Fiflet Opublikowano 24 Lipca 2025 Autor Opublikowano 24 Lipca 2025 Finalnie zdecydowałem że będą elementy sklejkowe ale krótsze niż były w planie: I muszę się pochwalić podwoziem, jeszcze nie skończone ale wyszło idealnie Podwozie jest z aluminium 7075 (łącznik goleni) i reszta 6060. Całość po rozłożeniu ma 120mm, szerokość 60mm. Waga części aluminiowych na jeden zestaw to 46g. Sprężynki dobiorę na końcu, tu będą potrzebne troszkę większe niż te z długopisów. Podwozie składał będzie mechanizm 5kg który waży 72g. 1
Fiflet Opublikowano 6 Sierpnia 2025 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2025 Podwozie Mam już gondole (ogromne): I zastanawiam się jak zamontować w nich mechanizm podwozia. Gondole mają 90 mm szerokości, pełne w środku w formie "bloku". Są z EPP. Położenie mechanizmu itp. mam z planów: Punkt obrotu to tak naprawdę środek mechanizmu, widać że mechanizm będzie lekko pochylony. Problem jest w tym że ciężko będzie cokolwiek wyciąć w tym równo lutownicą. Pierwsza możliwość jaką widzę to kawałek sklejki z wycięciem pod mechanizm. Sklejkowy kwadracik był by zamontowany (wsuwany) tak od boku: Od dołu gondoli wyciął bym miejsce na koło i mechanizm. Mechanizm będzie klasyczny z tych w czarnych obudowach do 5kg. Model będzie ważył 2,5kg. Co myślicie o takim rozwiązaniu?
Grzesiek Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Przy rozpietości 2,4m 2,5kg wagi.To się nie może udać. 1
robertus Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Może, może, ale trzeba wyjść poza szablon.
Fiflet Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2025 A więc zróbmy małe podsumowanie wagi: Skrzydło - elementy z pianki EPP: gondole duże 161g gondole małe (zewnętrzne) 120g centropłat 150g końcówki 248g razem elementy z EPP ważą 679g - wzmocnienia kieszenie laminatowe 36g 8 prętów węglowych 3 mm 88g rurki węglowe 64g sklejka ok. 30g razem wzmocnienia ważą 218g - podwozie i napęd mechanizmy podwozia 144g podwozie aluminiowe + koło 174g jeden zestaw silnik + esc 81g•4 = 324g oświetlenie 15g serwa 44g razem elektronika waży 701g I to było by na tyle w skrzydle, nie policzone są przewody i waga kleju CA. Ale z drugiej strony np. gondole z EPP są jeszcze pełne w środku. Waga skrzydła - 1598g Pakiety - 428g (2x 3S 2700mAh) Malowanie - 100g Nie można zapomnieć o kadłubie ale to będzie piankowa wydmuszka (dla wzmocnienia będą 4 listewki sosnowe) podwieszona pod skrzydłem pusty kadłub ok. 300g Całość razem - 2427g Jest to waga już z zapasem na malowanie, pominąłem przewody i klej CA ale jak widać jest na nie trochę zapasu zwłaszcza że to będą cieniutkie kabelki. Może o czymś zapomniałem, jak tak to dawajcie znać. Wydaje mi się że wszystko policzone, może 2,5kg to tak na granicy ale 2.6-2.7kg spokojnie jest do zrobienia. Dodam jeszcze że powierzchnia nośna skrzydła to 69.9dm2 ~ 70dm2. Czyli można się spodziewać obciążenia powierzchni nośnej ok. 35g/dm2. 1
japim Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Same przewody to bedzie z 50 g minimum (przedluzacze serw, przewody do silnikow). , na kadlub w tym rozmiarze to jednak zalozylbym tez ze 400g a nie 300. Ogolnie raczej bym zalozyl +10% do tych wyliczen, 1
Fiflet Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Masz rację, jednak kadłub nawet 500g nie zmienia tego że model będzie lekki.
Grzesiek Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Moze bedzie lekki ale czy wszystko bedzie wystarczajaco mocne i sztywne? Co by sie nie okazalo ze sie rozleci w powietrzu a tego to by chyba kolega nie chciał.
Fiflet Opublikowano 31 Marca Autor Opublikowano 31 Marca 7 godzin temu, japim napisał: I jak Lancaster? Będzie latać? Będzie i to niedługo 🙂 Miałem mnóstwo innych projektów i od ostatniego posta Lancaster czeka na swoją kolej. Zaraz po świętach wznawiam budowę i powinien polecieć jeszcze w kwietniu.
Fiflet Opublikowano 8 Kwietnia Autor Opublikowano 8 Kwietnia Zacznę od przedstawienia aktualnego stanu budowy która jest już na zaawansowanym etapie. Gondole są praktycznie gotowe Parę zdjęć ze składania skrzydła Podwozie przednie i tylne skrętne A tak Lancaster wygląda na ta chwilę: Teraz biorę się za budowę skrzynki do vacu zeby wytłoczyć kabinki z vivaku. 4
JacekCichy Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia No i elegancko, czy bedzie 2.5 czy 3 i tak bedzie lekko, ale ja mam pytanie jak tam PZL 37?
Fiflet Opublikowano 8 Kwietnia Autor Opublikowano 8 Kwietnia 16 minut temu, JacekCichy napisał: No i elegancko, czy bedzie 2.5 czy 3 i tak bedzie lekko, ale ja mam pytanie jak tam PZL 37? Łoś czeka na swoją kolej 🙂 Będzie dokańczany zaraz po Lancasterze. 2
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. robertus Opublikowano 18 Lipca Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 18 Lipca O widzę, że FIlip tradycyjnie jest oszczędny w aktualizowaniu wątku 😉 Oblot miał miejsce wczoraj na lotnisku w Hat', w Czechach 9
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. robertus Opublikowano 18 Lipca Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 18 Lipca Tu dodam lot po wstępnych poprawkach na lotnisku. Przesunięcie SC nieco do tyłu, wyłączenie expo, skonfigurowanie podwozia. 8
RobRoy Opublikowano 18 Lipca Opublikowano 18 Lipca Na żywo , model robi większe wrażenie. Lotki jeszcze nie skończone, ale reszta - malowanie , dokładność połączeń ,dopasowaniem elementów - w Turleju Filip zadziwił niejednego "starego" wyjadacza piankowego. I znowu kazało się ze najprostsze rozwiązania .... się sprawdzają. Brawo Filip. 1
Rekomendowane odpowiedzi