Janekm Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Cześć, Pomóżcie proszę, chciałbym wykonać sobie zawiasy klap (elementy o długości ok. 3,4 cm), gdzie mógłbym dostać płytkę (grubości 1,5-2,5mm) z tworzywa takiego z jakiego zrobione są dźwignie serwomechanizmów. Nie wiem jakie to tworzywo i pod jakim hasłem szukać w sieci, chodzi o to aby było sztywne i można było w nim nawiercić i nagwintować otwór pod śrubki M2, M3. Ma Ktoś jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Ja zrobiłem dźwignie i zawiasy z płytki węglowej dostępnej na popularnym serwisie aukcyjnym... są różnej grubości. Możesz zamiast płytki węglowej (jest droga) poszukać płytkę laminatową ( o wiele tańsza), też będzie odpowiednia... https://pfmrc.eu/topic/89617-budowa-pzl-m18-dromader/page/8/ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janekm Opublikowano 21 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Robert, Jedno pytanie, da się te płytki nagwintować? Dźwignie do serw, są chyba z jakiegoś poliamidu, do którego metalowe śrubki bez gwintowania można wkręcić, w laminacie chyba da się nagwintować, ale w płytce węglowej już chyba nie. Dźwignie zaś, które chcę zrobić podobne są do twoich, dość długie, aby oddalić oś obrotu klapy od skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2 minuty temu, Janekm napisał: w laminacie chyba da się nagwintować, ale w płytce węglowej już chyba nie. Nie gwintowałem, płytka węglowa jest mocniejsza od laminatu, i gwint pewnie będzie mocniejszy. Nie lepiej zrobić śrubki z nakrętkami? Pewniejsze mocowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janekm Opublikowano 21 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Zerknąłem na cenę płytek węglowych, cena rzeczywiście wysoka i model za prosty by aż tak mocno inwestować, spróbuję z laminatem, chyba że znajdę coś bardziej odpowiedniego. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Laminat do pcb stosuje po wytrawieniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limes Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego A co myślicie o takim tworzywie jak Corian . Obrabia się dobrze , poleruje dla potrzeb wierci i daje się nagwintować , wagowo może być za ciężki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 10 minut temu, Limes napisał: A co myślicie o takim tworzywie jak Corian Nie miałem styczności... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limes Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Ja dorabiałem z tego materiału szczotkotrzymacze do silników , sprawdzał się idealnie , Częściej robiłem z tego okładziny świetnie imitują kość morsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 10 godzin temu, Janekm napisał: Cześć, Pomóżcie proszę, chciałbym wykonać sobie zawiasy klap (elementy o długości ok. 3,4 cm), gdzie mógłbym dostać płytkę (grubości 1,5-2,5mm) z tworzywa takiego z jakiego zrobione są dźwignie serwomechanizmów. Nie wiem jakie to tworzywo i pod jakim hasłem szukać w sieci, chodzi o to aby było sztywne i można było w nim nawiercić i nagwintować otwór pod śrubki M2, M3. Ma Ktoś jakiś pomysł? Prawdopodobnie jest to poliamid .https://www.plastem.pl/oferta/tworzywa-sztuczne/poliamid-pa/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinJ Opublikowano 22 Lutego Udostępnij Opublikowano 22 Lutego Jak zdecydujesz się na laminat to polecam płytkę laminatową G10, bardzo wytrzymała. Dostępne np. w modelemax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 22 Lutego Udostępnij Opublikowano 22 Lutego FR-4 bez miedzi. Dokładnie tego szukaj na A-----o. Są dostępne różne grubości. Można samemu z posiadanych już płyt uzyskać większą grubość przez sklejenie kilku warstw żywicą np. L285 lub cyjanoakrylem Loctite 406 oczywiście z zachowaniem zasad klejenia takich materiałów. Mam tu na myśli zmatowanie i odtłuszczenie przed sklejeniem. Jeżeli gwintujemy to tylko dwoma pierwszymi gwintownikami. Po nagwintowaniu celowe jest wzmocnienie gwintu przez smarowanie gwintu niewielką ilością kleju Loctite 406 za pomocą cienkiej igły oraz zastosowanie przyspieszacza. Po wzmocnieniu gwintu klejem może okazać się konieczne ponowne przegwintowanie pierwszym i drugim gwintownikiem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janekm Opublikowano 22 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego Lucjan, Ryszard, Dziękuję za cenne rady, laminat już w drodze, a poliamid dziś zamówię, dam znać jakie będą wyniki prac. Jeszcze raz dzięki.? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi