobić aby uruchomić te nie analogowe na moich odbiornikach.

Opublikowano

Ja trafiłem ostatnio na trefną partię SG90... Na odbiornikach zero reakcji a na ręcznym testerze hulają... to już nie te czasy na Ali że się opłaca. Jak MG90 mi działały to miały luz jałowy ogromny.

Narazie na Banggoodzie się nie zawiodłem.

Z tym generatorem to ciekawa sprawa..

Opublikowano

Ciekawy temat. Można podpatrzyć oscyloskopem jaki kształt i amplitudę sygnału lubią te serwa ( bo polaryzacja to raczej tylko i wyłącznie pozytywowa) . Który z parametrów sygnału decyduje o działaniu lub nie działaniu serwa. Czy jest to kształt (nieodpowiednie czasy narastania i opadania zbocza impulsu), amplituda Vpp czy może składowa stała sygnału PWM. Jak masz "oczko" to może warto sprawdzić.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ryszard_I napisał:

Ślij do mnie - chętnie się pobawię :).

Daj dane do paczkomatu na PW. Wysle Ci serwo I rerers.

8 minut temu, robertus napisał:

Tak jakby impuls były zniekształcony, albo częstotliwość się rozjeżdżała skoro revers go naprawił. Ciekawy temat.

Ale w analogowym testerze serwa na którym dzialaja mi wszystkie inne serwa i na odbiorniku frsky?

Opublikowano

W elektronice serwa gdzieś na wejściu go zniekształca i wypada poza margines blędu. Rewers poprawia sygnał na tyle, ze nawet po tym zniekształceniu daje rade wysterować dalej.

Ale to tak gdybam, moge gadac bez sensu ? 

Opublikowano

Roberta teoria ma sens. Obwód wejściowy każdego serwa musi być w pewnych granicach tolerancyjny na amplitudę oraz kształt sygnału PWM. Przecież odbiorniki różnych systemów i różnych producentów nie wystawiają na wyjściu identycznych sygnałów PWM. Mam ładowarki Icharger w których jest dość rozbudowany tester serw. Może okazać się pomocny.

Opublikowano
Godzinę temu, robertus napisał:

W elektronice serwa gdzieś na wejściu go zniekształca i wypada poza margines blędu. Rewers poprawia sygnał na tyle, ze nawet po tym zniekształceniu daje rade wysterować dalej.

Ale to tak gdybam, moge gadac bez sensu ? 

4 serwa? Tak jakby cały uklad w tych podrobionych serwach mial ten błąd. Błąd konstrukcyjny. Przypomne że na sterowniku Readytosky i serwo revers działają. 

Opublikowano

Ciekawy jestem czy oba różniące się między sobą wyglądem, działające i nie działające serwo zbudowane jest na takiej samej elektronice. Dobrze by było to sprawdzić.

Opublikowano

Dotarło do mnie Przemka serwo. Na Przemka testerze Readytosky działa bez zewnętrznego rewersu jak i z rewersem. Działa to znaczy obraca się przy energicznych ruchach potencjometrem testera. Jednak gdy podłączyłem serwo do testera Icharger to mogłem dokładnie prześledzić pracę serwa. Ustawiłem tester do pracy z serwem analogowym z Frame Rate 50Hz i krokiem szerokości impulsu 10 mikrosekund. Okazuje się, że serwo potrafi przespać zmianę szerokości impulsu nawet o 30mikrosekund i dzieje się to nie w każdej pozycji serwa. Raz jest to w okolicy neutrum innym razem bliżej skrajnej pozycji serwa. Porównałem pracę tego serwa do popularnego serwa analogowego Hitec HS81 i HS85. Co się okazuje, serwa Hitec reagują zmianą pozycji orczyka co 2-2,5mikrosekundy. Postanowiłem zajrzeć do wnętrza i naskrobałem schemacik z którego wynika, że w układzie nie ma nic co by mogło zmienić kształt docierającego z zewnątrz impulsu. Impuls dociera przez rezystor 1k do nóżki 2 układu którego opis jest zeszlifowany. Na schemacie ten ze znakiem zapytania. Moim zdaniem niska jakość tych układów jest przyczyną takiej a nie innej pracy serwa. To są serwa do zabawek a nie do modeli latających.

20240205_213634.thumb.jpg.d6bad2d42eb3a19e136254a30d8eeeae.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Dziękuję Ryszard za dogłębną analizę. Czy serwa te da się przerobić na pracę zero - jedynkową - min/ max? np do chowanego podwozia? Czy wszystkiemu winny jest ten magiczny układ " ? " i serwo nadaje się już tylko do ekstrakcji na części pierwsze?

Opublikowano

To serwo pracuje w pełnym zakresie tylko jest to praca skokowa i nieprecyzyjna. Dla porównania podłączyłem serwo Hitec.

20240205_172416.thumb.jpg.c423adb71dcd6c80622249d2432172df.jpg

20240205_172615.thumb.jpg.82fd9204ea556d795b73f77087bec846.jpg

20240205_172818.thumb.jpg.9d6af723fa61416e40373fb56ba0b9f4.jpg

Te wielkie krople bezołowiowego lutu to chiński oryginał. Poprawiłem to ale niestety nie pomogło:).

Opublikowano

Hej,

testery serw zapewne podaja na wejsciu  sygnal 5.0 v,

odbiorniki na ogol podają sygnal 3.3V

niektóre serwa potrzebują min. 3.5v,

może tez i tutaj właśnie jest tzw. pies.

Częstotliwość i typ serwa swoja droga,

warto by tez zmierzyć wolty.

Prawdziwy emax to sztuka za abt. 14usd, podróba tyleż  złociszy i tu tkwi problem największy......

• Lubię to 1
Opublikowano

Tu są 2 rzeczy: nieprecyzyjna praca (możliwe że lichy potencjometr lub dokładność układu dekodującego PWM)

, a druga to nie działanie na analogowym testerze i na zwykłym odbiorniku (ale na cyfrowym testerze i na serwo revers, już tak).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.