Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od początku przygody z RC używam Hiteca  ,teraz ze wzgl. na brak odbiorników do niego nabyłem ,za internetową poradą ,RadioMastera Pocket .... i poległem :( . Wraz z nim dokupiłem odbiornik 4ch ,ale do innej wersji (taki ultra szybki ) ,niedawno dotarł do mnie inny 4ch ,podobno już dobry ,ale zbindować nie potrafię . Gdyby ktoś miał wiedzę i chciał się nią podzielić w necie ,lub jak na Śląsku ,to może być i w realu , to będę bardzo wdzięczny .https://photos.app.goo.gl/DUEUpFLXtrWKTwf66

Opublikowano

Właśnie tak jak pisałem . Doszedłem do tego ,że ten pierwszy jest z innej bajki , i dla tego domówiłem i przyszedł drugi https://photos.app.goo.gl/jv95ZG2hRJ65WUNv7 i też się nie chce zbindować . Nie kumam za bardzo compów i tych nowych technologii , chociaż wyczytałem ,że do tego radia trzeba mieć wiedzę na wyższym poziomie :( .dla tego szukam waszego wsparcia ,bo radyjko super , idealnie leży w rękach i ma kosmiczne możliwości ,jak i ilość kanałów ,ale ... , diabeł tkwi w szczegółach , niestety . 

Opublikowano

Mam pocket z ELRS i bindowanie było super proste. Odbiornik wystarczy włączyć i jak się wjedzie do bindowania to nadajnik go zobaczy. 

A jeżeli odbiornik był wcześniej zbindowany z innym to trzeba przed podłączenie zasilania wejść w nim w tryb bindowania (opisane w instrukcji).

Ale ważne jest by nadajnik i odbiornik był w wersji EU. Inaczej się nie połączą.

Ja sobie to radio chwalę bo mieści mi się w kieszeni 🙂

A i ten drugi odbiornik to też nie jest ELRS.

Potrzebny jest taki:

ER6-GV ExpressLRS 2.4ghz Receiver

https://rcmaniak.pl/pl/p/Odbiornik-ER6-GV-ExpressLRS-2.4ghz-Receiver/5511

Zakładam, że nadajnik jest kupiony w Europie i jest w wersji EU

Opublikowano

Na zdjęciu pudełka widać że nadajnik jest w wersji LBT , a odbiornik w jakiej , bo jak nie LBT tylko FCC to raczej nie zaskoczy.

Opublikowano
1 godzinę temu, klangner napisał:

ER6-GV ExpressLRS 2.4ghz Receiver

Skoro widzę na pudełku

obraz_2026-01-17_223737127.png.3ea696d92e5ee9855f371c830f3d1ec1.png

to jak dla mnie radio ma moduł CC2500 i odbiorniki z eLRS może sobie darować...

• Dzięki 1
Opublikowano

Będę próbował brnąć w to dalej . Możliwe ,że coś włączyłem ,lub wyłączyłem przypadkiem . Próbowałem też zbindować z Hiteckiem minima ,bo taką opcję znalazłem ,ale niestety również beż powodzenia . Ten pierwszy mój kupiony odbiornik ,to jest wersja pod moduł "express" , który można dokupić i wpina się go w złącze z tyłu radyjka . Jest om mocniejszy , 1W i super szybki . Gdyby była instrukcja jak powinno byś poklikane w nadajniku ,to bym to zrobił ,ale ta dostarczona ,est extremalnie uproszczona i mocno mnie to przerosło :o . Jak ktoś ma jakiekolwiek sugestie ,to jestem otwarty na podpowiedzi ,również bardzo dziękuję za te już napisane .

Opublikowano

OK :) :) :) , udało się . Nawet nie bardzo wiem co zrobiłem ,bo mnie ruskiego uczyli ,ale chyba zmieniałem mu oprogramowanie i zabanglał :) . Teraz przede mną jeszcze długa droga , znaleźć rewersy ,d/r, epa itp . Jednak najważniejsze ,że się zbindowało ,mały kro człowieka ,a wielki ;) ... .

Opublikowano

Odkąd mam Pocketa , RadiomasterTX16 leży w pudełku. Ale potrzebowałem najwyżej 6 kanałów. Lekkie radyjko , kciuk ogarnia cały zakres sterowania, mnogość opcji -  w większości nie wykorzystane , menu PL + głosy PL - tyle mi na razie wystarczy.Ustawienia - podobnie jak w TX16 więc nic nie muszę się uczyć od nowa( chociaż są drobne różnice). podstawowe ustawienia idzie szybko opanować, zwłaszcza jeżeli się spotka życzliwego kolegę. Nawet można zdalnie przygotować pliki z ustawieniami modelu i wgrać na swoim. Dla wersji ELRS odbiorniki są relatywnie tanie - zwłaszcza te 5-7 kanałów. Na start , jak dla mnie super radyjko. Gdybym go kupił jako pierwsze , pewnie by mi wystarczyło. Zasięg - więcej niż mój wzrok.

• Lubię to 1
Opublikowano

super , na pewno będę miał kilka pytań ,na razie się docieramy ;) . Muszę zamówić jeszcze ze cztery odbiorniki 4CH , bo ten jeden ( w sumie drugi) już wczoraj włożyłem do ostatnio zrobionego piankowca i ... o qrde blade ,na obu kanałach rewersy :o . Nigdzie nie znalazłem niczego o nazwie REV ,jak w normalnych poczciwych starych radiach . Dopiero ,w którymś tam podpunkcie menu znalazłem wykresy poszczególnych kanałów i te potrzebne ,przejechałem w inne pola i rewersy są ,nie wiem czy tak to się robi ,ale działa . Muszę jeszcze dojść do EPA ( chyba tak to się nazywało) czyli przełącznik i ustawienia większych i mniejszych wychyleń . Piszesz o menu po polsku ??? u mnie był tylko w ustawieniach j. Polski ,ale nie działał . Był tylko ANG I Chi. ??? Zobaczę w tej wersji oprogr. 

Opublikowano

Z tego, co tutaj napisałeś, to masz radio z modułem CC2500 i odbiornik ELRS. Próbowałeś zbindować z Hitec Minima - napisałeś, że bez powodzenia. Napisz może, co i z czym udało ci się zbindować. Przy okazji prośba, co miałeś na myśli pisząc: "zmieniałem mu oprogramowanie i zabanglał". 
Podsumowując:

1. Nie da się zbindować radia z modułem CC2500 z odbiornikiem ELRS

2. Radio z CC2500, zbindujesz np. odbiornikami Hitec, Frsky D8 i D16, Futaby, czy Radiolink. Wybierasz odpowiedni do odbiornika protokół i bindujesz zgodnie z instrukcją odbiornika.

3. Chcesz użyć odbiorników ELRS, musisz dokupić moduł nadawczy ELRS, najlepiej Radiomaster lub Betafpv, dlaczego, bo są solidnie wykonane i bezproblemowo działają. Dobry jest też iRangeX IRX4, ale nad tym modułem trzeba czasem popracować, ja musiałem przelutować gniazdo, bo było fabrycznie źle zalutowane, teraz śmiga aż miło.

Opublikowano

Przyszedł mi drugi odbiornik już dedykowany ( zamówiony za poradami kolegów ) . Tylko ,że najpierw też nie chciał się zbindować i zdesperowany  ( bo nie kumam za bardzo compów i tych programów ) pobrałem cały soft ze strony producenta i zobaczyłem że są o ponad rok młodsze . Więc do karty dograłem sam plik firmware ( na chybił trafił) i później coś tam uruchomiłem z menu aparatury i nie działało ,ale później wczytałem następny i znowu próbuję i zadziałało ,czyli się zbindowało :) . Nie wiem co porobiłem ,ale dzisiaj już polatałem i prawie działa . Prawie ,bo nie znalazłem rewersów ,a potrzebowałem ,więc klikałem dalej aż gdzieś w czeluściach menu znalazłem takie wykresy do ail. i przestawiłem go w przeciwne położenie i ster zaczął chodzić prawidłowo ,ale... . Dzisiaj oblatując model gdy zacząłem trymować ,okazało się ,że trymy chodzą na odwrót do drążków :o . jednak jak to już wiedziałem ,to wytrymowałem go poprawnie ( pikając w przeciwnych kierunkach niż logika ) i fajnie sobie polatałem . Żałuję ,że nie ma obszerniejszej instrukcji ,ale jakoś myślę ,że z czasem i może pomocą dobrych ludzi to opanuję . Na razie jestem pozytywnie zadowolony ,wczoraj domówiłem więcej odbiorników i bawię się dalej :)

Opublikowano

Musisz pamiętać o tym, że mając nadajnik w wersji LBT (europa) to i z takim oznaczeniem musisz mieć odbiorniki.

Do m.in. zabawy i testów na komputerze możesz pobrać Companion https://edgetx.org/getedgetx/

ustawić swoje radio i zanim "nabroisz" w radio możesz to samo zrobić na sucho.

A Reversy spróbuj zmienić w menu modelu, zakładka <Wyjścia> (Outputs)

zmieniając kierunek strzałki. Powinno dać to pożądany efekt.

rev.PNG

Opublikowano

Wielkie dzięki ,zaraz będę próbował :) . Tak jak by nie szło napisać REV :o .

20 min później ... zrobione :) . Ustawiłem też w tym menu drogę serw ( zmniejszyłem ) ,,ale jak można by jeszcze prosić o info .Takie coś jak w starych radiacy D?R podwójne ustawienia wychyleń . Jak to się tutaj nazywa i .... w sumie później już dojdę sam :) ( chyba ) .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.