Granacik Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego Krótkie pytanko: czy kojarzy ktoś serwa standard które można zasilać z pakietu 3s? Gigant są w dobrej cenie ale potrzebuje też standard. Jakieś tanie Chińczyki (<150pln) przede wszystkim bo coś tam znalazłem ale ceny zaporowe. Chce uprościć zasilanie i pominąć niepotrzebne przetwornice.
japim Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego Na szybko przegooglalem internet _ ciezka sprawa. Rozwiazanie najwyrazniej stosowane w duuuuzych i drogich modelach o duzych wymaganiach (predkosc i moment serwa). Stad ta zaporowa cena. Przetwornica jednak pozostaje tanim i w miare racjonalnym rozwiazaniem. Odbiornik tez masz na 12V?
BartK Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego Jak byś miał pakiet Li-Fe który ma niższe nominalne napięcie to przez końcówkę balancera możesz zasilać z dwóch cel co dałoby nominalnie 6,4V więc może by się dało?
AndrzejC Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego A dlaczego nie zastosujesz porządnego pakietu LIFE? A.C.
Granacik Opublikowano 13 Lutego Autor Opublikowano 13 Lutego 37 minut temu, BartK napisał: Jak byś miał pakiet Li-Fe który ma niższe nominalne napięcie to przez końcówkę balancera możesz zasilać z dwóch cel co dałoby nominalnie 6,4V więc może by się dało? Trochę rzeźba. Nierówne rozładowanie pakietu. Niebezpieczne przy moich potrzebach. Wiem czym grozi utrata sterowania i zacięcie gazu w spaliniaku. 16 minut temu, AndrzejC napisał: A dlaczego nie zastosujesz porządnego pakietu LIFE? We wszystkich moich modelach samochodów spalinowych 1:8 czy 1:10 przeszedłem za serwa HV i zasilanie bezpośrednio z pakietu 2s1p z nieśmiertelnych VTC6. Odpadły wszelkie problemy z prądem. Bez BEC'ów, UBEC'ów czy innych wynalazków. Nawet włącznika nie ma tylko pakiet ze złączem deansT. Teraz przyszła pora na pierwszą piątkę. Ponieważ chińskie serwa gigant na 3s są w całkiem dobrej cenie to szukałem mniejszego na te samo napięcie. Ale skończyło się na tym, że kupiłem nieco droższego giganta na 2s i tańszego standandarda na to samo napięcie. Przy zasilaniu 3s mógłby być pakiet 1p a tak będzie 2s2p. Co ciekawe taki pakiet będzie lżejszy od fabrycznego nimh z 5 ogniw SC a o 2 krotnie wyższej pojemności i dopuszczalnym prądzie nie wspominam. Chociaż te 50gram przy wadze modelu przekraczającej 10kg nic nie znaczy. Natomiast pakiet z lifepo nie zmieścił by się. 1 godzinę temu, japim napisał: Odbiornik tez masz na 12V Moje o odbiorniki Flysky w wersji z przetwornicą na pokładzie poszły by i na 4s. Ważne jest jaki kondensator jest na wejściu bo sam układ przetwornicy zniósł by więcej. W razie czego można zmienić kondka na inny o wyższym napięciu.
CrazyTomas Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego A nie myślałeś nad łańcuszkiem diod prostowniczych. Współczesne nawet 10A ważą tyle co nic. Masz 0,7V spadku na każdej.
Granacik Opublikowano 13 Lutego Autor Opublikowano 13 Lutego 2 godziny temu, CrazyTomas napisał: A nie myślałeś nad łańcuszkiem diod prostowniczych. Współczesne nawet 10A ważą tyle co nic. Masz 0,7V spadku na każdej. Marnowanie cennej energii w podgrzewanie atmosfery i kolejny element do uszkodzenia. Tak BTW: ja nie szukam alternatywnych rozwiązań tylko konkretnie serw typu standard pracujących na napięciu w przedziale 7,5-12,6V za rozsądne pieniądze. Koniec kropka.
AndrzejC Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego Moim zdaniem tu nie trzeba żadnych alternatywnych rozwiązań. Od lat używam LIFE do zasilania czterech, a czasem pięciu serw i jakoś nigdy nic się nie stało. Łódka pływa na jednym ładowaniu przez całe zawody czyli w doskokach 80 minut. Jednak co sezon wymieniam pakiety na nowe. Serwa zwłaszcza na sterze mam z najwyższej półki, także te wysokoprądowe i 6,6V całkowicie wystarcza. Zwykłe serwa standard np od Sanwy wytrzymują to napięcie bez problemu. Więc nie wiem po co przechodzić na wyższe napięcie w radiu zwłaszcza w autku. A.C.
rkrzysztof Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego Bardzo niszowe zastosowanie, to niestety oferta skromna i niezbyt atrakcyjna cenowo.
Granacik Opublikowano 14 Lutego Autor Opublikowano 14 Lutego 37 minut temu, rkrzysztof napisał: Bardzo niszowe zastosowanie, to niestety oferta skromna i niezbyt atrakcyjna cenowo. Tak też myślałem i poniekąd potwierdził to Przemek. Może niedługo pojawia się tanie serwa standard na 12V. Rynek nie lubi próżni. Temat nadal otwarty. Będę szukał ale jeśli ktoś znajdzie to proszę o info. Na horyzoncie pojawił się apdejt do samochodu w postaci rozrusznika elektrycznego który wymaga pakietu 3s także logicznym krokiem była by wymiana serw na nowe z wyższym napięciem. Zwłaszcza, że giganty 12V są od ręki w dobrej cenie. 14 godzin temu, AndrzejC napisał: Więc nie wiem po co przechodzić na wyższe napięcie w radiu zwłaszcza w autku. Andrzeju, chyba nie do końca wiesz o jakich autkach rozmawiamy. Skala 1:5 (do którego szukam serw) to już kawał bydlaka a i MT 1:8, którymi startowałem w zawodach, małe też nie są. Swoje ważą i potrzebują odpowiednio silnych serw. Silne serwa, zwłaszcza cyfrowe, to już duże prądy w obwodzie. A jak wiemy im wyższe napięcie to przy tej samej mocy płynie mniejszy prąd. Mniejszy prąd to mniejsze straty. Dla tego warto iść w serwa zasilane wyższymi napięciami. Moje doświadczenie modelarskie i zawodnicze mówi: nigdy więcej zasilania z NIMH i 6V w modelach samochodów! Serwa standard HV zasilane płynnie w zakresie 5-8,4V to istne zbawienie. Pakiet 2s LiJon można wycedzić poniżej 5V i wszystko nadal działa a sam pakiet nie ucierpi. Sprawdzone empirycznie. Jeśli się kable nie pourywają to masz gwarancję, że wszystko będzie działać prawidłowo. Nie ma po drodze miedzy pakietem a serwami żadnych wynalazków obniżających napięcie i mogących być przyczyną potencjalnych awarii. Do tego nie wykorzystasz całej pojemności pakietu 2s lijon/lipo jeśli masz ustawione 6V na wyjściu. Nawet z odbiornikami nie ma problemu bo już bardzo dużo może pracować z wyższymi napięciami. Pakiety LiJon są lżejsze, mają większą pojemność i prąd niż adekwatne nimh. Także same plusy. Wiem, że kiedyś jeździło się i na 4.8V ale ja już do tego nie wrócę. Na koniec porównanie serwa gigant z standard. Ogniwo dla skali. 1
Rekomendowane odpowiedzi