a74BACK Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Problem z oddaniem butelki do sklepu/automatu urósł do rangi wysłania promu w kosmos 🤣 Ciekawy jestem, czy też z taką gorliwości przeciwnicy systemu kaucyjnego zwracają ludziom uwagę którzy rzucają butelki byle gdzie, żeby nie śmiecili? Odpowiedź brzmi, NIE! Nie mają odwagi publicznie twarzą w twarz powiedzieć cokolwiek, ale w Internecie "WIELCY REFORMATORZY". Zróbcie coś, co realnie wpłynie na poprawę tego systemu, a nie tylko bijecie pianę o byle gunwo w sieci 👍
Atomizer Opublikowano 14 godzin temu Autor Opublikowano 14 godzin temu W sieci lamenty , że tylko gotówka że to że tamto ! Ale przykładowo szykuje się gruba impreza i kupuje 2000 napoi gazowanych ! Za każdą butelką pobierają bez mojej zgody moje pieniądze z kąta ! To jest aż 1000 zł ! Na czyjeś konto w tym momencie wpływa moje 1000 zł na nieokreślony czas ! Niech będzie takich jak ja w ciągu tygodnia w kraju 10000 ludzi. To na czyjeś konto wpływa niezła sumka ! Bo będzie to z 10 milionów ! Mając za nic czyjeś 10 milionów można zrobić na tym niezły biznes ! Dlaczego ktoś za moje pieniądze ma się wzbogacać??? A jak działa system kaucyjny ! Dlaczego ktoś zabiera mi moje 50 gr i moją butelkę za pomocą systemu kaucyjnego!
a74BACK Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu Twierdzisz, że "ktoś" na tym zarabia, więc powiedz mi konkretnie kto to jest? Bo póki co same frazesy tutaj słyszę 👍
d9Jacek Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Godzinę temu, a74BACK napisał: Bo póki co.... straszny rusycyzm ale niech tam....Piotrus , odstaw te swoje "małpki" i prosze odpowiedz na proste pytanie. Jak nazwiesz osobę czy firmę pobierającą dwa razy kasę za ten sam produkt sprzedając go klientowi ?
Shock Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu 2 godziny temu, Atomizer napisał: To na czyjeś konto wpływa niezła sumka Nie patrz na innych..rób tak by na Twoje konto też coś wpływało a nie będziesz biadolił . 2
Atomizer Opublikowano 11 godzin temu Autor Opublikowano 11 godzin temu Nie możemy pozwolić aby cały naród płacił za tą samą rzecz x 2 ! A w przypadku systemu kaucyjnego jest to x 6 ! Kto nie rozumie już tłumacze ! Kupując wodę jedną 0,5l w biedronce lub innym nie Polskim sklepie (bo Polskich to już chyba nie ma ) Cena na etykiecie podana na półce to 1,50 zł. Ale przy kasie trzeba zapłacić nie 1,50 zł a 2 zł !!! I teraz najlepsze ! Płacisz 2 zł a kupujesz wodę ! Woda która kosztuje 5 gr a pozostałe 1,95 zł cała otoczka ! W tym opakowanie to około 10 gr ! Podatek 23% 35gr Marża i dystrybucja 45gr Marketing 25gr Inne... No i dodatkowy zabór 50 gr ! Największa opłata za opakowanie w dodatku 5 razy więcej niż koszty samego opakowania!
Shock Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 29 minut temu, Atomizer napisał: Woda która kosztuje 5 gr a pozostałe Idź z wiaderem do rzeki i też będziesz miał, nawet taniej. Nie rozumiesz że na finalną cenę każdego produktu jest wiele składowych ? A system kaucyjny jest jaki jest i na daną chwilę nic nie zapowiada zmian poza szumem medialnym. A korzyści podobno są bo 60% sprzedanych plastików wróciło czyli środowisko ma lżej. A że to kosztuje to normalka, jak wszystko w życiu...
d9Jacek Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 43 minuty temu, Atomizer napisał: Inne.. Michał, zostaw tę wodę jako wodę w spokoju. bo to nie o wodzie jest ten temat. Dlaczego Borzomi czy Sairme kosztuje 7 zeta za o,5 litra a woda z Biedry tylko 1,5o za 1,5 litra. Tak jak Rafał napisał- finalna cena to wiele skladowych. A w tym temacie chodzi o jeden ze składników ktory budzi największe emocje i wątpliwosci.
Market Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu 23 godziny temu, RomanJ4 napisał: Otóż to, królowie parkowej konsumpcji, a nie ci co je zakupili za 0,5PLN Bo ci co je zakupili to mieli to głęboko w doopie i te swoje 50gr porzucili w rowie czyli przekazali dobrowolnie na rzecz zbieraczy
jarek996 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 6 godzin temu, Atomizer napisał: Na czyjeś konto w tym momencie wpływa moje 1000 zł na nieokreślony czas ! Ale Ty masz ICH butelki na nieokreslony czas (tez warte 1000zl)!
Atomizer Opublikowano 8 godzin temu Autor Opublikowano 8 godzin temu 2 godziny temu, Shock napisał: A korzyści podobno są bo 60% sprzedanych plastików wróciło czyli środowisko ma lżej. Ale wcześniej też wracało, tylko ktoś inny to od nas zabierał (firma zajmująca się odbiorem) a teraz musimy sami dostarczać do punktu a mimo to musimy dalej płacić a najlepsze jest to że mimo że sami już to robimy to będziemy płacić jeszcze więcej ! Bo będą podwyżki za śmieci w związku z tym... Kto tego jeszcze nie rozumie ??? Ale tak na marginesie "firma zajmująca się odbiorem" to tez nie polska firma tylko co ja słyszałem to .....a niemiecka ! 1 minutę temu, jarek996 napisał: Ale Ty masz ICH butelki na nieokreslony czas (tez warte 1000zl)! Nie ich tylko moje bo za nie zapłaciłem ! Dalej nie rozumiesz... to nie są ich bo je odkupiłem! Jak idziesz na rynek człowieku i kupujesz ziemniaki to nie są twoje ? I nie możesz ich zjeść !
jarek996 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 6 godzin temu, Atomizer napisał: Dlaczego ktoś za moje pieniądze ma się wzbogacać??? Oddajac te butelki, zubozysz mitycznych ICH o taka sama kwote i bedziecie oboje na ZERO. Ale rozumiem, ze to dla Ciebie zbyt wiele, zeby to pojac. Przeciez NIKT Ci tych napojow nie kaze kupowac, Wal wode z kranu. Jak wypozyczasz ksiazke z biblioteki, to biblioteka nagle traci wartosc ksiazki, ktora Ty masz za darmo w domu i mozesz ja w dotaku przeczytac (ale mozesz tez wypozyczyc tylko po to, zeby zubozyc na chwile biblioteke, czyli zrobic to co ONI robia sprzedajac Ci napoj w butelce z kaucja). Jak ksiazki wypozyczy MILION czytelnikow, to biblioteka nagle traci, powiedzmy 50 milionow. Tez kiepski biznes (dla biblioteki) 😂 Jesli wiec ONI zabrali Ci kase za butelki, wypozycz sobie ze trzy ksiazki i bedziesz na chwile na plusie. Oddaj butelki, wtedy jestes na jeszcze wiekszym plusie, bo masz dalej dwie ksiazki i kase z butelek. Nie musisz ich nawet otwierac. Miej je tylko! Po oddaniu ksiazek jestes z powrotem na ZERO. I okazuje sie przy tym, ze WSZYSCY sa nagle na zero. Jesli jeszcze tez ksiazki przeczytasz (zanim je oddasz), to jestes JEDYNY na plusie! Oddali Ci za butelki, Ty co prawda oddales ksiazki, ale wiesz (i to wiesz za darmo) jakie przygody mial Reksio, albo Bolek i Lolek (jak nie czytales, to przynajmniej poogladales obrazki)! I tak jak z zakupami wody z kaucja, nikt CI nie kaze isc wypozyczac ksiazek (zeby zubozyc na chwile biblioteke) Twoja wola! Sllep tez nie musi sprzedac Ci wody z kaucja. Sam po nia przychodzisz! Czyli idziesz sie sam dac wydymac! Sam nie wiem co mam dalej myslec....
Atomizer Opublikowano 8 godzin temu Autor Opublikowano 8 godzin temu A teraz tak ! Dalej myślicie jeden z drugim i piętnastym, że to co nam wciskają do uszu że chodzi o ekologię i ochronę środowiska w związku z wprowadzeniem systemu kaucyjnego ! Kłamstwo ! Mam tu butelkę ! Każdy może mieć ! Teraz moje pytanie ! czym się różni ta butelka od butelki po wodzie do 3l ? Że nie jest objęta tym wspaniałym dla nas systemem kaucyjnym i w związku z tym ta butelka nie zaśmieca środowiska i z czystym sumieniem można ją wyrzucić do rowu przy drodze lub do lasu ! A no dlatego ! Wkleje drugie zdjęcie żeby was uświadomić dlaczego !
jarek996 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 19 minut temu, Atomizer napisał: ie ich tylko moje bo za nie zapłaciłem ! Dalej nie rozumiesz... to nie są ich bo je odkupiłem! No to jak to sa TWOJE butelki, to co sie ich czepiasz???
Atomizer Opublikowano 8 godzin temu Autor Opublikowano 8 godzin temu Po wypiciu mleka na dnie zostaje o coś takiego... resztki. Mleko to nie wda a tym bardziej wyrób mlekopodobny co nam wciskają jako mleko ! To co zostaje na dnie to po dwóch dniach na słońcu wali jak z murzyńskiej chaty ! Niech każdy zrobi test ! Ugotuj makaron na mleku a po zjedzeniu nalej do do tego garnka i przykry przykrywką i odstaw na kilka dni! Zdziwisz się jeden z drugim jak to pokrywkę zdejmniesz ! I teraz taka maszyna co połyka butelki i je zgniata to po dwóch dniach lęgły by się muchy i robactwo dookoła a smród z miasta docierał by do wsi ! Ci co wpadli na ten system kaucyjny jak by chcieli zarobić na tych butelkach po wyrobach mlecznych musieli by je myć ! A to im się nie opłaca ! Taka cała to jest ekologia gdzie liczy się tylko zysk i kasa a nie ochrona środowiska. 3
jarek996 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 11 minut temu, Atomizer napisał: Że nie jest objęta tym wspaniałym dla nas systemem kaucyjnym i w związku z tym ta butelka nie zaśmieca środowiska i z czystym sumieniem można ją wyrzucić do rowu przy drodze lub do lasu ! I tutaj jest pies pogrzebany! Jesli dla Ciebie alternatywa "niezwrotnej " butelki, jest jej wyrzucanie do rowu (to Twoja pierwsza mysl), to ja sie wycofuje z tego tematu. W Szwecji nie znajdziesz butelki w rowie (ani wysypiska w lesie). Ale dlatego, ze ludzie maja zakodowane od dziecka, ze takich rzeczy sie NIE ROBI. U Ciebie ten pelny row przewija sie w co 3 poscie, wiec cos z waszym mysleniem jest nie tak. Normalny czlowiek nie ma skojarzen typu: BUTELKA NIEZWROTNA - ROW (albo LAS). Ty takie ciagle masz.
Atomizer Opublikowano 7 godzin temu Autor Opublikowano 7 godzin temu 5 minut temu, jarek996 napisał: No to jak to sa TWOJE butelki, to co sie ich czepiasz??? Bo mi za moje butelki zabierają dodatkowo moje pieniądze i każą mi ją im oddać za darmo tą moją butelkę ! Rozumiesz ? A jak nie rozumiesz to nie pisz więcej do mnie i tu na forum. 3 minuty temu, jarek996 napisał: I tutaj jest pies pogrzebany! Jesli dla Ciebie alternatywa "niezwrotnej " butelki, jest jej wyrzucanie do rowu (to Twoja pierwsza mysl), to ja sie wycofuje z tego tematu. W Szwecji nie znajdziesz butelki w rowie (ani wysypiska w lesie). Ale dlatego, ze ludzie maja zakodowane od dziecka, ze takich rzeczy sie NIE ROBI. U Ciebie ten pelny row przewija sie w co 3 poscie, wiec cos z waszym mysleniem jest nie tak. Normalny czlowiek nie ma skojarzen typu: BUTELKA NIEZWROTNA - ROW (albo LAS). Ty takie ciagle masz. Chory jesteś człowieku i mi nie ubliżaj tu na forum ! Jak chcesz to pokażę ci zdjęcie jak wygląda rów od miejscowości do miejscowości i dlaczego o tym ciągle pisze ! I wcale to nie znaczy , ze to moja robota tak jak mnie o to tu obarczasz publicznie.
jarek996 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Za jakie k....a Twoje? Dopoki nie kupisz napoju i nie zaplacisz kaucji, to ZADNA butelka nie jest Twoja! I Idz do fabryki butelek, popros o tysiac (za darmo), to podejrzewam ze dostaniesz kopa w dupe za durny pomysl i wywala Cie za brame na zbity pysk. Ona jest ICH. Twoja jest, jak za nia zaplacísz (kupujac napoj lub wode z kaucja). Kto CI kaze oddac za darmo? Po to postawili te nieszczesne maszyny, zebys NIE ODDAWAL ZA DARMO, tylko odzyskal, to co wylozyles kupujac napoj z kaucja. BEZ ODBIORU. Wychodze z tego "domu" pieniaczy, spiskowcow i wariatow.
Atomizer Opublikowano 7 godzin temu Autor Opublikowano 7 godzin temu Pisałem, że jak nie ogarniasz tematu to nie pisz a ty dalej piszesz w kółko te same fałszywe informacje. Pisałem już wcześniej, że to co twórcy systemu kaucyjnego nazywają kaucja to nie jest żadna kaucja tylko dodatkowa opłata pobierana bez zgody i często wiedzy wszystkich obywateli. A dlaczego nie jest to kaucja to nie będe tobie już tłumaczyć bo ktoś inny już to pisał na forum.
Market Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu W dniu 23.03.2026 o 09:15, Atomizer napisał: I właśnie dlatego powstał ten post aby uświadomić społeczeństwo, że te 50gr nie będzie szło w całości "na dalszy rozwój systemu" a po części na prywatne konta bankowe ! No i właśnie to jest nieprawda, na której zbudowany jest cały ten wątek. Wedle ustawy ma iść w całości i jest to rozliczane i kontrolowane. A jeżeli nie idzie, to nie wynika to z natury systemu, tylko z parszywej natury człowieka, czyli ze zwykłego złodziejstwa. To tak jakby twierdzić, że system sprzedaży w sklepach jest zły, bo niektórzy pracownicy kradną gotówkę z kasy. Więc wątek powinien zmienić nazwę na "Nieuczciwi pracownicy okradają obywateli", bo system do tego nic nie ma. Ale jeżeli uważasz inaczej, to najlepszym sposobem na pozbawienie złodziei Twoich 50gr jest "ukraść" je złodziejowi przez oddanie butelki/puszki 1
Rekomendowane odpowiedzi