Popular Post j臋drek Posted February 16 Popular Post Posted February 16 Witam W ramach tzw. mi臋dzyczasu馃檪聽zabra艂em si臋 za model samolotu akrobacyjnego Racek R7, na pocz膮tku lat 60-ych mia艂 by膰 konkurencj膮 dla Zlina 26. Powsta艂 tylko w jednym egzemplarzu i聽 z r贸偶nych wzgl臋d贸w nie dane mu by艂o konkurowa膰 z innymi samolotami akrobacyjnymi. Ale w艂a艣ciwo艣ci lotne mia艂 bardzo obiecuj膮ce. Rozpi臋to艣膰 modelu 2m, nap臋d DLE 20 RA, waga.... ile wyjdzie. 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 11 1
Lucjan Posted February 16 Posted February 16 Bardzo聽 聽fajny聽 samolot.聽 Bardzo dawno temu聽 zbudowa艂em聽 聽Racka聽 聽lataj膮cego na uwi臋zi. 2
j臋drek Posted February 16 Author Posted February 16 39 minut temu, Lucjan napisa艂: Bardzo聽 聽fajny聽 samolot.聽 Bardzo dawno temu聽 zbudowa艂em聽 聽Racka聽 聽lataj膮cego na uwi臋zi. Z plan贸w Umi艅skiego?
Lucjan Posted February 16 Posted February 16 Godzin臋 temu, j臋drek napisa艂: Z plan贸w Umi艅skiego? Tak聽 , zgadza si臋 .
Kazik.R Posted February 16 Posted February 16 Samolot jak wspomnia艂 Andrzej mia艂 bardzo pokr臋tne losy...Te偶 mia艂em model na uwi臋zi wg. plan贸w Z. Umi艅skiego....troch臋 powi臋kszony pod silnik 3,5cm3 Lata艂 bardzo fajnie ,stabilnie. Jedru艣 b臋d臋 Ci kibicowa艂!!!...Te偶 go buduj臋 obecnie-he,he,he...ale to plankton i to prawdziwy...skala1:24 1
Popular Post j臋drek Posted February 16 Author Popular Post Posted February 16 4 godziny temu, Kazik.R napisa艂: Samolot jak wspomnia艂 Andrzej mia艂 bardzo pokr臋tne losy...Te偶 mia艂em model na uwi臋zi wg. plan贸w Z. Umi艅skiego....troch臋 powi臋kszony pod silnik 3,5cm3 Lata艂 bardzo fajnie ,stabilnie. Jedru艣 b臋d臋 Ci kibicowa艂!!!...Te偶 go buduj臋 obecnie-he,he,he...ale to plankton i to prawdziwy...skala1:24 馃憤 Par臋 obrazk贸w jeszcze 聽 聽 聽 聽 聽 10
Popular Post j臋drek Posted February 17 Author Popular Post Posted February 17 Witam Powoli co艣 tam powstaje. 聽 聽 聽 13
Popular Post j臋drek Posted February 20 Author Popular Post Posted February 20 Witam Ma艂ymi krokami do przodu馃檪 聽 聽 聽 聽 11
Popular Post j臋drek Posted February 21 Author Popular Post Posted February 21 19 godzin temu, Andrzej Klos napisa艂: Te Twoje kroki wcale nie sa takie male馃榾 OK du偶e ale powoli馃榿. 聽 聽 聽 聽 聽 Podocina艂em rurki laminatowe i rury duralowe i ca艂o艣膰 z艂o偶y艂em 聽 聽 聽 聽 聽 15
Kazik.R Posted February 22 Posted February 22 聽 聽 聽 聽 No i ostro Ci idzie.... ja przez dwa i p贸艂 roku聽 tyle nie zrobi艂em ze swoj膮 makiet膮 na uwi臋zi...ale by艂y przerwy w budowie niezale偶ne ode mnie...偶e o brakach w dokumentacji w czasie budowy nie wspomn臋...
jarek996 Posted February 22 Posted February 22 W dniu 20.02.2026 o 21:56, Andrzej Klos napisa艂: Te Twoje kroki wcale nie sa takie male馃榾 聽 Wlasnie chcialem napisac, ze zbudowal w kilka dni wiecej, jak ja przez ostatnie pare lat.聽 2
Popular Post j臋drek Posted February 25 Author Popular Post Posted February 25 W dniu 22.02.2026 o 16:39, Kazik.R napisa艂: 聽 聽 聽 聽 No i ostro Ci idzie.... ja przez dwa i p贸艂 roku聽 tyle nie zrobi艂em ze swoj膮 makiet膮 na uwi臋zi...ale by艂y przerwy w budowie niezale偶ne ode mnie...偶e o brakach w dokumentacji w czasie budowy nie wspomn臋... Braki w dokumentacji.....馃榿 聽 Po wklejeniu rur laminatowych przyszed艂 czas na kesony. Po przyklejeniu dolnego kesonu p艂at nie jest jeszcze za sztywny. Przypi膮艂em po艂贸wk臋 p艂ata do deski monta偶owej ( i tu dwie wersje przypi臋cia, jedna szpilkami do deski za stopki 偶eber- upierdliwa i paluchy bol膮 i druga za pomoc膮 ma艂ych wkr臋t贸w i gumek recepturek). Przy tej drugiej mog艂em dosy膰 mocno naci膮ga膰 gumy bo 偶ebra ma wyci臋te z lekkiej sklejki 2mm ( by Temu) i s膮 sztywne. Nie wiem jak si臋 balsa zachowa, ale przy odrobinie uwa偶ania ta metoda te偶 b臋dzie dobra馃檪. Pod kraw臋d藕 sp艂ywu pod艂o偶ona jest listwa odpowiedniego wymiaru, dzi臋ki temu sp艂yw wyjdzie r贸wniutko ( i tak wysz艂o w rzeczywisto艣ci). Po przyklejeniu i wyschni臋ciu g贸rnej cz臋艣ci kesonu mo偶na wyka艅cza膰 skrzyde艂ko z gwarancj膮 "prostowno艣ci"馃槑. 聽 聽 聽 聽 聽 10
Popular Post j臋drek Posted February 27 Author Popular Post Posted February 27 Podwozie g艂贸wne wst臋pnie zamocowane 聽 聽 聽 13
Popular Post j臋drek Posted February 28 Author Popular Post Posted February 28 Skrzyde艂ka dosta艂y troch臋 pokrycia balsowego i listwy kraw臋dzi natarcia i przymiarka z kad艂ubem.聽 聽 聽 聽 12
Popular Post j臋drek Posted March 5 Author Popular Post Posted March 5 Racek dosta艂 ko艂a i trwaj膮 prace przy k贸艂ku ogonowym. W oryginale k贸艂ko wleczone i amortyzowane i takie chc臋 zrobi膰. 聽 聽聽 聽 聽 14
Popular Post j臋drek Posted March 12 Author Popular Post Posted March 12 Gole艅 k贸艂ka ogonowego wklejona i nawet dzia艂a馃檪 聽 聽 k贸艂ko Racek.mp4 聽 聽 14 1
Popular Post j臋drek Posted March 18 Author Popular Post Posted March 18 Roboty przy Racku id膮 powoli naprz贸d.聽 K贸艂ko ogonowe w produkcji 聽 zamontowane 聽 ko艂a g艂贸wne dosta艂y w艂a艣ciwy k膮t聽 聽 i nie odm贸wi艂em sobie monta偶u w ca艂o艣膰 聽 9
Recommended Posts