robloz Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Binduję go w/g instrukcji i dostępnych filmików i nic się nie udaje. Na nadajniku (Taranis) odpowiednie ustawienia: D16, k 1-8. Po zasileniu odbiornika (przy wciśniętym przycisku f/s) palą się prawidłowo diody zielona z czerwoną. Po uruchomieniu na nadajniku bindowania nic się nie dzieje. Próbowałem innych ustawień (tych ze zworkami) i też nic. Może być coś z odbiornikiem? I druga sprawa: Gdzieś w Polsce można jeszcze kupić odbiorniki do Taranisa?
Patryk Sokol Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca 49 minut temu, robloz napisał: Binduję go w/g instrukcji i dostępnych filmików i nic się nie udaje. Na nadajniku (Taranis) odpowiednie ustawienia: D16, k 1-8. Po zasileniu odbiornika (przy wciśniętym przycisku f/s) palą się prawidłowo diody zielona z czerwoną. Po uruchomieniu na nadajniku bindowania nic się nie dzieje. Próbowałem innych ustawień (tych ze zworkami) i też nic. Może być coś z odbiornikiem? Standardowe pytanie - co z firmwarem? Bo jeszcze wersja firmware'u musi się zgadzać (tzn. albo nadajnik i odbiornik mają firmware w wersji 2.1.0, albo oba muszą mieć starszy). 49 minut temu, robloz napisał: I druga sprawa: Gdzieś w Polsce można jeszcze kupić odbiorniki do Taranisa? W Modele24.pl https://modele24.pl/pl/12-24ghz-accst Wszystkie odbiorniki działające na ACCST pójdą z Taranisem. Ale - koniecznie musisz mieć najnowszy firmware wrzucony do nadajnika. Firmware do modułu nadawczego masz tutaj: https://www.frsky-rc.com/taranis-x9d-plus-2019/
adam.trzaskowski Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Jeszcze firmware odbiornika musi byc odpowiedni (FCC lub LBT)
Atomizer Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia W dniu 31.07.2024 o 07:44, robloz napisał: Binduję go w/g instrukcji i dostępnych filmików i nic się nie udaje. Te wszystkie instrukcje i filmiki to są nic nie warte ! Nie ma ani jednej porządnej instrukcji krok po kroku jak bindować odbiornik. Też miałem problemy z bindowaniem i zrobiłem sobie taką krótką instrukcje jak w załączniku . Tylko nie pamiętam jakie zasilanie połączyłem! Prawdopodobnie pakiet 2s ale pewny nie jestem.
Bodzioch Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia Teraz zrobiłem sobie bindowanie odbiornika X8R z Taranisem. Odbiornik z ALI wersja FCC , Taranis też FCC z wersją oprogramowania 1.0 ( Kupiony na początku produkcji 2014). Wciskam przycisk w odb. i podpinam zasilanie , w nadajniku D16 BIND i wszystko działa. Jeżeli nie ma konfliktu oprogramowania działa bez problemu. Mam nadajniki Taranis w różnych wersjach bo mam kolegę który sklada łódki zanętowe i przynosi różne nad. odb. i nie wie jakie wersje i mam ułatwioną robotę żeby mu to poskładać do kupy.
Atomizer Opublikowano 5 Sierpnia Opublikowano 5 Sierpnia W sobotę bindowałem odbiornik X8R z FrSky Taranis X9D Plus 2019 tak jak w wyżej zamieszczonej instrukcji i działa. Do zasilania odbiornika użyłem pakietu 2s. W specyfikacji odbiornika podane jest dopuszczalne napięcie pracy od 4 do 10V.
robloz Opublikowano 5 Sierpnia Autor Opublikowano 5 Sierpnia U mnie jest niestety ( po rozmowach z kolegami) konflikt oprogramowania. Wszelkie metody nie działają. No cóż, będzie co robić zimą. 😄
Bodzioch Opublikowano 5 Sierpnia Opublikowano 5 Sierpnia Aktualizacja oprogramowania to 5min. Wiesz jakie oprogramowanie masz w nadajniki FCC czy EU LBT ? Do niego dopasuj oprogramowanie do odbiornika. Można to zrobić z poziomu nadajnika tylko musi być wersja co najmniej chyba 2.0.
Rekomendowane odpowiedzi