michal888 Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Cześć wszystkim , po dłuższym czasie znalazłem pendrive z fotkami moich modeli. Folder zawiera modele z różnych etapów mojej modelarskiej historii , postaram się napisać kilka słów o nich. Niestety nie zawsze fotografowałem swoje modele,czego żałuję. Cyfry przy modelach oznaczają liczbę porządkową dla dobrej czytelności postu. trenerki - Prymus mini elektro - autorem planów jest p.Andrzej Kobyłecki ze Słupska. Świetny trenerek ,dzięki fajnemu profilowi który pozwala na więcej niż naukę latania. 1. 2. ESA - czyli modeliki z epp do walk powietrznych. Kiedyś bardzo popularna dyscyplina w PL , bardzo emocjonująca , szkoda że zamiera.. BF -109 Emil , firmy Leadersky , epp 30 więc twardy . dobrze latał. 3. 4. P40 od cyberfly 5. Spitfire od Freeair , nielot. wielokrotnie przerabiany 6. Focke Wulf 190 od napolskimniebie.pl fajny , dla początkujących w esa 7. 8. akro: 9. Sbach od: Leadersky 10.fun fly od Morlock family 11.Mugol Morlock family Halóweczki i inne bardziej aktualne tematy : 12.Arrow V.6 Donatas Pauzuolis 13. 14.Extra 330 SC przerobiona Gernota Bruckmann`a , z EPP 15. Extra 330 SC przerobiona Gernota Bruckmann`a , z EPP 16. Extra 330 SC przerobiona Gernota Bruckmann`a , z EPP 17. Extra 330 SC przerobiona Gernota Bruckmann`a , z EPP ,przedłużona 18.Yak 55m depronowy frezowany do lotu 145g, też na przerobiony z Extry GB. 19. Extra 330 SC przerobiona Gernota Bruckmann`a , depron frezowana 20.Yak 55m depron frezowany 140g 21.Arrov V6 z epp 22. Extry 300 Martina Mullera , stara i nowa 23. Extra 330 SC przerobiona Gernota Bruckmann`a , z depronu frezowana ,140 g https://www.youtube.com/watch?v=pz4Vai_4GmA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal888 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 24. EDGE 540 - własna konstrukcja , kryty płótnem. Skrzydła "puste w środku". rozpiętosć 1m . 25.Yak 55m halówka z epp film z lotu https://www.youtube.com/watch?v=u7KXvll2tg4 26.Yak 55m 1m z epp , profil skrzydła z Parkmastera MPX 27.Extra 260 firmy Axar /Goldwing rozpiętość 1.45m . Po dorobięniu SFG model zaczął latać w stopniu dobrym . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Jakie fajne modele . Sam wycinasz czy tylko malujesz? Ta Extra 260 od Axara to ile ważyła do lotu ? Zasilanie jak dobrze widzę 5 S LiPo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal888 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Halówki robię sam , od zera czyli wycinanie , frezowanie, malowanie, oblot, Ale np rdzenie skrzydeł kupowałem . Extra ma silnik Pulso 4120/18 515kv i z lipolem 5s śmigło 15x8 Xoar pobierał jedynie 55A i dawał 700watt - to mało jak na ten model ważyła 2500g Miałem przez jakiś czas Turnigy 4250 - 500 kv i było dużo więcej mocy - ale zapomniałem zrobić pomiary . Silnik umarł i tylko został mi ten Pulso . Planuję mu dać 6s i lipole 2300 mah 2x 3s . Lecz na razie odstawiłem ten projekt na inny czas, teraz Extra 330 Multiplex mnei pochłonęła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Dziękuję za odpowiedż , życzę powodzenia z Extrą Multiplexa . Strasznie dużo ważyła ta Extra od Axara w porównaniu z modelami od PA . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal888 Opublikowano 10 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 W tym roku przybyły mi 2 modele do latania w nocy mniejszy 1m i większy 1,7m . Ten większy posiada również system do odpalania fajerwerek . Dlaczego dwa rozmiary? otóż po to że jednym latam koło domu ,drugim- większym na lotnisku. modele to trenerki wbrew pozorom potrafią wiele https://www.youtube.com/watch?v=MTWm3Ocmi4U&feature=youtu.be Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal888 Opublikowano 18 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 29. Extra 330 SC firmy Multiplex Doskonały model piankowy do akrobacji 3D . Doskonała jakość którą wciąż poprawia producent , powoduje to że można się przywiązać do tej firmy . Żeby nadać smaku model wykonałem w malowaniu firmy KRILL , gdzie ma swoje korzenie. wyposażenie : serwa Hitec HS-82MG esc Jeti 70A silnik Ray 3548 - 900 kv śmigło 14x7 lipol 2300 3s Gens Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal888 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 30. Extra 330 halóweczka , własna przeróbka z planów gb . Model wyposażony w odpinanie taśm w czasie lotu i konfetti - na jednym serwie. Malowanie Krill. Model wyposażony w sfg skutecznie polepsza własności lotne modelu. wyposażenie: -silnik Cobra 2203 -2300 kv -regulator Castle Talon 15 a -lipol 2s Gens 350 mah 30 C - na ogonie 2 serwa Spektrum 3020 MG - lotki 1x Savox 0261 MG film: https://www.youtube.com/watch?v=cgIl81e2q2U https://www.youtube.com/watch?v=dVujH4i0jpA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal888 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 31. Poduszkowiec Ślizgacz - ChtiCat Racer - KIT EPP . Tania alternatywa samochodu rc , może nie to samo ale pozwala się pościgać po hali . wyposażenie? jakie w ręke wpadnie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal888 Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 32. Extra 300 48`ExtremeFlight -model samolotu do akrobacji 3D. Bardzo dobry samolot, pewnie się nim lata, posiada duuuży zakres prędkości. Troszke już leciwa konstrukcja, jak na dzisiejsze trendy 3D, ale nadal radzi sobie doskonale- w końcu klasyk. Jestem bardzo zadowolony z zakupu ,model dostarcza bardzo dużo pozytywnych wrażeń wyposażenie: -silnik Dualsky 2820C -800kv -regulator Jeti 70 -serwa lotki Savox SH-0255Mg -serwo wysokość Hitec 5085MG -serwo kierunku Hitec 82MG - lipol 3s 2300 - śmigło 12x6 Graupner -lipol 4s 2300 - śmigło 14x7 APC 33.Extra 330SC- model halowy wyposażenie: -silnik Axi race -regulator Talon 15A -serwo lotek Savox SH-0255Mg -serwa na ogonie Spektrum A3010 -lipol 300 2s https://www.youtube.com/watch?v=v-PRq1AqUPY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal888 Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 34. Edge 540 - nowo powstały model halowy o innych parametrach niż dotąd. Fajne uczucie, inny kształt modelu inne latanie , inaczej wykonywane figury, inaczej rozłożone akcenty. wyposażenie: -silnik Cobra 2203 -2300 kv śmigło 8x4 -regulator Castle Talon 15 a -lipol 2s Dualsky 300mah - elevator Hitec HS-5045HB -rudder Futaba 3114 -aileron Savox 0261 MG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal888 Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 35. Slick 360 - model mojej konstrukcji. Założeniem projektu było uzyskanie w miarę dobrych własności lotnych przy małym nakładzie, model prosty, ale nie prostacki. Kadłub ma kanciasty, dzięki czemu można się pokusić o skróty konstrukcyjne co znacznie przyśpiesza budowę , oraz nie zamyka drogi na wszelakie modyfikacje. Może i nie jest ładny ,ale ten kadłub pozytywnie wpływa na własności lotne- to nie model redukcyjny. Generalnie bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, okazał się modelem tak przyjemnym że nie patrzę na wcześniejsze kupione konstrukcje. Do budowy użyłem depronu modelarskiego 6mm i skrzydło wycięte ze styropianu ,całość pokryta papierem japońskim na Wikol z wodą no i wiadomo listewki sosnowe. Rozpiętość 132 cm , a waga? - nie wiem. wyposażenie nie jest jakieś wyszukane, to co było z innych modeli, ale warto kupić lepsze serwa: - stary silnik Ray 3548 900kv -regulator Pulso 100 A - elevator Hitec 5085MG - Hitec HS 82MG x 3 - lipol Gens 2300 3s 14x7 APC -lipol Gens 2300 4s 12x6 Graupner (bardzo dobre smigło ) Rąk nie było czuć z zimna, ale jakos polatałem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 23 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 Może i kanciasty i prosty ale wcale nie jest brzydki. Moim zdaniem ładny samolot. Jedynie co to pomalowałbym go na bardziej jaskrawe kolory np. żółto-czerwone ale to już kwestia gustu.Na filmie widać ,że pięknie lata ale to z pewnością nie tylko zasługa samego modelu? Pozdrawiam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal888 Opublikowano 28 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 36. Slick 360 – kolejna wersja tego samolotu mojego autorstwa. Zmieniłem w nim praktycznie wszystko w porównaniu do samolotu powyżej. Model został powiększony .Kadłub jest wyższy i dłuższy, stery powiększone. Samolot zrobił się smuklejszy i nabrał charakteru. Profil przy kadłubie został bez zmian, za to profil na końcach skrzydeł zmieniłem z grubego na cienki ( w porównaniu do powyższego modelu). Wbrew pozorom model lata wolniej i ale pogorszyła się reakcja na lotki mimo zastosowania mocnych serw. Przez zastosowanie tak cienkiego profilu od razu zdecydowałem się na zastosowanie SFG. Model lata doskonale i dostarcza dużo pozytywnych wrażeń. Wykonałem nim 5 lotów gdzie 4 lądowania były do ręki. Z nowych farb nie jestem zadowolony. rozpiętość- 134cm Wyposażenie: - silnik Dualsky 2826C 850kv -esc Jeti 70a -lotki, ster wysokości TowerPro MG930 - tanie więc fajne -ster kierunku HS-82MG -lipol 4s śmigło 12x6 graupner -lipol 3s śmigło 14x7 Foxy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal888 Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2023 37. Revolto firmy Rc Factory . Mój pierwszy samolot tej firmy, który był mocno reklamowany przez lataczy z Europy. Już etapie składania modelu skrzydła zostały przesunięte o całe 2cm do przodu. Co zmieniło charakter samolotu na bardziej precyzyjny. To się okazało nie wystarczające ,po kilkunastu lotach zmianie został poddany cały ogon samolotu. Kraksa nr .1 polegała na zerwaniu dołączonych przez producenta zawiasów steru kierunku.. Następnie zaobserwowałem nie symetryczną pracę obu połówek pływającego steru wysokości. Cechował się małą sztywnością w jednej płaszczyźnie. Układ został przerobiony na klasyczny i dobrze usztywniony. Nowe zawiasy steru kierunku z metalową osią. Zmiany poskutkowały zwiększoną wagą modelu. Warto zauważyć że producent w między czasie wypuścił następny model (Extra Super extra L)w tej klasie i zrobił w normalnym układzie usterzenia. Mimo to uważam że oryginalny model był bardzo ciekawy, może zmiana rurki na której był osadzony ster na inną.. ,a może inne wyposażenie byłoby lepszym rozwiązaniem.. Wyposażenie: - silnik Dualsky 2808 1000kv -esc Castle pheonix 45A - serwa wszędzie KST DS315 MG -bec Castle 10a napięcie wyjsciowe 8,0V -lipol 3s 1000 mah gens/sls -śmigło 10x7 graupner/apc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal888 Opublikowano 4 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2023 38. Solius Multiplex - motoszybowiec do rekreacyjnego latania. Kolejny model który daje dużo pozytywnych wrażeń i jest w miarę ładny. Sprawdza się w lekkiej akrobacji , ale na zboczu również. Wybacza nie fortunne lądowania poprzez automatyczne wypięcie się skrzydeł. No i ten gwizd powietrza..super - silnik Dualsky 2820C-800 kv -regulator Dualsky 65A -serwa Hitec hs 81 MG - lipol 2300 3s śmigło Foxy 13x7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. michal888 Opublikowano 6 Maja Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 6 Maja 39. Szybowiec – model mojego autorstwa inspirowany modelami old glider. Model w założeniach miał być tani, troszkę większy i redukować zalegającą elektronikę. Kadłub został zrobiony z depronu 5mm i pokryty papierem japońskim na wikol. Skrzydło to styropian wycinany drutem, oklejony papierem japońskim na wikol. Ster wysokości jest całkowicie demontowany. Model ma lekką nie dowagę na dziub, ale lata. rozpiętość 204cm profil AG36 Wyposażenie: - silnik Dualsky 2808 1000kv -esc Castle pheonix 45A - serwa jakieś 9g niebieskie każde inne.. -lipol 3s 1000 mah 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 6 Maja Udostępnij Opublikowano 6 Maja Michał- rewelacja! Napisz czy dodawałeś pod ten papier jeszcze jakieś dźwigary, czy inne wzmocnienia. Ile waży do lotu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal888 Opublikowano 6 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja Fajnie że się podoba, i taki ten model w realu jest że micha się cieszy Waga 800 bez lipola. Z lipolkiem 1000 mah 900g. cięciwa 22cm x 200cm , Tak do modelu uzyłem 7 listewek sosnowych dla wzmocnienia. Skrzydło to 2 listewki na płat i łącznik i nadanie wzniosu sklejka sklejona w kanapkę i łączenie jest zalaminowane co jednocześnie schroni przed naporem gumek mocujących skrzydło. Generalnie ten projekt jest bardzoo rozwojowy, mozna jeszcze lżej i jeszcze lepiej. Na bardzo fajnym poziomie wyszedł stosunek wagi do wytrzymałości i przed wszystkim wielkości modelu. Z akrobacji przeniosłem powierzchnię boczną kadłuba co przełamuje standardy w szybownictwie, model lepiej lata na małych prędkościach i ciasnych zakrętach. Silnik ma przymocowane śmigło stałe apc 9 cali i można startować i lądować z lotniska modelarskiego. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 6 Maja Udostępnij Opublikowano 6 Maja Naprawdę fajny- podoba mi się niekonwencjonalne podejście do tematu. Jeśli możesz, to napisz jeszcze czym jest pomalowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi