Grzesiek Opublikowano Sobota o 17:33 Autor Opublikowano Sobota o 17:33 Coś tam do przodu.Kadłub usztywniony rozpórkami z bambusa jak było pisane wcześniej.Lecimy skrzydełka. 3
Irek M Opublikowano Sobota o 18:58 Opublikowano Sobota o 18:58 Sterowanie zwichrzeniem skrzydeł czy tradycyjnie lotki? chociaż wklęsło wypukły profil skrzydła fajnie wygląda to raczej w locie w tak w sumie niewielkim modelu zupełnie tego nie odczujesz. Za to musisz więcej uwagi poświęcić oklejaniu wklęsłej strony. Przerabiałem to w Nieuport 11 1
Grzesiek Opublikowano Sobota o 19:02 Autor Opublikowano Sobota o 19:02 Wybieram wersje z lotkami.Kryty bedzie koveralem.Wiem troche walki będzie ale do ogarnięcia.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Grzesiek Opublikowano Niedziela o 18:16 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Niedziela o 18:16 Orczyki i stery dopasowane.Jak do tej pory nie użyłem grama balsy i tego sie bede trzymał zobaczymy jaka waga wyjdzie. 5 1
Irek M Opublikowano Niedziela o 19:57 Opublikowano Niedziela o 19:57 Trochę przedobrzyłeś dając "podkładki ustalające" między kadłub a dźwignię. Teraz linki będą wychodziły pod kątem z kadłuba do dźwigni.
Grzesiek Opublikowano Niedziela o 19:59 Autor Opublikowano Niedziela o 19:59 16 minut temu, Irek M napisał: Trochę przedobrzyłeś dając "podkładki ustalające" między kadłub a dźwignię. Teraz linki będą wychodziły pod kątem z kadłuba do dźwigni. One muszą być. Bo inaczej statecznik bedzie zamiatał po kadlubie.Mogę trochę zeszlifować ale i tak linki będą pod kątem.Zobacz na fotke.
Irek M Opublikowano Niedziela o 21:33 Opublikowano Niedziela o 21:33 By nie było luzu poprzecznego w moim dźwignie są grube. Poza tym gdy już linki będą to też trochę unieruchamiają. Oczywiście nawet z tymi krążkami w Twoim będzie to działało ale linki będą wyżynały się z otworów w kadłubie niszcząc pokrycie.
Grzesiek Opublikowano Poniedziałek o 07:35 Autor Opublikowano Poniedziałek o 07:35 10 godzin temu, Irek M napisał: linki będą wyżynały się z otworów w kadłubie niszcząc pokrycie. W takim przypadku jako przelotkę daje sie igłę lekarską i cały problem znika. Irku a jak ten model sie wyważa?Chodzi mi ze wszystko ładować na dziób.
Irek M Opublikowano Poniedziałek o 15:36 Opublikowano Poniedziałek o 15:36 Z igłą jako przelotką to już jak chcesz. Ale jakby miało być makietowo to w poszyciu były wycięte owalne otwory znacznie większe niż same linki wzmocnione brzegi skórą czy jakoś tak. Na fotkach masz tego od groma. Z wyważeniem może nie być problemów jeśli wszystko umieścisz z przodu. Ma być elektryk czy spalina? SC to zwykle 1/3 cięciwy. Zapakuj na próbę graty jak najbliżej przodu. Można też zrobić lżejsze stateczniki znaczy okleić folią i pomalować, będzie to lżejsze od Coverall. 1gram na ogonie to chyba 7gram na dziobie więc gra warta świeczki. W DVIII robiłem aż 4 stateczniki - pierwszy ważył ...400g ostatni 100g.
paweln7 Opublikowano Poniedziałek o 17:09 Opublikowano Poniedziałek o 17:09 Witam Popieram Irka ogon jak najlżej całe wyposażenie do samego przodu ( w FOKKERZE D VIII całe wyposażenie mam nad silnikiem pod maską silnika ) do pokrycia proponuję . https://modelemax.pl/pl/oracover-oratex/12427-oracover-oratex-antique-10-012-cena-za-1-metr-biezacy-.html to będzie najlżejsze o akceptowanym wyglądzie dla modelu ( cena ceną ale polubisz z nim prace )
Grzesiek Opublikowano Poniedziałek o 17:22 Autor Opublikowano Poniedziałek o 17:22 90-110g/m to od cholery koveral zdaje sie ma mniej. Co do pytania Irka o silnik,os fs 40 albo asp fs 61 no jeszcze w gre idzie asp fs 52 albo os alfa 56. Narazie wagowo to wyglada jak na fotkach.Same stateczniki,kadłub i skrzydła do ktorych dojdą rura węglowa 16 natarcie rura węgiel fi 8 spływ rura węglowa fi 3 Muszę kupić i wypróbować. https://allegro.pl/oferta/szyfon-miekki-30g-m2-gladki-material-160cm-polska-dzianina-1mb-bialy-17895394215?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=freelisting&srsltid=AfmBOoo2ygWBD9tmhnjX6w0ZkJ_PMuALn_SAG1FOYDiJWzxTFP22FDSWHhE 1
paweln7 Opublikowano Poniedziałek o 17:54 Opublikowano Poniedziałek o 17:54 koveral ma około 45-50g/m2 do tego dochodzi celon do impregnacji +farba w PWS 26 finalnie pokryty tkaniną polieterową 50g/m2 pokrycie wyszło ok 125-130g/m2 (a malowanie było 3x kapon 2 L + rozpuszczalnik +3L lakieru matowego ) 2
Irek M Opublikowano Poniedziałek o 18:29 Opublikowano Poniedziałek o 18:29 Grzesiek, mój fokkero podobny Vicomte o rozp. chyba 166cm i masie jakieś 2,4kg latał bardzo dobrze z silnikiem OS 46LA. Potem włożyłem ASP FS 61 masa wzrosła chyba do 2,8kg i nadal latał jeszcze lepiej:-) Potem dodałem pływaki - masa wzrosła do 3,4kg i bez najmniejszego problemu wystartował z wody... Kadłub mego był całkowicie balsowy nawet dwie warstwy, skrzydło kryte japonką ale sporo cellonowane i malowane. Tobie Przy tych rozmiarach nawet lekko wykonane Coverall raczej wyjdzie dużo mniejsza masa ale FS 40 może być niewystarczający, a 2-suw 52 raczej za mocny. FS 61 może być ciężki - jak zrobisz model lekko to może się okazać, że jest za ciężki na nos ale z tym nie problem bo ogon dociążyć łatwiej jeśli klamoty już nie można przesunąć. Ale... W modelu Aqua Star o rozpiętości 140cm dałem silnik LA 46. Okazał się za mocny - startując z ręki leciał od razu nawet pod dużym kątem. Im mocniejszy czy cięższy silnik tym "mocniej" model musisz wykonać.
Grzesiek Opublikowano Poniedziałek o 18:58 Autor Opublikowano Poniedziałek o 18:58 Ale ja nie pisałem Irku o dwusówie 52.Wszystkie silniki które wymieniłem to czterotakty. Czyli ASP FS 52, ASP FS 61 i OS FS 56 ALFA to mam do dyspozycji.Główny to OS FS 40
Irek M Opublikowano Poniedziałek o 19:44 Opublikowano Poniedziałek o 19:44 OK, myślałem, że ten 56 - ja wymieniłem jako 52 to dwusuw. Skoro masz tyle silników to nie będzie problemu. zrób też od razu miejsce na duży zbiornik paliwa. 4 suw pali mniej nie 2-suw ale...Gdy zmieniłem LA46 na FS 61 to zbiornik wystarczający dla 46LA był już o wiele mniej pojemny dla 61 FS. A podwozie rozumiem, że konstrukcja jak w oryginale takie specyficzne? Ja projekt Fokker w 1/3 właśnie z powodu podwozia zamieniłem na Pfalz, w którym konstrukcja podwozia jest tradycyjna. Pomyśl o amortyzacji jeśli nie planowałeś. a, właśnie - masa Vicomte wzrosła po zmianie silnika i zmianie podwozia . Nowe miało już amortyzację, zez niej golenie wyginały się przy lądowaniu.
Grzesiek Opublikowano Wtorek o 05:23 Autor Opublikowano Wtorek o 05:23 Tak podwozie bedzie fokkerowe czy amortyzowane za pomocą gum ,nie wiem jeszcze.Szczerze... nie za bardzo chce mi się kombinować.To ma być imitacja fokkera a nie makieta. Zobaczymy w praniu.
Rekomendowane odpowiedzi