RomanJ4 Opublikowano 8 Marca Udostępnij Opublikowano 8 Marca Pewnie niejednemu koledze taka maszynka by się przydała... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 9 Marca Udostępnij Opublikowano 9 Marca Mam coś podobnego do zagospodarowania..... Zainteresowanym: 502 7trzyzero 261 Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 9 Marca Udostępnij Opublikowano 9 Marca Projekt z linku ma już trzy lata. Zacząłem go nawet drukować, ale ostatecznie poszedł na półkę. W tej chwili będę do niego wracać. Czekam jeszcze na laser, który do mnie idzie z chin żeby skończyć maszynę cnc root 3 (brakuje mi tylko upgrade właśnie na laser). Potem zabieram się za ten projekt. Także jak pozwoli mi czas to może zrobię małą relację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Cyran Opublikowano 9 Marca Udostępnij Opublikowano 9 Marca 9 godzin temu, Jerzy Markiton napisał: Mam coś podobnego do zagospodarowania..... Zainteresowanym: 502 7trzyzero 261 Pozdrawiam - Jurek Czyżby chodziło o wyrzynarkę którą wypożyczyłem modelarni. w przyszłym tygodniu ją zabiorą. .Andrzej Cyran. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 16 Marca Udostępnij Opublikowano 16 Marca Większy problem od maszyny stanowił ....przynajmniej dla mnie - oprogramowanie. Bardzo dobre są programy z serii DEV .... Do wycinania skrzydeł potrzebne dwa programy - projektujący- DEV Wing Foam i wycinający Dev CNC Foam. Koszt - ok 300 Euro. Na ich stronie podane jest w zasadzie wszystko co potrzebne do zbudowania sterownika tego urządzenia. Nigdy nie maiłem styczności z Ardurino...ale odpalił od pierwszego razu.. ( Przy wydatnej pomocy kolegów e-mir ,stearman...) Mnogość ustawień w tym programie jest ogromna. Musiałem przetłumaczyć całą pomoc żeby to ogarnąć. Maszyna jeszcze nie zakończona (kosmetyka)- ale wycina skrzydełka ... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 16 Marca Udostępnij Opublikowano 16 Marca Dwie wieże zamontowane są na osobnych podstawach, dlatego można je rozsuwać .... na drugi stół. Zastosowany napę paskowy wynikał z obszaru roboczego jaki chciałem mieć ( 1200x600x1000) a śruby trapezowe >1000 są dosyć drogie. Napęd się sprawdził. Do wycinania skrzydeł wystarczy znacznie mniejsze pole robocze - przynajmniej wysokość wieży , a to decyduje o sztywności konstrukcji. Ważne zwłaszcza przy wycinaniu skrzydeł mocno zbieżnych , gdy naciąg drutu wzrasta. Można to ominąć realizując naprężenie drutu tnącego grawitacyjnie. Ja zastosowałem gumę silikonową do holu i układ rolek. Zagi da się wyciąć, chociaż tu jest kolejny problem z przypalaniem węższej końcówki skrzydła. Drut 0,3, zasilacz drutu - 32V/2,5A (od drukarki HP -30 zł ) + regulowany zasilacz A i V za 20 zł. Dokładność regulacji +- 0,01A .... ( To dla tych co chcą ręcznie ciąć ...) Ten różowy materiał na zdjęciu to XPS - Austrotherm,(chyba jedn z lepszych w tym rejonie) jest jednorodny i czysty, Ja tnę przy 1,15A//90mm/min// drut 0,3 Kanthal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi