robloz Opublikowano 6 Marca Opublikowano 6 Marca Co do napędu. Ja w swoich łódkach stosowałem np. taki komplet z silnikami szczotkowymi . https://allegro.pl/oferta/wal-z-kielichem-dla-silnikow-400-3-m4-155mm-16386410552 Są też z różnymi silnikami od 280 do 600 i różne długości . Wlutowywałem tylko kawałek rurki, aby można wcisnąć od czasu do czasu w osłonę wału troszkę smaru. Trochę wróciły wspomnienia, bo model ten robiłem w czasach szkolnych, kiedy o zdalnym sterowaniu można było pomarzyć. 😃
Chrapek Opublikowano 6 Marca Autor Opublikowano 6 Marca Teraz wszystko jasne (co to dzwonek) mam parę takich silników ale ta łódka będzie na szczotkę następna będzie na dzwonek To stare plany , teraz złote czasy dla modelarzy można zrobić wszelkie ulepszenia w tym modelu
CrazyTomas Opublikowano 7 Marca Opublikowano 7 Marca Wybaczcie lamerskie pytanie. Ja się niby znam na statkach, ale takich 1/1. Czytam tu o prędkościach obrotowych rzędu tys. obr/min. Co z kawitacją?
mike217 Opublikowano 7 Marca Opublikowano 7 Marca Występuje i widać jej działanie w powiększeniu na śrubach napędowych . Jej znaczenie jest pomijalne dla takich modeli .
CrazyTomas Opublikowano 7 Marca Opublikowano 7 Marca No ale to drastycznie obniża sprawność takiej śruby. Czyli rozumiem że z góry zakłada się że nie da z siebie wszystkiego. PS przy śmigłach samolotowych mówi się łopaty, przy śrubach okrętowych mówi się skrzydła. Temat dla polonistów.
mike217 Opublikowano 8 Marca Opublikowano 8 Marca Policz sobie prędkość liniową końcówki łopaty śruby dla śruby 12 cali w typowej malej motorówce i dla śruby w modelu o średnicy 1-1,5 cala . Jedna kręci obroty na poziomie 1500 druga 12-15 tys . Wnioski nasuną się same . Marcin robi model motorówki do pływania dla frajdy . Uwierz , że modelarze wyczynowi robią wszystko aby ich śruby osiągały jak najwyższe sprawności i modele wygrywały . Nikt naprawdę z góry nic nie zakłada .
CrazyTomas Opublikowano 8 Marca Opublikowano 8 Marca Strasznie małe te śruby. Sprawdziłem parametry statków klasy Panamax (spore, w skali 1/100 miałyby prawie 3 m) i końcówki skrzydeł śruby mają z reguły prędkość ok. 60 m/s. Myślę, że jest to optimum wydajności, bo armatorzy 3 razy oglądają dolara zanim go wydadzą. Czyli jak mniemam dla większych prędkości poświęca się wydajność napędu, dlatego mniejsze śruby i wyższe obroty. BTW przed wejściem do liceum mojej córki stoją dwie śruby, niecały metr średnicy za to skok na oko 1/1. Pewnie z tzw. Dubeltówki - kuter torpedowy drewniany z lat 50-tych albo z OSA 2.
pacyfic_77 Opublikowano 8 Marca Opublikowano 8 Marca Colek czyli traszkaWysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka
CrazyTomas Opublikowano 8 Marca Opublikowano 8 Marca Masz na myśli Lissotriton Vulgaris. Ciekawe i tajemnicze zwierzę.
kaczma2 Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca Brakuje podłużnic na dolnych rogach wręg. Nie będzie do czego przykleić poszycia. Będzie bardzo mała spoina. Na rysunku wręg są narysowane nacięcia.
mike217 Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca Ładna czysta robota . Jak żywica ? Kaziu śmiem wierzyć , że Marcin robi to etapami i powycina te wręgi tak żeby podłużnice pasowały bez poprawek . A nie da się tego zrobić wcześniej bo masz łuki i nigdy nie pasuje tak samo jak na prosto .
Chrapek Opublikowano 15 Marca Autor Opublikowano 15 Marca Żywica czeka Na razie kleje jeszcze epidianem Teraz będą szlifowane górne listwy Następnię przyklejone te dolne grube 8x3 i klocek dziobowy i znowu szlifowanie tak sobie wymyśliłem Trochę inna robota jak z latającymi ale chyba podołam Michał wstaw zdjęcia wału
Chrapek Opublikowano 15 Marca Autor Opublikowano 15 Marca Pierwsze szlifowanie i teraz dopiero listwy dolne 1
Chrapek Opublikowano Poniedziałek o 09:02 Autor Opublikowano Poniedziałek o 09:02 Po szlifowaniu wyszły fale nie wiem czy zostawić tak czy dalej szlifować do równej lini ?
mike217 Opublikowano Wtorek o 04:19 Opublikowano Wtorek o 04:19 Szlifować . Bo jak potem poszycie zrobić ? Tak Się ta sklejka ułoży jak te fale …
Chrapek Opublikowano Wtorek o 07:30 Autor Opublikowano Wtorek o 07:30 Co za plan nie może być dobrze wyrysowane wszystko same poprawki
kaczma2 Opublikowano Wtorek o 13:50 Opublikowano Wtorek o 13:50 Czarno to widziałem. Możesz na nowo wstawić podłużnice ale najpierw tam gdzie dołek doklej cienki pasek na wrędze, trochę zeszlifuj tak aby wyrównać w linię. Przydaje się giętki liniał metalowy.
Rekomendowane odpowiedzi