jethrotull Opublikowano 10 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 Francuskiej techniki ciąg dalszy Tym razem dla równowagi będzie w barwach Wolnej Francji. To będzie moje pierwsze pokrywanie folią, więc z góry przepraszam. Rozpiętość: 72cm Waga: 250g(?) Serwa: 2x5g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 10 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 Panie Piotrze. Czy Pan sobie zdajesz sprawę iż tempo i wykonanie Twoich projektów może innych kolegów w pędzić w głęboką depresję ? Szczególnie mnie który jeden model buduje przez 3 lata !!! Gratulację . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 10 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 Nie ma co wpadać w depresję, przecież ten modelik to taki drobiazg - mały, prawie że sylwetkowy, raz dwa wycina się z balsy i gotowe. Ambitniejsze projekty mi też zajmują miesiące lub lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 10 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 Francuzy fajne! Będziesz folię malował? B. chętnie zobaczę jak to się robi, bo jeszcze folii nie próbowałem ale zamierzam. A tak w ogóle to F. zrobili mnóstwo b fajnych i oryginalnych konstrukcji i z tych podobają mi się te miedzywojenne, zwłaszcza brzydale np ten, planuję się za niego kiedyś zabrać Pozdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 10 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 Ojej, masakra! Ja chyba mam nieco mniej wyrafinowany gust Folii nie będę malował, wybrałem takie malowanie: Pewnie będzie mi się myliła góra z dołem w powietrzu, trudno, takie mi się podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 10 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 No i git! (jak się kiedyś mawiało) i o to chodzi! będę oglądał na pewno. Pzdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 10 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 On jest BRZYDKI ? Francuzi potrafili lepiej !!! Podaje tylko 3 przyklady ...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 10 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 Arsenal-Delanne 10 to akurat bardzo fajny samolot moim zdaniem, No i rzecz jasna SNCASE SE.100: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 10 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 Zaraz, zaraz, dopiero teraz zobaczyłem że jesteś w dziale spalinowców! To jaki będziece silniczek, coxik? M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 11 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 Ćśśśś.... to będzie niespodzianka Dziś rano wstałem wcześniej i bitą godzinę spędziłem wklejając te małe trójkąciki wzmacniające w rogach skrzydła i listewki poszerzające skrajne żeberka żeby folia miała się czego trzymać. Czyż modelarstwo nie jest piękne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 11 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 On jest BRZYDKI ? Francuzi potrafili lepiej !!! dziwolągi nie tylko Francuzi tworzyli, niektóre wręcz nieprawdopodobne... http://www.surinen.pl/piksel/2016/05/29/dziwne-samoloty-ktore-lataly/ https://www.sadistic.pl/najdziwniejsze-samoloty-w-historii-lotnictwa-vt215807.htm (to żart oczywiście, ale może ktoś się skusi "popełnić"... ależ byłaby sensacja na lotnisku.. ) Chyba mieli szczęście.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 11 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 Odkryłem, że nie cierpię folii. W związku z powyższym model nie będzie pokryty folią (chyba że do jutra ochłonę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 11 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 OCHLON !!!!!!!! Folia jest cacy ( do takich modeli ) . Troszke nauki, cierpliwosci i sie zakochasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 11 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 Folia wylądowała w śmietniku, model będzie pokryty bibułką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 12 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 Czy takie coś zabezpieczy model przed paliwem? https://allegro.pl/oferta/motip-lakier-bezbarwny-utwardzacz-2k-spray-200-ml-7242541467 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 14 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Dzięki. A czy dobrze rozumiem że tego można dac tylko jedną warstwę z jednej puszki, bo jak wyschnie warstwa to zawartośc puszki też wyschnie (czy tam zżeluje)? EDIT: ok, chyba źle rozumiem: Po aktywowaniu utwardzacza lakieru można używać przez 24 godziny przechowując go w temp. 20st. C. Czas utwardzania lakieru w temp. 20st C to 7h. Po tym czasie powierzchnię można przeszlifować i polerować. Wobec tego pytanie brzmi, ile warstw tego lakieru dać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 14 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Póki co masa oklejonego płatowca bez osłony kabiny wynosi 76g, wyposażenie (bez baterii) - 92g. W zależności od użytej baterii przewiduję masę do lotu w granicach 200-220g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 15 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Zmianie uległa koncepcja malowania: Wszystkie zdjęcia wyszły prześwietlone :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Witam możesz zdradzic rabek tajemnicy jaka folia próbowałeś pokryc tak na marginezie. Kłaniam sie nisko za tepo i precyzje ja też jestem fanem papieru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi