Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. robloz Opublikowano 12 Stycznia Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 12 Stycznia Po rozstaniu się z Fly Baby, którym latałem na zawodach przez kilka lat, przyszedł czas na coś nowego. Jeżeli waga końcowa pozwoli , to planuję zrobić wersję norweską, z kabiną oszkloną, która bardziej mi się podoba. Rozpiętość 180bm waga - jak najmniejsza. Trochę nietypowo jak dla siebie, budowa ruszyła od skrzydeł. Są trochę trudne w budowie bo z profilu dwuwypukłego przechodzą w płasko wklęsły ze zwichrzeniem. Skrzydło będzie dzielone jak w oryginale zaraz za podwoziem. W skrzydłach zamontowane lotki i wykonane wnęki na klapy, zmontowane i oszlifowane stateczniki oraz kadłub w 80 %. Z ciekawości zebrałem to w całość, dołożyłem wyposażenie (silnik, serwa, zb. paliwa, podwozie i zasilanie) i umieściłem na wadze . Wyszło ok.2000g Prac ciąg dalszy. Doszło trochę drobnicy, zawiasy do klap i tablice do kabiny (wymagają jeszcze dopracowania) Ogonek otrzymał kółeczko i trochę poszycia Kółko i ster kierunku na linkach. Zamontowane są też klapy na jednym skrzydle. Było z tym trochę "zabawy". W planach był napęd z jednego serwa przez popychacze i dżwignie kątowe, lecz nie mogłem uzyskać odpowiedniego kąta wychylenia. Popychacze i dżwignie zastąpiłem bowdenem z linką stalową 1.5 mm. jak to się sprawdzi, zobaczymy. Na razie podczas prób wygląda obiecująco. Cdn. Wie ktoś czy można spawać takie podwozie? Potrzebuję przedłużyć mocowanie pod większe koła. 5
jarek996 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Fajne to norweskie malowanie! Zawsze mi sie podobalo. No i z kabina, faktycznie ladniejszy 😉
Andrzej Klos Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia 18 godzin temu, robloz napisał: Są trochę trudne w budowie bo z profilu dwuwypukłego przechodzą w płasko wklęsły ze zwichrzeniem. Tym razem konstruktor/modelarz wiedzial co robi!
paulusr Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia Fajny samolot. Szczególnie ta wersja z kabiną. Co do spawania tego podwozia da się to zrobić ale efekty mogą być dalekie od oczekiwań. Lepiej zrobić nowy element nawet jeśli miałby być z gorszego stopu. Pewnie to co na zdjęciu to jakiś dural chociaż z MSP nigdy nie wiadomo. Widełki są chyba demontowalne.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. robloz Opublikowano 13 Stycznia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 13 Stycznia Stan na dzisiaj. Już na własnych nogach. 😃 7 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. robloz Opublikowano Niedziela o 11:53 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Niedziela o 11:53 Kadłub dostał częściowe ubranko. Część kabinową zostawiam na koniec, jak waga pozwoli kabina będzie oszklona. 7
Rekomendowane odpowiedzi