Skocz do zawartości

COBOLD - LEPRECHAUN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, rosik napisał:

A tak przy okazji - czy nie ma problemu z oklejaniem folią dolnej, wklęsłej strony płatów? Transparentną folię mam z HK.

Hej, łatwo nie jest ale się da. 

Z moich doświadczeń z takimi profilami, a głównie jak buduję stare modele to na oryginalnych profilach. 

Podstawa to nakładki balsowe na żebra najlepiej jak model spory ok. 10 mm szerokości.

I po przejściu od przodu dźwigara, najpierw przyklejam folię do żeberek(nakładek) i kolejno do spływu.

Przy napinaniu używam dmuchawki od stacji lutowniczej z temperaturą na ok 100-120 stopni na początek.

Chodzi o to by napinać powoli, tak by folia nie napięła się za bardzo i nie oderwała, próbując stworzyć prostą linię.

Mam skrzydła Sinbada 3m z oryginalnym wklęsłym jak ... profilem i bardzo ładnie to wyszło.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki za opis👍. Oklejałem folią skrzydełka różnych modeli, ale tak mocno wklęsłych od spodu jeszcze nie🙆‍♂️. Pozdr

Opublikowano
14 godzin temu, kulfon250 napisał:

I po przejściu od przodu dźwigara, najpierw przyklejam folię do żeberek(nakładek) i kolejno do spływu.

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem Przyklejasz najpierw żelazkiem do kesonu, potem do nakładek żeberek i na końcu krawędź spływu. Następnie napinasz folię dmuchawą , nie żelazkiem? 🤔Ja po przyklejeniu zacząłem napinać żelazkiem i odklejało się od żeberek aż miło. Cały efekt szlag trafił.😠

Opublikowano

Wczoraj miało być ,,rysowanie,, (kreślenie) ale jako że pogoda piękna to wyszło lekkie latanie w zachodzącym słońcu😊. Tylko te wiecznie ,,głodne komarzyce,,🙆‍♂️.

IMG_20250831_190739.thumb.jpg.047eeab0936005dcd8c013b6741b5f3b.jpg

IMG_20250831_185859.thumb.jpg.8609c227a0b13a36746099e99dd20a5c.jpg

IMG_20250831_190001.thumb.jpg.40e3bf1e96e14ea94fbefdefb7b2ff1d.jpg

IMG_20250831_185748.thumb.jpg.60dd46cadd990fdb8bc13663549ee6c0.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, pepcio napisał:

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem Przyklejasz najpierw żelazkiem do kesonu, potem do nakładek żeberek i na końcu krawędź spływu. Następnie napinasz folię dmuchawą , nie żelazkiem? 🤔Ja po przyklejeniu zacząłem napinać żelazkiem i odklejało się od żeberek aż miło. Cały efekt szlag trafił.😠

Dokładnie tak, napinam dmuchawką, bo mam w niej precyzyjną regulacje temperatury. A chodzi o to by napinać pomiędzy żeberkami, nie nagrzewać miejsc przyklejenia do nakładek i robić to bardzo powoli i delikatnie.

Żelazko ma zbyt mała regulację temperatury i bardzo zgrubną. Dmuchawą można nawet zacząć od niższej temperatury i oczywiście dmucham tylko w folie na środku z dala od żeberka. Gdy podgrzejesz klej na nakładce żebra on natychmiast puści.

Opublikowano

zbjanikzbjanik

Grzegorz- a co to za model? Fajny!

Zbyszek

LAAZY BE - model wykonany z EPP. Bardzo wdzięczny, w zasadzie niezniszczalny model do delikatnego spokojnego latania. Z pewnością ,,nie lubi wiatru,,. Lata już ładnych kilka lat.

• Lubię to 2
Opublikowano
5 godzin temu, rosik napisał:

LAAZY BE - model wykonany z EPP.

Eee.... to taki Kulfon jest .... 😉 ... też mi się wydawało że takie modele są niezniszczalne,.... ale są. Trzeba będzie zrobić nowego.

Ale żeby  taki poważy modelarz popełnił coś takiego ... 😉

....

Zastosowałeś oryginalny profil ? ( taki trochę Wicherkowy....)

Plany z Outerzone ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.