Skocz do zawartości

Zasięg Wi-Fi w domu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako, że wiele osób ma ten temat rozwiązany w domach to pozwolę sobie tutaj trochę podpytać w tej kwestii.

Mam dom piętrowy i dwa routery - jeden na dole i drugi na górze. Oba są podpięte przewodowo pod modem światłowodowy, który ma dwa wyjścia. Na tę chwilę routery tworzą dwie niezależne sieci o różnych nazwach. 

Niestety stwarza to problem z przenośnym sprzętem typu smartfony. Mam np. telefon połączony z siecią na dole, wychodzę na górę, zasięg jest bardzo słaby, internet w telefonie praktycznie nie działa ale automatycznie nie przełącza się jeszcze na "górną" sieć. Trzeba to zrobić ręcznie. 

Chciałbym to jakoś rozwiązać i stąd prośba o podpowiedzi jak to najlepiej zrobić. Chciałbym wykorzystać posiadane trzy routery - dwa prawie nowe i jeden już dość stary i połączenie przewodowe od skrzynki z modemem do miejsc gdzie chce umieścić routery. Czy dobrze domyślam się, że powinna być jedna sieć i jeden z routerów powinien działać jako repeater/Acces Point?

Opublikowano

Tak powinien być tylko jeden router. Jeśli chcesz koniecznie mieć dwie niezależne sieci to można to zrobić na jednym routerze za pomocą VLAN -ów. To są sieci logiczna w ramach jednej sieci fizycznej. Tylko nie wiem jaki masz cel w jednym domu robić takie niezależne sieci. Jeśli wynajmujesz i są to ludzie obcy to OK rozumiem ale jak to jest dom jednej rodziny to mija się to z sensem.

To, że masz trzy nowe routery to fajnie. Dwa schowaj na wypadek awarii tego podstawowego.

Nie kombinuj bo jak sam widzisz stwarza to problemy. A jedno włókno spokojnie obsłuży wszystkie urządzenia w domu. Drugie niech będzie backupem. 

Jak chcesz wykorzystać dwa routery to skonfiguruj je identycznie - ta sama nazwa sieci, to samo hasło do zalogowania urządzeń. Wepnij drugie włókno w ten router i go fizycznie wyłącz z sieci. Włączysz jak pierwszy padnie. 

• Dzięki 1
Opublikowano

To czego szukasz to routery z tzw. "mesh". Mozesz wtedy mieć np. dwa / trzy routery w jednej sieci. W zależności od lokalizacji punktu dostępu urządzenie końcowe (komputer, telefon, tablet) będzie się łączyć z routerem z o najlepszym sygnale. Jak będziesz chodził po domu to się będzie przełączać.

Nie masz wtedy kilku sieci, które pewnie oznaczasz jako piętro I I piętro II, a w dodatku 5G lub nie.

Ale do tego potrzebujesz nowe routery. Czy da się zrobić z aktualnymi jako acces point, nie wiem.

• Dzięki 1
Opublikowano
Godzinę temu, Konrad_P napisał:

Tylko nie wiem jaki masz cel w jednym domu robić takie niezależne sieci.

Raczej nie zrozumiałeś. Kolega ma dwa routery, po jednym na każde piętro, dlatego, że jeden router nie jest w stanie objąć zasięgiem dwóch kondygnacji. I właśnie nie chce mieć dwóch osobnych sieci, tylko jedną, ale obsługiwaną przez 2 routery, tak, żeby telefon bez konieczności ręcznego przełączania swobodnie łączył się z tą samą siecią, ale między dwoma routerami.

Swoją drogą jakieś słabe te routery, żeby nie objąć zasięgiem dwóch pięter.

Ostatnio bawiłem się u siebie routerem TPlink. Są modele z opcją wzmacniacza sygnału:

image.png.a7206c2ca988b321994b5a0727bccbfd.png

Ale z opisu wynika, że jednak wymaga przełączania się między sieciami.

Alternatywą jest tzw. sieć Mesh - jeden router główny + wiele routerów satelitarnych = jedna, ta sama sieć w zasięgu każdego routera, bez konieczności przełączania - telefon łączy się z routerem z najsilniejszym sygnałem, ale cały czas w ramach tej samej sieci.

Sprawdź w swoich routerach czy mają opcję mesh.

PS

FockeWulf był szybszy :)

• Dzięki 1
Opublikowano
3 godziny temu, Market napisał:

Swoją drogą jakieś słabe te routery, żeby nie objąć zasięgiem dwóch pięter.

To pewnie kwestia nieoptymalnej lokalizacji routera i solidnego żelbetowego stropu.

Routery w sumie wybrałem ze względu na dobre opnie m. in. co do zasięgu. To są te routery:

https://allegro.pl/oferta/router-tp-link-archer-c6-802-11ac-wi-fi-5-16552637535

Z opisu wynika, że są to routery "mesh" więc pewnie będzie wszystko dobrze działać tylko muszę doczytać jak to trzeba skonfigurować.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.