Ares Opublikowano 21 Września Opublikowano 21 Września 44 minuty temu, Shock napisał: Nawet o tym nie pomyślałem, chcę tylko by się chłop tak bardzo nie tłumaczył ... Rafał ja wiem o tym , to był tylko żart🙂 Nigdy bym Ciebie nie podejrzewał o tak niecne czyny🙂 1
enter1978 Opublikowano 22 Września Autor Opublikowano 22 Września 9 godzin temu, Shock napisał: Nawet o tym nie pomyślałem, chcę tylko by się chłop tak bardzo nie tłumaczył ... Rafał po prostu chciał bym posiedzieć przy modelu bo fajnie sie to składa , ale jakoś mi sie nie udaje, jedynie z doskoku majstruję. Ale mimo wszystko posuwam sie do przodu, kadłub mam prawie zrobiony , brakuje tylko poszycia garba , może dziś go wkleję. Kabinka zrobiona, ma poszycie wklejone , nie zrobiłem tylko jeszcze zdjęć. 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. enter1978 Opublikowano 22 Września Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 22 Września Kadłub prawie zrobiony , znajdzie sie kilka miejsc do podszpachlowania , ale ogólnie nieźle wyszedł, jeszcze tylko przykręcić aluminiowe wzmocnienia podwozia , wkleić kołki naprowadzające kabinkę , dwa wypełnienia balsowe pod folię z przodu kadłuba, kieszeń na rurę i tyle , drobne szpachlowanie i kadłub praktycznie gotowy pod folię. Ale to juz w między czasie , teraz zabiorę się za ster kierunku i statecznik pionowy, bo jest mi potrzebny bo muszę w garbie wyciąć otwór na ten statecznik , a nie chcę improwizować , tylko wytnę ten otwór jak będę miał gotowy statecznik do przymiarki. 6
robert.pilot Opublikowano 23 Września Opublikowano 23 Września W dniu 22.09.2025 o 07:42, enter1978 napisał: Rafał po prostu chciał bym posiedzieć przy modelu bo fajnie sie to składa , ale jakoś mi sie nie udaje, jedynie z doskoku majstruję. Ale mimo wszystko posuwam sie do przodu Wiesiu, ja Dromadera już cztery lata buduję😄... 1
Ares Opublikowano 23 Września Opublikowano 23 Września 6 godzin temu, robert.pilot napisał: Dromadera już cztery lata buduję😄.. Tu nie o szybkość a o jakość się rozchodzi.Będzie za to wszystko dobrze przemyślane🙂👍 Ale mnie i tak nie pobijesz jestem chyba najwolniej budującym modelarzem na tym forum😂 2
enter1978 Opublikowano 23 Września Autor Opublikowano 23 Września 8 godzin temu, robert.pilot napisał: Wiesiu, ja Dromadera już cztery lata buduję😄.. Różnie to wychodzi , czasami nie ma czasu, czasami nie ma chęci. Jak sie okazuje robię za mało zdjęć , zabawa dopiero się zaczyna , do tej pory dłubałem przy kadłubie , założyłem że kadłub jak kadłub , wszystkie są podobne i na jedno kopyto się je buduje , ale jak sie okazuje źle myślałem. Więc jutro pofotografuję zbudowany kadłub , wszędzie jest dostęp , wszystkie części widać , to wstawie więcej zdjęć z kadłuba. Zabawa dopiero teraz sie zaczyna bo teraz to przestałem wiedzieć co jest czym i jak idzie i gdzie tego szukać , więc zdjęć będzie więcej bo sam dopiero będę dochodził jak to zbudować. Dziś rozszyfrowałem statecznik pionowy i ster kierunku , i to nie cały , bo jeszcze nie zlokalizowałem paseczków na żeberka pod folię , i wzmocnienia pod dźwignię, jutro zlokalizuję kilka drobnych braków , poskładam na sucho i jak będzie OK to można sklejać. 3
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. enter1978 Opublikowano 24 Września Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 24 Września Szczegółowych zdjęć kadłuba dzis nie zrobiłem bo nie było na niego miejsca na stole. Zabrałem sie za statecznik , poskładany głównie na sucho , bo nie mam kleju, kupiłem i niby nie doszedł , kupiłem patexa dwie tubki do puki paczka nie dojdzie ale nie nadaje sie jest za gęsty , w stateczniku i sterze jedynie wklejone sa wzmocnienia na zawiasy i dźwignię na wikol , i listwa na natarciu na soudala , resztę chciałem na cyjaka , no i jak skończyłem i wróciłem do domu to z 5 minut temu dostałem sms ze paczka w paczkomacie , a daje łeb uciąc ze ona tam siedzi od południa tylko wiadomość dostałem wieczorem, rychło w czas. Ale dobra poskładane , pozalewać klejem łączenia to minuta , poszycia tak samo , więc pewnie jutro posklejam to na gotowo zostaną do zrobienia natarcia i spływy, i zakładam że jutro i kadłub obfotografuję. Kurcze lubie to robić, bardzo przyjemnie sie składa model do którego wszystko jest wycięte nic nie trzeba dorabiać i wszystko do siebie pasuje , zabawa pierwsza liga. 5
kszczech Opublikowano Środa o 19:33 Opublikowano Środa o 19:33 Wiesiu, "następną razą" używaj szpilek w tym miejscu gdzie użyłeś spinaczy. Mam wrażenie, że one lekko wyginają listwę natarcia a to nie dobry objaw. Powodzenia w dalszych postępach. 1
robert.pilot Opublikowano Środa o 20:00 Opublikowano Środa o 20:00 Przy budowie Dromadera ostatnio wpadłem na pomysł używania dwóch klejów na raz, nakładanych na przemian, kropelka cyjaka i reszta soudala. Cyjak chwyta od razu, soudal spokojnie wysycha, fajne rozwiązanie przy kesonach, zero nerwów, że coś nie przylega, szpilek i taśm. 1
enter1978 Opublikowano Środa o 20:17 Autor Opublikowano Środa o 20:17 32 minuty temu, kszczech napisał: Wiesiu, "następną razą" używaj szpilek w tym miejscu gdzie użyłeś spinaczy. Mam wrażenie, że one lekko wyginają listwę natarcia a to nie dobry objaw. 6 minut temu, robert.pilot napisał: ostatnio wpadłem na pomysł używania dwóch klejów na raz, nakładanych na przemian, kropelka cyjaka i reszta soudala Ogólnie to zwróciłem na to uwagę żeby nie odkształcały spinacze tej listwy bo ona delikatna jest , i wyglądało OK , szpilek nie mam akurat, ale mam niezły zapas igieł do strzykawki to będe nimi upinał troszkę. Z łapaniem cyjakiem podczas klejenia soudalem tez praktykowałem i sprawdza się patent , ale staram sie tego unikać tam gdzie będzie potrzeba szlifowania , bo cyjak to wrednie się szlifuje. 2
Ares Opublikowano Środa o 21:08 Opublikowano Środa o 21:08 Godzinę temu, robert.pilot napisał: Przy budowie Dromadera ostatnio wpadłem na pomysł używania dwóch klejów na raz, nakładanych na przemian, kropelka cyjaka i reszta soudala. Cyjak chwyta od razu, soudal spokojnie wysycha, fajne rozwiązanie przy kesonach, zero nerwów, że coś nie przylega, szpilek i taśm. A jak dociskasz keson na raz po całości żeby docisnąć równo i za jednym razem?Bo Ca łapie ci od razu i nie ma czasu na korekty jak w przypadku tradycyjnych metod
robert.pilot Opublikowano Czwartek o 06:48 Opublikowano Czwartek o 06:48 9 godzin temu, Ares napisał: A jak dociskasz keson na raz po całości żeby docisnąć równo i za jednym razem?Bo Ca łapie ci od razu i nie ma czasu na korekty jak w przypadku tradycyjnych metod Wcześniej na konstrukcji skrzydła i pokryciu zaznaczam miejsca przyłożenia, równo przykładam i już, CA nakładam na przemian z soudalem. CA chwyta od razu, reszty nie trzeba dociskać. Nie będę Wieśkowi psuł relacji. Postaram się zrobić film i puszczę to na: 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. enter1978 Opublikowano Czwartek o 18:31 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Czwartek o 18:31 Dziś znowu mam mały postęp, statecznik pionowy zrobiony , wiadomo trzeba to teraz rozciąć wstawić natarcia spływy , ale konstrukcja posklejana. Kadłub niby zrobiony ale kilka drobiazgów jeszcze trzeba wkleić , kratka wentylacyjna pod kadłubem włozona tylko do zdjęcia i trzeba ją wkleić , jest jeszcze jeden mniejszy domek silnika , dla silnika elektrycznego przykręcany do tego większego i też jeszcze nie posklejany, ale sprawnie idzie mi budowa i jest radość. Porobiłem trochę zdjęć kadłuba , nie wiem czy wszystko co potrzeba uchwyciłem , ale Krzysztof wstawił na początku jak składa domek silnika i tamto jest najważniejsze dalej jest kilka wręg dwa boki, góra kadłuba , i po mojemu każdy nad tym zapanuje. Reszta zdjęć bo na raz nie weszły 5
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. enter1978 Opublikowano Piątek o 18:01 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Piątek o 18:01 Dzisiejsze postępy , wreszcie posiedziałem przy modelu , ale i tak nie wiele zrobiłem , odciąłem statecznik od steru więc sa gotowe do wklejenia natarć i spływów , zrobiłem drugi domek silnika przykręcany do tego pierwszego bo jest potrzebny pod silnik elektryczny , wkleiłem z przodu kadłuba balsowe wypełnienia pod folię , wkleiłem dolne mocowania maski i kratkę wentylacyjną , ale zdjęcie kratki zniknęło mi , wstawiłem wręgę pod tylna goleń podwoziową i byłem z kotkiem u doktora i to dwa razy , i tyle , dzień zleciał. Bardzo przyjemnie się model buduje , może nie zrobiłem zbyt wiele , ale to był przyjemnie spędzony czas. 5
enter1978 Opublikowano Sobota o 17:34 Autor Opublikowano Sobota o 17:34 Dzis skromnie z postępami , miałem wstawic statecznik pionowy w kadłub , wyciąłem z grubsza otwór w garbie i sie okazało ze nie wstawiłem natarcia w stateczniku , wkleiłem to natarcie ale na soudala nim klej wysechł to juz nie było kiedy tego natarcia doszlifowywać więc czeka na jutro. W czasie gdy klej sechł to trochę zacząłem kompletować części na stateczniki poziome i stery wysokości, jest tego trochę , i robiąc to pierwszy raz to chwię schodzi zlokalizowanie potrzebnych części , więc też dziś zacząłem a kończył będę jutro. 2
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. enter1978 Opublikowano Niedziela o 18:00 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Niedziela o 18:00 Troszkę ugrzązłem , niby rozkminiłem to usterzenie poziome , ale pewności nie mam , muszę jeszcze dobrze pooglądać projekt na komputerze nim to posklejam , dwie części zamazane na foto były błędnie wytypowane , dla tego sa zamazane, na osobnym zdjęciu sa właściwe. Ogólnie składa się bardzo łatwo i przyjemnie , natomiast szukanie części idzie mi tak sobie , przewracam te deski , szukam , mam przed oczami ale nic nie rzuca się w oczy , czasami cztery razy przewracałem deski nim dostrzegłem to czego szukałem. W każdym razie troszke wolniej ale posuwam się do przodu, bo wszedłem na nieznane terytorium. Tak że konstrukcja skompletowana , ale nim to skleję to muszę to jeszcze dobrze przejrzeć czy mi nic nie umknęło bo nie chce popełnić błędu. 6
Rekomendowane odpowiedzi