Fiflet Opublikowano 24 Lipca Autor Opublikowano 24 Lipca Finalnie zdecydowałem że będą elementy sklejkowe ale krótsze niż były w planie: I muszę się pochwalić podwoziem, jeszcze nie skończone ale wyszło idealnie Podwozie jest z aluminium 7075 (łącznik goleni) i reszta 6060. Całość po rozłożeniu ma 120mm, szerokość 60mm. Waga części aluminiowych na jeden zestaw to 46g. Sprężynki dobiorę na końcu, tu będą potrzebne troszkę większe niż te z długopisów. Podwozie składał będzie mechanizm 5kg który waży 72g. 1
Fiflet Opublikowano 15 godzin temu Autor Opublikowano 15 godzin temu Podwozie Mam już gondole (ogromne): I zastanawiam się jak zamontować w nich mechanizm podwozia. Gondole mają 90 mm szerokości, pełne w środku w formie "bloku". Są z EPP. Położenie mechanizmu itp. mam z planów: Punkt obrotu to tak naprawdę środek mechanizmu, widać że mechanizm będzie lekko pochylony. Problem jest w tym że ciężko będzie cokolwiek wyciąć w tym równo lutownicą. Pierwsza możliwość jaką widzę to kawałek sklejki z wycięciem pod mechanizm. Sklejkowy kwadracik był by zamontowany (wsuwany) tak od boku: Od dołu gondoli wyciął bym miejsce na koło i mechanizm. Mechanizm będzie klasyczny z tych w czarnych obudowach do 5kg. Model będzie ważył 2,5kg. Co myślicie o takim rozwiązaniu?
Grzesiek Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Przy rozpietości 2,4m 2,5kg wagi.To się nie może udać.
robertus Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Może, może, ale trzeba wyjść poza szablon.
Fiflet Opublikowano 4 godziny temu Autor Opublikowano 4 godziny temu A więc zróbmy małe podsumowanie wagi: Skrzydło - elementy z pianki EPP: gondole duże 161g gondole małe (zewnętrzne) 120g centropłat 150g końcówki 248g razem elementy z EPP ważą 679g - wzmocnienia kieszenie laminatowe 36g 8 prętów węglowych 3 mm 88g rurki węglowe 64g sklejka ok. 30g razem wzmocnienia ważą 218g - podwozie i napęd mechanizmy podwozia 144g podwozie aluminiowe + koło 174g jeden zestaw silnik + esc 81g•4 = 324g oświetlenie 15g serwa 44g razem elektronika waży 701g I to było by na tyle w skrzydle, nie policzone są przewody i waga kleju CA. Ale z drugiej strony np. gondole z EPP są jeszcze pełne w środku. Waga skrzydła - 1598g Pakiety - 428g (2x 3S 2700mAh) Malowanie - 100g Nie można zapomnieć o kadłubie ale to będzie piankowa wydmuszka (dla wzmocnienia będą 4 listewki sosnowe) podwieszona pod skrzydłem pusty kadłub ok. 300g Całość razem - 2427g Jest to waga już z zapasem na malowanie, pominąłem przewody i klej CA ale jak widać jest na nie trochę zapasu zwłaszcza że to będą cieniutkie kabelki. Może o czymś zapomniałem, jak tak to dawajcie znać. Wydaje mi się że wszystko policzone, może 2,5kg to tak na granicy ale 2.6-2.7kg spokojnie jest do zrobienia. Dodam jeszcze że powierzchnia nośna skrzydła to 69.9dm2 ~ 70dm2. Czyli można się spodziewać obciążenia powierzchni nośnej ok. 35g/dm2. 1
japim Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Same przewody to bedzie z 50 g minimum (przedluzacze serw, przewody do silnikow). , na kadlub w tym rozmiarze to jednak zalozylbym tez ze 400g a nie 300. Ogolnie raczej bym zalozyl +10% do tych wyliczen,
Fiflet Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu Masz rację, jednak kadłub nawet 500g nie zmienia tego że model będzie lekki.
Rekomendowane odpowiedzi