RobRoy Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja Mam dwa inklinomerty ... żeby sobie ułatwić pomiar. Jeden w obudowie alu ( drozszy) drugi w obudowie plastikowej. Wskazania praktycznie taki same , ale jak bym miał jeszcze raz kupować , kupiłbym w obudowie Alu. Czujniki są bardzo podobne, możliwe że takie same. Bardzo przydatny miernik , zwłaszcza po kraksach i remoncie modelu.... powiedziałbym że nawet nieodzowny.
Ares Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja 15 godzin temu, mirolek napisał: Ten którego używam teraz kosztuje 76zł, chyba to jest to samo: Ok , pytanie tylko czy te urządzenia są wystarczająco precyzyjne: te które widywałem na filmikach Paula Natona są "typowo modelarskie" . No i teraz albo to kwestia naklejki albo rzeczywiście jest różnica w precyzji. Chyba zakupię i sprawdzę jak to się ma do rzeczywistego wyliczonego kąta.
Mustaf90 Opublikowano Piątek o 11:49 Autor Opublikowano Piątek o 11:49 Niewiele się działo przy modelu ponieważ wiele się dzieje w innych dziedzinach życia;) Próbując dojść do ładu z kątami wyszło mi że rura bagnetu ma trochę za dużo luzu w żebrach kadłuba. Rozprułem i ukazał się taki widok, bagnet opierał się tylko na zewnętrznych żebrach a ten klocek balsy robił tylko za niepotrzebny balast. Na planach modelu jest widoczny jako punkt mocowania wyczepu do holowania, a że w moim egzemplarzu jest zrobiona skrzyneczka to ten 30to gramowy klocek wyleciał. Następnym krokiem była poprawa mocowania bagnetu. Padło na laminatową kieszeń bagnetu w wersji zrób to sam, głównie z tego powodu że nigdy takiej kieszeni nie robiłem a zawsze chciałem sprawdzić jak to wyjdzie. Tkanina 163g/m2, jakiś rowing węglowy i żywica z 2012r🫣 Na bagnet nawinięte 2 warstwy papieru do pieczenia, tkanina przesączona na folii spożywczej, nawinięte na bagnet i zawinięte ciasno taśmą papierową żeby wycisnąć nadmiar żywicy. Z błędów które popełniłem to wydaje mi się że rowing powinien być na zewnątrz kieszeni a wyszedł w środku (kładłem go na przesączoną tkaninę a trzeba było dać pod i wtedy przesączać) i nie wiem czemu wydawało mi się że układając go w ten sposób wyjdzie ładna kratka, a tak wyszła mi nie taka ładna spirala. Znaczenia to chyba nie ma bo kieszeń sama w sobie obciążeń nie przenosi raczej, zastanawiam się tylko jeszcze czy nie dać tam na środku półżebra aby kieszeń była podparta w 3 punktach, czy to już przesada i skrajne żebra wystarczą? Gotowa kieszeń wyszła 7g, sztywność raczej ok choć nie mam porównania, z zewnątrz jak się można było spodziewać nie jest gładka ale środek wyszedł bardzo ok:) 3
RMa Opublikowano Piątek o 13:45 Opublikowano Piątek o 13:45 1 godzinę temu, Mustaf90 napisał: zastanawiam się tylko jeszcze czy nie dać tam na środku półżebra aby kieszeń była podparta w 3 punktach, czy to już przesada i skrajne żebra wystarczą? Na podstawie własnych doświadczeń uważam, że półżebro będzie jedynie zbędną masą. Skrajne w zupełności wystarczą. Jeżeli masz wątpliwości to zauważ, że wzdłuż masz grubą półwręgę, z którą możesz związać kieszeń bagnetu.
Rekomendowane odpowiedzi