mirolek Opublikowano 28 Stycznia Opublikowano 28 Stycznia Zapraszam do Krakowa na kolejną Bitwę o Wawel w terminie 7-8 czerwiec 2025r formuła: ACES ww1 i ww2 - Mistrzostwa Polski organizator: Stowarzyszenie Aircombat Kraków miejsce: lotnisko Aeroklubu Krakowskiego w Pobiedniku Wielkim Więcej szczegółów pojawi się bezpośrednio przed zawodami ale miejscówka znana i sprawdzona już wiele razy Szykujcie modele i zapraszam do Grodu Kraka na dwudniową rywalizację modelami skalowanymi 1:12 i 1:8 ms 1
endriuRC Opublikowano 23 Maja Opublikowano 23 Maja Będe ! Zrobię co w mojej mocy żeby wawel trafił w moje ręce 🤣🤣 taki żarcik poranny...
mirolek Opublikowano 26 Maja Autor Opublikowano 26 Maja Bitwa coraz bliżej, rozpoczynamy rejestrację zawodników. Po raz kolejny zawody zostaną rozegrane na gościnnym terenie lotniska Aeroklubu Krakowskiego - sobota 7 czerwiec Oczywiście zapraszam do zaplanowania dłuższego pobytu w Krakowie, na lotnisku będzie możliwość pozostania na nocleg a wiata tradycyjnie pozwoli na biesiadę i podsumowanie naszych dokonań. Eskadra Kraków zapewni coś na ząb na grilla a nowo wyłoniony Mistrz Polski, mam nadzieję zapewni coś do popicia ... coby kiełbaska lepiej smakowała 😉 Start zawodów godz. 10.00 Planujemy jak zawsze 4 rundy eliminacji ww2 i ww1 + finały, zakończenie zatem wypadnie około 17-ej W przerwie około godz. 13 - 13,30 obiad Gwarantujemy zasilanie na potrzeby ładowania pakietów Przypominam o konieczności posiadania ubezpieczenia OC oraz oznakowania modeli kodem operatora ULC. Zgłoszenia uczestnictwa jak zawsze na adres: wesoly_mirolek@interia.pl - zgłoszenia do końca dnia 5.06.2025r z uwagi na konieczność potwierdzenia ilości obiadów dzień przed zawodami. Zgłoszeni zawodnicy: Mirosław Skowroński ww1, ww2 Andrzej Spólnik - ww2 Damian Szukiel ww1, ww2 Sergiusz Pogwizd ww1, ww2 Wojtek Krajnik ww1, ww2 L-4 Piotr Eciak ww1, ww2 Krzysztof Ślipek ww2 Robert Jaroszek ww1, ww2 Andrzej Toczewski ww2 Paweł Szpak ww2 Tomasz Betka ww2 Marek Betka ww2 ms
mirolek Opublikowano Sobota o 12:12 Autor Opublikowano Sobota o 12:12 Panowie .... co ze zgłoszeniami ??? Kraków jest bardzo gościnny, że było Wam łatwiej w drodze do finału zbudowałem taką latającą popierdółkę Trzyma to się jakoś powietrza ale raczej nie zagrozi nikomu .... możecie się rejestrować 😂 ms 1
endriuRC Opublikowano Sobota o 17:48 Opublikowano Sobota o 17:48 Stowarzyszenie Sportowy klub modelarski Zagłębie trenuje ! 2
Ares Opublikowano Niedziela o 20:58 Opublikowano Niedziela o 20:58 W dniu 31.05.2025 o 14:12, mirolek napisał: że było Wam łatwiej w drodze do finału zbudowałem taką latającą popierdółkę Tylko mi nie mów ,że na elektryki przechodzisz...........😉
mirolek Opublikowano Poniedziałek o 05:56 Autor Opublikowano Poniedziałek o 05:56 Cytat na elektryki przechodzisz To zdecydowanie nadinterpretacja 😎 poszukuje różnych rozwiązań i w tym duchu zbudowałem jednego ale równocześnie trzy spalinowe kombaty ww2 są już gotowe na zawody 😉 Elektryk w pierwszym podejściu okazał się mizerną alternatywą ale poszukam innego zestawienia pakiet-śmigło i może z tego jeszcze coś dobrego wyniknie. Gdy w trakcie zawodów zmienia się wilgotność powietrza i silniki spalinowe kręcą 1000 obrotów mniej albo gasną ... elektryk zawsze kręci swoje i może pozwolić nie stracić rundy. ms
Ares Opublikowano Poniedziałek o 14:32 Opublikowano Poniedziałek o 14:32 8 godzin temu, mirolek napisał: To zdecydowanie nadinterpretacja 😎 poszukuje różnych rozwiązań i w tym duchu zbudowałem jednego ale równocześnie trzy spalinowe kombaty ww2 są już gotowe na zawody 😉 Elektryk w pierwszym podejściu okazał się mizerną alternatywą ale poszukam innego zestawienia pakiet-śmigło i może z tego jeszcze coś dobrego wyniknie. Gdy w trakcie zawodów zmienia się wilgotność powietrza i silniki spalinowe kręcą 1000 obrotów mniej albo gasną ... elektryk zawsze kręci swoje i może pozwolić nie stracić rundy. ms Jasna sprawa , ja tylko sobie żartuję. Sam dużo elektrykami latam i mają również mnóstwo zalet.
mirolek Opublikowano Wtorek o 05:52 Autor Opublikowano Wtorek o 05:52 Moim zdaniem w aircombacie trzeba rozważyć poniższe za i przeciw.... Największa zaleta - wpinasz zasilanie i lecisz ( porównywalnie i przewidywalnie czy słońce czy deszcz) Największa wada - koszt kolizji (zwykle pakiet a często tez silnik do wymiany) To, że tracisz w kolizji skrzydło a czasem cały model jest wpisane w tą zabawę ale silnik spalinowy wychodzi z tego zdarzenia najczęściej bez szwanku. Silnik elektryczny często po kolizji nie nadaje się do użytku a pakiety albo spalą sie na miejscu albo padnie cela i wychodzi na jedno -cały zestaw "śmigło-pakiet" idzie w kosz. Czy warto się bawić w elektrykę ..(?). moim zdaniem zależy to jedynie od budżetu. Jeśli masz zasoby a ich odtwarzanie nie stanowi problemu to napęd elektryczny po dobrym skonfigurowaniu modelu i doprowadzeniu go do porównywalnej dynamiki z modelem spalinowym ma przewagę. Lata w każdej rundzie tak samo, szybciej startuje, nie przeszkadzają mu zmienne warunki i nie tracisz rudny gdy silnik spalinowy kaprysi..... "na koniec dnia" jednak, ta przewaga sporo kosztuje. ms 1
endriuRC Opublikowano Wtorek o 06:00 Opublikowano Wtorek o 06:00 Przekonałem sie o tym wczoraj że silniki spalinowe są nie do zabicia !
Ares Opublikowano Wtorek o 16:29 Opublikowano Wtorek o 16:29 10 godzin temu, endriuRC napisał: Przekonałem sie o tym wczoraj że silniki spalinowe są nie do zabicia ! Dużo w tym prawdy . Jak nie walniesz w asfalt lub beton to raczej po umyciu będzie palił. Ostatnio niestety walnąłem trenerem w ziemię , silnik był oblepiony piachem więc spłukałem starannie wszystko , wymieniłem śmigło i silnik odpalił. A jest to Os max 25 LA. Sprawdź tylko czy piach nie dostał się do wnętrza silnika . Jesli nie to nie ma problemu , odpali!
endriuRC Opublikowano Wtorek o 16:36 Opublikowano Wtorek o 16:36 6 minut temu, Ares napisał: Dużo w tym prawdy . Jak nie walniesz w asfalt lub beton to raczej po umyciu będzie palił. Ostatnio niestety walnąłem trenerem w ziemię , silnik był oblepiony piachem więc spłukałem starannie wszystko , wymieniłem śmigło i silnik odpalił. A jest to Os max 25 LA. Sprawdź tylko czy piach nie dostał się do wnętrza silnika . Jesli nie to nie ma problemu , odpali! Cały silnik wypłukałem pozniej zalałem after run. W piatek bede odpalał 2
Ares Opublikowano Wtorek o 18:04 Opublikowano Wtorek o 18:04 Godzinę temu, endriuRC napisał: Cały silnik wypłukałem pozniej zalałem after run. W piatek bede odpalał Elegancko , gdyby silnik nie palił nie martw się tylko przepłukaj go paliwem bo After Run często zakleja silnik : ja miałem nie raz problemy z odpaleniem po konserwacji tym preparatem. Obecnie korzystam z patentu AndrzejaC z naszego forum tzn. po lotach płukam motor zmywaczem do hamulców a potem konserwuję olejem Nigrin w spayu i nawet po kilku miesiącach silniki palą na dotyk. Polecam . A jak latasz na nitrometanie to proponuję przemywać silnik po lotach , bo nitro gryzie metal a szkoda takiego ładnego silnika.
mirolek Opublikowano Środa o 05:23 Autor Opublikowano Środa o 05:23 Upadki modeli i kolizje są wpisane w tą zabawę .... ....ważne aby podnieść się po upadku, odtwarzać zasoby i startować dalej 😂 ms
Ares Opublikowano Środa o 10:12 Opublikowano Środa o 10:12 Mirku a co to za lotnisko? Czyżby udało wam sie w okolicach Krakowa w koncu znaleźć miejscówkę?
mirolek Opublikowano Środa o 11:32 Autor Opublikowano Środa o 11:32 Lotnisko klubu modelarskiego Horyzont ... dawniej sporadycznie i gościnnie jedynie korzystałem z tego miejsca a w tym roku zostałem członkiem klubu i czuje się tam "jak u siebie" ms 1
Ares Opublikowano Środa o 13:22 Opublikowano Środa o 13:22 1 godzinę temu, mirolek napisał: Lotnisko klubu modelarskiego Horyzont ... dawniej sporadycznie i gościnnie jedynie korzystałem z tego miejsca a w tym roku zostałem członkiem klubu i czuje się tam "jak u siebie" ms Jak tak to gratuluję , będziesz miał w końcu normalne warunki do latania . Sam latałem wiele lat gdzie popadnie i wiem jak łatwo w wysokiej trawie coś urwać albo zabrudzić silnik. Teraz to widać rewelacja. Mam nadzieję ,że Andrzej się nie obrazi za wrzucenie foto mojego lotniska bo też chciałbym się pochwalić😉 Jakbyś był kiedyś na Zachodzie Polski to zapraszam do Przylepu , nawierzchnia jak na polu golfowym , jest tylko problem z paralotniarzami bo przeszkadzaja czasami jak nie ma wiatru po południu.
RobRoy Opublikowano wczoraj o 08:39 Opublikowano wczoraj o 08:39 19 godzin temu, Ares napisał: Mam nadzieję ,że Andrzej się nie obrazi za wrzucenie foto mojego lotniska bo też chciałbym się pochwalić Ares - co to za model na pierwszym planie ..... taki jakiś ...Wicherkowaty ... 😉
Ares Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu 1 godzinę temu, RobRoy napisał: .Wicherkowaty ... 😉 Zgadza się.To Wicherek 15 Elektro. Lekko zmodyfikowałem kształt i powierzchnię usterzenia pionowego ,zrobiłem też zbieżny kadłub. Reszta jak w oryginale włącznie z profilem. Model naprawdę pięknie lata.
mirolek Opublikowano 3 godziny temu Autor Opublikowano 3 godziny temu KOMUNIKAT: Po nocnej burzy w Krakowie i okolicach, drastycznie zmieniła się pogoda zapowiadana na sobotę U mnie na ulicy wyglądało to tak .... ...a pogoda na jutro wygląda teraz tak Po pracy jestem umówiony na lotnisku, sprawdzę lotniczą pogodę i o godz. 20.00 podam ostateczną decyzję. Sprawdźcie forum przed wyjazdem na zawody !!! na teraz wygląda to bardzo źle ms
Rekomendowane odpowiedzi