Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sterowanie zwichrzeniem skrzydeł czy tradycyjnie lotki? chociaż wklęsło wypukły profil skrzydła fajnie wygląda to raczej w locie w tak w sumie niewielkim modelu zupełnie tego nie odczujesz. Za to musisz więcej uwagi poświęcić oklejaniu wklęsłej strony. Przerabiałem to w Nieuport 11

• Dzięki 1
Opublikowano

Trochę przedobrzyłeś dając "podkładki ustalające" między kadłub a dźwignię. Teraz linki będą wychodziły pod kątem z kadłuba do dźwigni.

Opublikowano
16 minut temu, Irek M napisał:

Trochę przedobrzyłeś dając "podkładki ustalające" między kadłub a dźwignię. Teraz linki będą wychodziły pod kątem z kadłuba do dźwigni.

One muszą być. Bo inaczej statecznik bedzie zamiatał po kadlubie.Mogę trochę zeszlifować ale i tak linki będą pod kątem.Zobacz na fotke.

20260428_180857.thumb.jpg.a1724b5f3d99f11a3062dc6c66d52819.jpg

Opublikowano

By nie było luzu poprzecznego w moim dźwignie są grube. Poza tym gdy już linki będą to też trochę unieruchamiają. Oczywiście nawet z tymi krążkami w Twoim będzie to działało ale linki będą wyżynały się z otworów w kadłubie niszcząc pokrycie.

Opublikowano
10 godzin temu, Irek M napisał:

linki będą wyżynały się z otworów w kadłubie niszcząc pokrycie.

W takim przypadku jako przelotkę daje sie igłę lekarską i cały problem znika.

Irku a jak ten model sie wyważa?Chodzi mi ze wszystko ładować na dziób.

Opublikowano

Z igłą jako przelotką to już jak chcesz. Ale jakby miało być makietowo to w poszyciu były wycięte owalne otwory znacznie większe niż same linki wzmocnione brzegi skórą czy jakoś tak. Na fotkach masz tego od groma.

Z wyważeniem może nie być problemów jeśli wszystko umieścisz z przodu. Ma być elektryk czy spalina?  SC to zwykle 1/3 cięciwy. Zapakuj na próbę graty jak najbliżej przodu. Można też zrobić lżejsze stateczniki znaczy okleić folią i pomalować, będzie to lżejsze od Coverall. 1gram na ogonie to chyba 7gram na dziobie więc gra warta świeczki. W DVIII robiłem aż 4 stateczniki - pierwszy ważył ...400g ostatni 100g.

Opublikowano

Witam

Popieram Irka ogon jak najlżej całe wyposażenie do samego przodu ( w FOKKERZE D VIII całe wyposażenie mam nad silnikiem  pod maską silnika ) do pokrycia proponuję .

https://modelemax.pl/pl/oracover-oratex/12427-oracover-oratex-antique-10-012-cena-za-1-metr-biezacy-.html

to będzie najlżejsze o akceptowanym wyglądzie dla modelu ( cena ceną ale polubisz z nim prace )

Opublikowano

90-110g/m to od cholery koveral zdaje sie ma mniej.

Co do pytania Irka o silnik,os fs 40 albo asp fs 61 no jeszcze w gre idzie asp fs 52 albo os alfa 56.

Narazie wagowo to wyglada jak na fotkach.Same stateczniki,kadłub i skrzydła do ktorych dojdą rura węglowa 16 natarcie rura węgiel fi 8 spływ rura węglowa fi 3

20260504_192629.jpg

20260504_192735.jpg

20260504_192807.jpg

Muszę kupić i wypróbować.

https://allegro.pl/oferta/szyfon-miekki-30g-m2-gladki-material-160cm-polska-dzianina-1mb-bialy-17895394215?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=freelisting&srsltid=AfmBOoo2ygWBD9tmhnjX6w0ZkJ_PMuALn_SAG1FOYDiJWzxTFP22FDSWHhE

• Dzięki 1
Opublikowano

koveral ma około 45-50g/m2 do tego dochodzi celon do impregnacji +farba 

w PWS 26 finalnie pokryty tkaniną polieterową 50g/m2 pokrycie wyszło ok 125-130g/m2 (a malowanie było 3x kapon  2 L + rozpuszczalnik +3L lakieru matowego ) 

• Dzięki 2
Opublikowano

Grzesiek, mój fokkero podobny Vicomte o rozp. chyba 166cm i masie jakieś 2,4kg latał bardzo dobrze z silnikiem OS 46LA. Potem włożyłem ASP FS 61 masa wzrosła chyba do 2,8kg i nadal latał jeszcze lepiej:-) Potem dodałem pływaki - masa wzrosła do 3,4kg i bez najmniejszego problemu wystartował z wody...

Kadłub mego był całkowicie balsowy nawet dwie warstwy, skrzydło kryte japonką ale sporo cellonowane i malowane.

Tobie Przy tych rozmiarach nawet lekko wykonane Coverall raczej wyjdzie dużo mniejsza masa ale FS 40 może być niewystarczający, a 2-suw 52 raczej za mocny. FS 61 może być ciężki - jak zrobisz model lekko to może się okazać, że jest za ciężki na nos ale z tym nie problem bo ogon dociążyć łatwiej jeśli klamoty już nie można przesunąć. Ale... 

W modelu Aqua Star o rozpiętości 140cm dałem silnik LA 46. Okazał się za mocny - startując z ręki leciał od razu nawet pod dużym kątem. Im mocniejszy czy cięższy silnik tym "mocniej" model musisz wykonać.

Opublikowano

Ale ja nie pisałem Irku o dwusówie 52.Wszystkie silniki które wymieniłem to czterotakty. Czyli ASP FS 52, ASP FS 61 i OS FS 56 ALFA to mam do dyspozycji.Główny to OS FS 40 

Opublikowano

OK, myślałem, że ten 56 - ja wymieniłem jako 52 to dwusuw. Skoro masz tyle silników to nie będzie problemu. zrób też od razu miejsce na duży zbiornik paliwa. 4 suw pali mniej nie 2-suw ale...Gdy zmieniłem LA46 na FS 61 to zbiornik wystarczający dla 46LA był już o wiele mniej pojemny dla 61 FS.

A podwozie rozumiem, że konstrukcja jak w oryginale takie specyficzne? Ja projekt Fokker w 1/3 właśnie z powodu podwozia zamieniłem na Pfalz, w którym konstrukcja podwozia jest tradycyjna. Pomyśl o amortyzacji jeśli nie planowałeś.

a, właśnie - masa Vicomte wzrosła po zmianie silnika i zmianie podwozia . Nowe miało już amortyzację, zez niej golenie wyginały się przy lądowaniu.

Opublikowano

Tak podwozie bedzie fokkerowe czy amortyzowane za pomocą gum ,nie wiem jeszcze.Szczerze... nie za bardzo chce mi się kombinować.To ma być imitacja fokkera a nie makieta. Zobaczymy w praniu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.