kulfon250 Opublikowano 31 Sierpnia 2025 Opublikowano 31 Sierpnia 2025 5 godzin temu, rosik napisał: A tak przy okazji - czy nie ma problemu z oklejaniem folią dolnej, wklęsłej strony płatów? Transparentną folię mam z HK. Hej, łatwo nie jest ale się da. Z moich doświadczeń z takimi profilami, a głównie jak buduję stare modele to na oryginalnych profilach. Podstawa to nakładki balsowe na żebra najlepiej jak model spory ok. 10 mm szerokości. I po przejściu od przodu dźwigara, najpierw przyklejam folię do żeberek(nakładek) i kolejno do spływu. Przy napinaniu używam dmuchawki od stacji lutowniczej z temperaturą na ok 100-120 stopni na początek. Chodzi o to by napinać powoli, tak by folia nie napięła się za bardzo i nie oderwała, próbując stworzyć prostą linię. Mam skrzydła Sinbada 3m z oryginalnym wklęsłym jak ... profilem i bardzo ładnie to wyszło. 1
rosik Opublikowano 31 Sierpnia 2025 Autor Opublikowano 31 Sierpnia 2025 Dzięki za opis👍. Oklejałem folią skrzydełka różnych modeli, ale tak mocno wklęsłych od spodu jeszcze nie🙆♂️. Pozdr
pepcio Opublikowano 1 Września 2025 Opublikowano 1 Września 2025 14 godzin temu, kulfon250 napisał: I po przejściu od przodu dźwigara, najpierw przyklejam folię do żeberek(nakładek) i kolejno do spływu. Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem Przyklejasz najpierw żelazkiem do kesonu, potem do nakładek żeberek i na końcu krawędź spływu. Następnie napinasz folię dmuchawą , nie żelazkiem? 🤔Ja po przyklejeniu zacząłem napinać żelazkiem i odklejało się od żeberek aż miło. Cały efekt szlag trafił.😠
rosik Opublikowano 1 Września 2025 Autor Opublikowano 1 Września 2025 Wczoraj miało być ,,rysowanie,, (kreślenie) ale jako że pogoda piękna to wyszło lekkie latanie w zachodzącym słońcu😊. Tylko te wiecznie ,,głodne komarzyce,,🙆♂️.
kulfon250 Opublikowano 1 Września 2025 Opublikowano 1 Września 2025 3 godziny temu, pepcio napisał: Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem Przyklejasz najpierw żelazkiem do kesonu, potem do nakładek żeberek i na końcu krawędź spływu. Następnie napinasz folię dmuchawą , nie żelazkiem? 🤔Ja po przyklejeniu zacząłem napinać żelazkiem i odklejało się od żeberek aż miło. Cały efekt szlag trafił.😠 Dokładnie tak, napinam dmuchawką, bo mam w niej precyzyjną regulacje temperatury. A chodzi o to by napinać pomiędzy żeberkami, nie nagrzewać miejsc przyklejenia do nakładek i robić to bardzo powoli i delikatnie. Żelazko ma zbyt mała regulację temperatury i bardzo zgrubną. Dmuchawą można nawet zacząć od niższej temperatury i oczywiście dmucham tylko w folie na środku z dala od żeberka. Gdy podgrzejesz klej na nakładce żebra on natychmiast puści.
rosik Opublikowano 1 Września 2025 Autor Opublikowano 1 Września 2025 zbjanik Grzegorz- a co to za model? Fajny! Zbyszek LAAZY BE - model wykonany z EPP. Bardzo wdzięczny, w zasadzie niezniszczalny model do delikatnego spokojnego latania. Z pewnością ,,nie lubi wiatru,,. Lata już ładnych kilka lat. 2
RobRoy Opublikowano 1 Września 2025 Opublikowano 1 Września 2025 5 godzin temu, rosik napisał: LAAZY BE - model wykonany z EPP. Eee.... to taki Kulfon jest .... 😉 ... też mi się wydawało że takie modele są niezniszczalne,.... ale są. Trzeba będzie zrobić nowego. Ale żeby taki poważy modelarz popełnił coś takiego ... 😉 .... Zastosowałeś oryginalny profil ? ( taki trochę Wicherkowy....) Plany z Outerzone ?
rosik Opublikowano 2 Września 2025 Autor Opublikowano 2 Września 2025 Eee.... tam. Jaki tam ze mnie poważny modelarz. Grunt, że model ładnie lata. Co do szczegółów to może zdjęcia wytłumaczą więcej aniżeli słowa. Całość wykonana jest z 5mm EPP, ciut balsy i sklejki i jest klejona cyjanoakrylem. Plany modelu a w zasadzie gotowe szablony miałem od mojego dobrego przyjaciela. A tak wyglądają różne koncepcje kadłuba KOBOLTA. Ten zielony to ostatnia wersja z zmianami statecznika pionowego oraz przesunięciem poziomego. I jeszcze jedno - czy ktoś z szanownych kolegów spotkał się z ,,drewnem paulowni,,? Czy jest gdzieś w kraju do osiągnięcia? 2
rosik Opublikowano 28 Września 2025 Autor Opublikowano 28 Września 2025 Witam. Za wiele się nie dzieje, ale zawsze to coś do przodu. Po zapoznaniu się z opiniami na temat tego modelu na różnych forach, powoli wyłania się kadłub Kobolta. Statecznik pionowy też trochę inny. Co prawda tak, jak pisałem wcześniej model będzie miał sporo zmian w stosunku do oryginału (ale myślę, że jakoś zniosę oskarżenia o profanację oryginału). Chciałbym też zwiększyć rozpiętość do 3m. Stan na dzień dzisiejszy: 4
rosik Opublikowano 14 Października 2025 Autor Opublikowano 14 Października 2025 Strasznie bardzo powolutku do przodu. Korzystając z podpowiedzi kolegi Mirka (pepcio) zabrałem się za wykonanie podziału kadłuba. Przy takim podziale przednia część kadłuba razem z wystającymi elementami montażowymi będzie miała ok. 1027mm a tylna część razem z statecznikiem pionowym 1297mm. Gotowy kadłub po złożeniu razem z statecznikiem 2268mm. 2
young Opublikowano 15 Października 2025 Opublikowano 15 Października 2025 Tak teoretycznie czy kadłub na końcu nie wyjdzie zbyt wiotki w stosunku do powierzchni stateczników i rozpiętości. Czym będzie oklejony ? Bo na rysunku wygląda to dość cienko (podatność na skręcanie). Fajny projekt . Pozdro.
rosik Opublikowano 15 Października 2025 Autor Opublikowano 15 Października 2025 Dzięki. Też tak patrzyłem na grubość końcówki kadłuba. Ale z drugiej strony całkiem sporo tych modeli z takimi kadłubami lata - zobaczymy czy się sprawdzi. Co do pokrycia to zapewne będzie transparentna folia z ,,Ali,,- taką mam (a trochę jej potrzeba - ok. 11m🤔). Pozostaje jeszcze kwestia barw. No i cały czas myślę jeszcze nad lotkami - czy mają w tym modelu sens oraz nad zwiększeniem rozpiętości skrzydeł do 3m. Jeszcze jedno - w dzielonej przedniej części kadłuba chcę zewnętrzne części podłużnic wykonać z listew sosnowych 5x10mm a wewnętrzne z balsy 5x10mm. Tylną część kadłuba 2szt 5x10 z balsy na jedną podłużnicę.
rosik Opublikowano 23 Lutego Autor Opublikowano 23 Lutego Witam po przerwie. Powoli wracam do budowy ,,KRASNOLUDKA,, (przecież zbliża się wiosna). Część elementów modelu przygotowana do frezowania. Listwy kadłuba (sosna 5x10mm + balsa 5x10mm będą sklejone razem w jedną podłużnicę kadłuba) wycięte i się wyginają. Kadłub ma być dzielony za spływem płata. Cdn. Przykład elementu z naniesionymi mostkami pod ploter frezujący. Dokładna obróbka listewek. VID_20260211_181720.mp4 Profilowanie listewek - wyginanie A tym ma to być klejone
Rekomendowane odpowiedzi