Skocz do zawartości

Usuwanie pęcherza na pokryciu folią. Jak ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Balsowe konstrukcyjne skrzydło, pęcherz (o. 3 cm) powstał na foliowym pokryciu kesonowej, balsowej części. Nie wiem dokładnie, jaką folią pokryte są skrzydła.  Czy próbować ponownie przykleić żelazkiem ? Czy folię można próbować przyklejać więcej niż raz ? Nie mam doświadczenia, więc pytam. Wyciąć pęcherz i załatać kawałkiem folii ? Ewentualnie nakłuć i strzykawką zaaplikować klej do środka ?

PP

Opublikowano

Myślę że najlepsze będzie żelasko. Od słońca czasem się robią takie pęcherzyki i trzeba je usunąć. 

Opublikowano

Nakłuł bym igłą od szycia czy zastrzyków pęcherz od strony spływu, bardzo blisko styku pęcherza z powierzchnią skrzydła, nawet ze 3 dziurki.

Żelazko przesuwałbym od strony natarcia w stronę spływu.

Nie koniecznie na raz, za jednym przejściem zelazka.

Stopniowo po pół centymetra, tak żeby powietrze zdążyło przez dziurki uchodzić, zamiast napinać i (być może) odkleić folię, co jest przyklejona dalej w stronę spływu za zrobionymi dziurkami.

• Lubię to 2
Opublikowano

Panowie spokojnie z tym dziurawieniem

Jeśli balsa pod spodem nie jest impregnowana (a raczej nie jest), to można powietrze przepchać przez nią.

Polecam prasowanie na stosunkowo małej temperaturze (koło jednej kropki na żelazku), na 99% temat się rozwiąże.

Przekłuć zawsze zdążysz.

A i tak - folię można prasować wiele razy, klej aktywuje się ponownie.

Opublikowano

A ja polecam strzykawki do zastrzyków podskórnych ze zintegrowaną igłą (jest bardzo cienka). Nie tyle nakłuć, co oddessac strzykawką.

• Lubię to 2
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.