Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Ares napisał:

Kiedyś znalazłem te zdjęcia w internecie i sobie zapisałem na dysku. Uczyłem się m.im. z tego.

Zamiast ścisku stosuję obciążenie w postaci betonowych 20kg bloczków ale myślę ,że takie deski ze śrubami są lepszym pomysłem.

Fornirem nigdy nie robiłem ale balsą tak i po wykonaniu takich płatów zupełnie zrezygnowałem ze skrzydeł żeberkowych krytych folią. 

To jest mocna solidna i szybka technologia w sam raz do combatu.

Jak robić masz na filmach Mirka ja tylko dodam ,że warto rozprowadzać klej wałeczkiem piankowym bo jest wtedy równomierna warstwa kleju a i wagowo wychodzi fajnie.

Deskę montażową polecam kupić sobie kamienny parapet: ciężkie to jak cholera ale płaszczyzna jest idealnie równa i prosta.

Do domu się nada a do Tira w trasę to już musisz coś lżejszego brać🙂

Podziwiam zapał ,że w przerwach jeszcze masz siłę robić modele.

Dziękuję Arku za ogrom wiedzy którą przekazujesz jest to bardzo cenne. Mam nadzieję ze nie tylko ja skorzystam z tego.

Mirek pokazuje tutaj tą technikę z bardzo dokładnym wyjaśnieniem. Będę się kierował jego techniką. 

• Dzięki 1
Opublikowano
12 godzin temu, endriuRC napisał:

Dziękuję Arku za ogrom wiedzy którą przekazujesz jest to bardzo cenne. Mam nadzieję ze nie tylko ja skorzystam z tego.

Nie uważam abym miał wielką wiedzę : po prostu przez 25 lat budowania modeli trochę różnych technik spróbowałem i uważam ,że warto się dzielić wiedzą bo niektóre rzeczy z pozoru są banalne ale jak to mówią "trzeba na to wpaść".

Moje początki modelarstwa są z ery "z przed internetu" więc uczyłem się głównie z książek i znajomych modelarzy z lotniska .

Mirka filmy są ok , zresztą widzę ,że budowa idzie u ciebie sprawnie i szybko więc podejrzewam ,że skrzydła zrobisz bez większych problemów.

U mnie budowanie modeli przebiega w żółwim tempie. Ale to dlatego ,że brak mi cierpliwości i musze robić po troszkę .

Powodzenia.

• Lubię to 1
Opublikowano

Jest rdzeń oraz fornir :D

Mozna zacząć nową przygodę i nauczyć się nowości.20250629_212629.thumb.jpg.ed21559c9569ef0fc83909e8659a0e6c.jpg

Czy w taki sposob moge odrazu dwie lewe połówki ściskać?

20250629_224400.thumb.jpg.dd642e3f73b52cf9247881c80bdb929b.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, endriuRC napisał:

Czy w taki sposob moge odrazu dwie lewe połówki ściskać?

Tak. Tylko zastosuj duży ciężar do ściśnięcia albo ściski jak wolisz. Jak masz stare akumulatory samochodowe to dwa większe powinny wystarczyć.

Opublikowano

Tym razem robię skrzydła juz na przyciętych deskach. Rdzenie  które oklejałem  jako pierwsze zbytnio nie wyszły 😑...

Za bardzo docisnąłem deski do siebie ściągaczem i się troszke zgniotły.

Próba nr 2

20250630_222709.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, endriuRC napisał:

Próba nr 2

Trochę mało ciężaru. Może być niedociśnięte na natarciu lub spływie . Mam nadzieję ,że mimo to wyjdzie ale na taką połówkę trzeba położyć tak na oko około 50 kg i to absolutnie nie jest za dużo.

Opublikowano

Gorna i dolna powierzchnie fornitu polecam skleic tasma na calej rozpietosci krawedzi natarcia, i po rozchyleniu w litere V wlozyc do srodka rdzen styro i to dopieoro w negatywy, Krawedz natarcia wychodzi wtedy prosciutka i sklejona jak brzytwa.

• Lubię to 2
Opublikowano
2 godziny temu, japim napisał:

Gorna i dolna powierzchnie fornitu polecam skleic tasma na calej rozpietosci krawedzi natarcia, i po rozchyleniu w litere V wlozyc do srodka rdzen styro i to dopieoro w negatywy, Krawedz natarcia wychodzi wtedy prosciutka i sklejona jak brzytwa.

Dobry pomysł , najlepiej jakby Andrzej posiadał pompę próżniową no ale nie wszystko na raz .

Opublikowano
6 godzin temu, japim napisał:

Dzięki! 

Wypróbuje dzis Twoją metodę.

Co do skrzydeł nr2 które zrobiłem wczoraj 

Wyszły naprawdę dobrze. Muszę znaleźć coś co sprawia że  zwiększe obciążenie 

Opublikowano
2 godziny temu, endriuRC napisał:

Mam wrażenie, że Przemkowi chodziło o krawędź spływu.

Opublikowano

Waga spora niestety 304g bez natarcia końcówek skrzydeł.. a gdzie reszta 😑

20250701_101109.jpg

20250701_101112.jpg

Gdzie połowka którą dostałem w zestawie skrzydła bez lotki wazy 116g

Fornir kleje na technicqll D4

Problem rozwiązany 🤣

smarowałem styropian wypełniając wszystkie pory duza ilością kleju. A smarujemy fornir a nie odwrotnie 😑🤣.

20250701_101803.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Robię jedną lewą połówkę skrzydła zgodnie z podpowiedziami. Klejem smarowałem tylko fornir i na krawedz spływu taśma 20250701_140631.thumb.jpg.8d7b2e111ae3507c15a0c537f80f8e31.jpg20250701_141248.thumb.jpg.fc2c9242754b8e37f96c6497feb4a97d.jpg20250701_141310.thumb.jpg.b4f5d2a1ee9cd51915e6da0360ab3b6b.jpg

zabrałem się za kadlub.

wkleiłem wręgę silnikową, półkę serwa oraz haczyki na żywicę z aerosilem.

Natomiast statecznik poziomy wkleiłem na zywicy 10min. Barwy zywicy I tak nie bedzie widac ponieważ stateczniki będą malowane na pomarańczowo. Docelowo będę kleil na przezroczystym poxipolu lecz ten miałem pod ręką a są to wersję typowo testowe wiec nie ma co przesadzać.

20250701_170702.jpg

20250701_170709.jpg

20250701_170734.jpg

20250701_170736.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, japim napisał:

Półkę na serwa chyba warto wzmocnić jakimś paskiem tkaniny, co by rozłożyła naprężenia.

Oczywiście wzmocniłem paskiem tkaniny 25g złe zdjęcia wrzuciłem 

Docisk zapewniony 🤣🤣🤣 

20250701_174142.jpg

Waga kadluba bez elektroniki i silnika

20250701_181341.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, Ares napisał:

Gdzie kupujesz fornir?

Akurat dostałem wraz z formą.

Udało mi sie zrobic super połówkę skrzydła. Fornir nigdzie nie zwichrował się i waga duzo duzo lepsza jak poprzednie połówki.

Coraz lepiej zapoznaje sie z technikami z którymi mam do czynienia pierwszy raz. Z tego miejsca chciałbym każdemu z osobna podziękować za każdą rade i podpowiedz.

20250701_185556.jpg

20250701_185323.jpg

20250701_185305.jpg

20250701_185301.jpg

Skrzydło ma wznios.

Czy ktoś ma pomysł jak w szybki sposób zrobić na papier ścierny taki przyrząd zeby szlifować pod kątem?

• Lubię to 1
Opublikowano

Można tak:przyrząd do szlifowania na kąt prosty a płat ustawiasz ze wzniosem i szlifujesz .Linijka z dołu mie pozwala wyszlifować krzywo.image.jpeg.852f9c253084ba708a9c2887a743cb49.jpeg

• Dzięki 1
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.