enter1978 Opublikowano 17 Marca Autor Opublikowano 17 Marca 7 minut temu, robert.pilot napisał: Widzę, że zatrzaski to druk 3D, wytrzyma trzymanie skrzydeł? A w szczególności takie latanie jak Twoje? Wytrzyma , to jakis żywiczny filament , śruba mocująca skrzydło jest plastikowa , wydaje mi się że ten plastik z drukarki jest mocniejszy niż plastik z śruby 1
enter1978 Opublikowano 2 Maja Autor Opublikowano 2 Maja Nie popisałem sie z tym modelem bo budowa się odwlokła w czasie , ten model nie buduje się tyle czasu ile mi z nim schodzi , drugie hobby zabrało mój wolny czas i nim sie po wywiązywałem z zobowiązań to model musiał poczekać. Ale udało się wykonać prace które naobiecywałem ludziom i od wczoraj zabrałem sie za model. Model praktycznie skończony została mi do przykręcenia jedna owiewka na koło i koniec, no i trzeba jeszcze owiewki i maskę odkręcić i pomalować , i jak pomaluję to mozna robić oblot . Obstawiam że w przyszłym tygodniu poleci . Musiałem kupić inne ośki bo te co kupiłem pierwsze to nie sięgały owiewek na skraju i ich nie mogły podeprzeć , nowe sa idealne, po za tym model zadziwiająco dobrze się wywarza , wręcz koncertowo , nic kompletnie nie trzeba było przemeblowywać i wyważył się z akumulatorem na środku półeczki pod akumulator , czyli mam w razie potrzeby mozliwość przesuwania akumulatora i do przodu i do tyłu. 4
enter1978 Opublikowano 23 Maja Autor Opublikowano 23 Maja Długo mi zeszło ale w końcu model poleciał , Maska jeszcze nie pomalowana , bo to albo wiało , albo lało ale i z niemalowaną da się oblot zrobić. Słabo się latało ba straszna meszka była , pchała się do oczu , uszu i gryzła gdzie się dało. Model lata bardzo lekko bo jest bardzo lekki , zaskoczyła mnie moc silnika i reakcja na gaz , mocy jest od groma a reakcja na gaz jest porażająca , dla tego miałem problemy z powieszeniem modelu na śmigle bo mi hopsał raz do góry raz do dołu, ale jestem usprawiedliwiony bo to pierwsze moje loty w tym roku , zimą na symulatorze nie trenowałem a poza tym to skala modelu z którą nie miałem styczności więc nie czułem modelu , ale pod koniec nagrania zacząłem się wczuwać , po prostu po zimie potrzebuję 3 godziny polatać modelem z którym jestem oswojony żeby się wlatać a co dopiero nową konstrukcją. Model jest bardzo zwrotny i jest bardzo stabilny , tyle że do oblotu mam poustawiane największe wychylenia sterów jakie da sie uzyskać więc troche mi nim rzuca czasami😁. Jak bym go podsumował? Hm? spotkałem sie z opiniami że takie modele w tej skali latają jak duże modele , polatałem mam rozeznanie i mogę powiedzieć że takie porównanie mógł wymyślic tylko ktoś kto nie latał dużym modelem , nie nie lata jak 2,7m , nie lata nawet jak 2,2m , ma 1,7m i lata jak 1,7metra , jest zwinny stabilny , lata z lekkością . Fajny model warto taki mieć , jest bardzo mobilny więc nie trzeba sie pakować wyjeżdżać niewiadomo gdzie żeby sobie polatać. Gaz wymaga zainteresowania i potrzebne jest ustawianie krzywej gazu , choc może jak by polatac to by sie dało wczuć w tą porażająca reakcję na moc tego silnika. Można spróbować go kapkę przeważyć na dziób bo myślę że jest troszke przeważony na ogon, No i winglety średnio lubie z tym latać , mi bardziej przeszkadzają niż pomagają , ale to jeszcze będę eksperymentował czy jest lepiej z wingletami czy bez. Model do lotu waży 3680g w tym bateria 730g , więc model bez baterii waży 2950g , to chyba lekko jak na 1,7 metra. Podczas wolnych przelotów to lata z taka lekkością że jak by krzyżakiem zalatuje. Mi sie podoba gdy się uporam z reakcją na gaz to będzie poezja, bo teraz jest tak zrywny że jeszcze się z czymś takim nie spotkałem , a latałem mniejszymi elektrykami , ale ten napęd w tym modelu to jest szok jak to ciągnie i jak to się zbiera 3
Waldibruch Opublikowano 23 Maja Opublikowano 23 Maja Cześć ,przyznam że z uwagą czekałem na oblot tego mx'a i przeszło to moje wyobrażenia.Model naprawdę znakomity .Gratulacje dla pilota jak i konstruktora.Pozdrawiam i życzę wiele wspaniałej zabawy. 1
enter1978 Opublikowano 24 Maja Autor Opublikowano 24 Maja 11 godzin temu, Waldibruch napisał: Cześć ,przyznam że z uwagą czekałem na oblot tego mx'a i przeszło to moje wyobrażenia Dzięki, Model lata bardzo fajnie i jest stabilny przy np nagłych zwrotach przy małej prędkości , i za razem jest bardzo zwrotny. Jedynie gaz nie domagał , silnik ma ogromną moc i jednocześnie reakcja na gaz jest bardzo agresywna , i ta reakcja na gaz przeszkadza. Ale tak pomyslałem że tam zamontowałem odbiornik z benzynowej extry 2,4m i być może tam jest ustawiona krzywa gazu , nie sprawdzałem tego , ale jeśli jest ustawiona krzywa pod silnik benzynowy to by wyjaśniało dlaczego elektryczny silnik agresywnie reaguje na drążek gazu.
Waldibruch Opublikowano 24 Maja Opublikowano 24 Maja Tak masz rację,po pierwszych wrażeniach ma się pewne osobiste spostrzeżenia i opcje co dalej ustawiać.Jedna z opcji na uspokojenie nadmiaru i mocy i bardziej łagodnych reakcji modelu zaproponowałbym zmniejszenie śmigła,co jednocześnie przybliży właściwości zachowania do większych modeli.Tak myślę , chociaż nie mam odniesienie w realu ,bo nie latałem powyżej 1,5m rozp.Mogę tak wnioskować bo w mojej extra 60",po średnicy śmigła o nr mniejsze model zaczął latać diametralnie inaczej ,przypominając styl iMac.Ale przyznam że nie mam takiego "zrywu" mocy jak w twoim mx.Jesli chodzi o preferencje w stylu latania to mx'a można by ustawić tak że będzie latał i agresywnie 3d i w stylu "dużego" akro . Zaznaczam to tylko moje takie ostrożne rozważania,bo tu na forum mamy naprawdę poważnych zawodników w branży .
filip_gd Opublikowano 25 Maja Opublikowano 25 Maja U mnie niestety prace idą powoli. Kadlub z grubsza posklejany, stateczniki też. Nieuchronnoe zbliza się etap szlifowania.
arek1989 Opublikowano Wtorek o 05:27 Opublikowano Wtorek o 05:27 czy ten zestaw jest już dostępny w sprzedaży?
enter1978 Opublikowano Wtorek o 06:57 Autor Opublikowano Wtorek o 06:57 8 godzin temu, filip_gd napisał: U mnie niestety prace idą powoli. Kadlub z grubsza posklejany, stateczniki też. Nieuchronnoe zbliza się etap szlifowania. U mnie budowa szła niespotykanie wolno , więc z poślizgiem ale udało się ukończyć budowę. Puki nie masz zamkniętych skrzydeł , to wewnętrzna warstwa żeberka przykadłubowego jest z balsy i w tą wewnętrzną warstwę idzie gwint na śrubę mocującą skrzydło do kadłuba, usuń mały fragment balsy i wstaw w to miejsce fragment sklejki , pod ten gwint. Ja podczas budowy starałem się wyłapywać takie pierdoły i na bieżąco informowałem Krzyśka co jest do poprawy , ale ty otrzymałeś już dawno zestaw i to mogło jeszcze nie być zmienione. 1 godzinę temu, arek1989 napisał: czy ten zestaw jest już dostępny w sprzedaży? Raczej tak, zestaw był juz dawno gotowy , ale do puki prototyp nie poleciał to autor nie za bardzo chciał oferować model który nie wiadomo czy lata . Ale model poleciał , lata fajnie , jest stabilny , więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby wycinać te zestawy.
arek1989 Opublikowano Wtorek o 07:29 Opublikowano Wtorek o 07:29 a jak się zamawia? ta strona builder.rc czy builderrc1.pl nie działa. Orientacyjnie ile trzeba zapłacić za taką wycinankę?
enter1978 Opublikowano Wtorek o 08:12 Autor Opublikowano Wtorek o 08:12 41 minut temu, arek1989 napisał: a jak się zamawia? ta strona builder.rc czy builderrc1.pl nie działa. Orientacyjnie ile trzeba zapłacić za taką wycinankę? Na pierwszej stronie tego tematu, w trzecim poście pisze kszczech , odezwij sie do niego , to jego projekt i on go wycina 1
filip_gd Opublikowano Wtorek o 08:19 Opublikowano Wtorek o 08:19 Godzinę temu, enter1978 napisał: U mnie budowa szła niespotykanie wolno , więc z poślizgiem ale udało się ukończyć budowę. Puki nie masz zamkniętych skrzydeł , to wewnętrzna warstwa żeberka przykadłubowego jest z balsy i w tą wewnętrzną warstwę idzie gwint na śrubę mocującą skrzydło do kadłuba, usuń mały fragment balsy i wstaw w to miejsce fragment sklejki , pod ten gwint. Ja podczas budowy starałem się wyłapywać takie pierdoły i na bieżąco informowałem Krzyśka co jest do poprawy , ale ty otrzymałeś już dawno zestaw i to mogło jeszcze nie być zmienione. Raczej tak, zestaw był juz dawno gotowy , ale do puki prototyp nie poleciał to autor nie za bardzo chciał oferować model który nie wiadomo czy lata . Ale model poleciał , lata fajnie , jest stabilny , więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby wycinać te zestawy. Skrzydło przed zamknięciem jeszcze zaliczy kilka drobnych poprawek. Czy śmigło do silnika stosowałeś 18x8 ? Silnik jaki ja kupiłem to Dualsky GA2000-405kv, Aku 5000mah 6s. Widz,ę że ciąg trochę mniejszy niż u Ciebie, to może nawet dobrze się wpisze w ten model jeśli Twój jest za mocny.
enter1978 Opublikowano Środa o 09:40 Autor Opublikowano Środa o 09:40 W dniu 26.05.2026 o 10:19, filip_gd napisał: Widz,ę że ciąg trochę mniejszy niż u Ciebie, to może nawet dobrze się wpisze w ten model jeśli Twój jest za mocny. To znaczy mocy to nie jest za dużo w tym sensie że przeszkadza , chodzi o to że nie oddaje mocy równo tylko zbyt agresywnie reaguje na drążek w pewnym zakresie mocy. Ale odbiornik jest z benzynowego modelu i jest możliwość że tam jest ustawiona krzywa gazu pod benzynowy silnik, tylko nie sprawdzałem tego jeszcze , ale to by wyjaśniało dlaczego gaz nie chodzi liniowo
Rekomendowane odpowiedzi