Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wybaczcie niejasny tytuł ale naprawdę usiłuję rozwikłać tajemnicę. Po włożeniu jednej konkretnej baterii (3s2200) do modelu nadajnik komunikuje utratę sygnału (na ekranie ikonka zacieniona). Co ciekawe słyszę cyklicznie w pewnych odstępach RX signal critical.... telemtry lost.... signal recovered i powtórka. Po wyjeciu trefnej baterii i włożeniu innej o tych samych parametrach ani śladu takiej anomalii. Ikonka świeci jasno, nadajnik nic nie mówi i wszystko działa.. Sprawdzam kabelki czy coś źle nie leży (jeszcze do końca nie wiem jak ma leżeć dobrze) ale staram się unikać jakichś interakcji. Wszystko jest bez zmian tylko zmieniam baterie.

Możecie coś poradzić?

Jedna różnica: ta bateria jest już z przeszłością i troszkę podpuchnięta. Ta zmieniana nówka.

Opublikowano

Dzięki za rady. Nie robiłem pomiarów po wpięciu. Na zewnątrz było wszystko ok. wszystkie trzy cele 4,18-4,20. Ale sprawdzę po wpieciu.

Dzieki raz jeszcze.

Opublikowano

Jedna działa druga nie. To trzeba podpiąć trzecią choćby pożyczoną baterię nową lub starą i wtedy przynajmniej będzie więcej informacji a tak to 50/50%. Gdybym podpiął trzecią nową i by działał nadajnik to starej baterii bym nie używał do nadajnika i szkoda by mi było czasu na rozkminianie dlaczego ze starą nie działa. Chyba, że w tym wszystkim najważniejsze jest samo dojście do przyczyn nie działania ze starą baterią no to wtedy trzeba by mieć mierniki i zbadać tak jak radzą koledzy. Może stara bateria nie wytrzymuje już obciążenia i spada jej szybko napięcie.

Opublikowano

No więc pomierzyłem

5 godzin temu, samolocik napisał:

to starej baterii bym nie używał do nadajnika 

Chodzi o baterię w modelu a nie w nadajniku.

No więc pomierzyłem tak jak koledzy sugerowali i dalej nic nie wiem. Napięcia są identyczne (prawie) po wpieciu do modelu. Stara 11,4 (3,79; 3,83; 3,82), nowa 11,4 (3,79; 3,82; 3,81) a efekty identyczne jak opisywałem. Trzecia również nowa sprawuje się jak najbardziej właściwie.

A żeby było ciekawiej to te same baterie włożone do innego modelu z podobną konfiguracją tzn identyczny odbiornik IA6B dają normalną poprawną reakcję. Sygnał jest prawidłowy w każdym przypadku.

Stąd wnioskuję że chyba jakieś ułożenie kabelków/anteny w pierwszym modelu powoduje takie skutki. Czy dobrze myślę?

Szkoda mi utylizować baterię, która ma dobrą pojemność i trzyma napięcie tylko dlatego, że jest starsza wiekiem.

I jeszcze dla wyjaśnienia. Konstrukcja tego omawianego modelu prymitywna. Depron z niemieckiego zestawu Buschtrottel. A więc żadnych przegród, materiałów które mogłyby utrudniać propagację sygnału. Pozostają chyba kabelki.

Opublikowano

Z ciekawości spróbowałem jeszcze wpiąć 9 innych baterii (jakiekolwiek dostepne z tą wtyczką) i wszystkie dały pożądany efekt a ta jedna felerna: "RX signal critical :)".  I to wszystko z tym samym układem kabelków i anten.

Już sobie chyba dam spokój i po prostu nie będę tym modelem latał z tą baterią. Ale zagadka pozostaje.

Opublikowano

A co ci pokazuje telemetria , chodzi mi o napięcie zasilania odbiornika z BECa ESC ( 5V) przed  utratą sygnału. Może sprawdzić zasilanie na samym odbiorniku. tak z ciekawości podepnij jakąś żarówkę samochodową bezpośrednio do  wtyku pakietu. Miałem taki przypadek że wtyczka pakietu miała połączenie ale bez cyny tylko koszulka termo.

• Dzięki 1
Opublikowano

Tylko ciekawe, że ten sam pakiet z innym odbiornikiem działa poprawnie. Jak również tamten omawiany odbiornik ze wszystkim bateriami działa OK. 

Oj chyba dość tej dyskusji. Dziękuję za wszystkie uwagi i porady. Chyba najrozsądniej będzie jednak zutylizować tę baterię skoro już jest podpuchnięta. Ile tego spuchnięcia można tolerować to zagadka a z niebezpieczeństwem nie można igrać.

Opublikowano

Ja kiedyś miałem podobny problem z pakietem ale na wtyczkach T-din jeden pakiet nie kontaktował i  tylko z jednym regulatorem. Winne gniazdo w pakiecie po wymianie bez zastrzeżeń.

• Dzięki 1
Opublikowano

Jakichś cudów tu być nie może. Posprawdzałbym lutowania, wtyczki itd. w tym pakiecie. Po prostu połączenie elektryczne jest niepewne i spada napięcie, raz łączy lepiej raz gorzej.

• Dzięki 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.