Skocz do zawartości

Potrzebna pomoc w dorobieniu tłoka.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam prośbę  do tych wyposażonych w  odpowiedni sprzęt. Czy zechcieliby dorobić mi tłok do MVVS/Modela Junior2cm3. Nie za miliony monet - silnik ma wartość sentymentalną. Niestety ma nietypową średnice tłoka 13,5mm i nie sposób znaleźć jakiś złom modelarski by dopasować inny tłok. 

Opublikowano

Mam dwa tłoki od asp 12 mozliwe że da sie je zaimplementowac do Twojego juniora ale bez rysunkow to nie pomogę.Nie jestem w posiadaniu tego silnika.

17820649677433909572381583412088.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Ok. Mi paru Kolegów pomogło jak byłem w potrzebie i jestem wdzięczny im za to, więc jeżeli to to jest tłok do tego MVVSa z trzema śrubkami na głowicy, to właśnie Kolega został szczęśliwym posiadaczem tego"szrocika " ze zdjęcia🙂 Oczywiście bez dodatkowych kosztów, bo ja na 1000% grosza za niego nie dałem🙂

Proszę o adres do wysyłki na skrzynkę.

A.C.

MVVS 2cm.jpg

Opublikowano
Cytat
W dniu 21.06.2026 o 20:02, Grzesiek napisał:

Mam dwa tłoki od asp 12 mozliwe że da sie je zaimplementowac do Twojego juniora ale bez rysunkow to nie pomogę.Nie jestem w posiadaniu tego silnika.

17820649677433909572381583412088.jpg

Jaka średnica tłoków tych ASP.12  MVVS Junior ma 13,5mm.  Jak ktoś  będzie chętny do dorobienia tłoka to prześlę cały silnik lub tuleje i tłok wedle życzenia 

Opublikowano

Zdjęcie nożem 0,2mm nawet na tokarce nie jest łatwe, to tylko 0,1mm na stronę, a przecież bicie musi być praktycznie zerowe a powierzchnia mieć małą chropowatość. Owszem przeszlifowanie na tokarce za pomocą fortunki(jak niżej) może dać dokładny wymiar i pożądaną chropowatość.

spacer.png 

Problemem jest odpowiednio stabilne i bezbiciowei zamocowanie tak małych elementów, bo za powierzchnię walcową ich złapać nie można.

Ale jeśli te tłoki mają wewnętrzne podtoczenia to pół biedy, można dotoczyć odpowiedniego rozmiaru trzpień z odsadzeniem (co da nam centryczność mocowania tłoka), nałożyć na odsadzenie tłok, i podeprzeć kłem poprzez nakrętkę (takiego rozmiaru by stożek kła nie uszkodził denka tłoka), i wtedy można szlifować..

spacer.png

• Lubię to 2
Opublikowano

Dorabianie, czy przerabianie tłoka z innego silnika nie jest prostą sprawą, albo w wielu przypadkach jest niewykonalne.

Z moich doświadczeń wynika, że każdy  gotowy tłok ma inne wymiary indywidualne dla danego silnika.

Wymiar średnicy tłoka to w sumie najmniejszy problem, jeżeli jest większy od wymiaru tłoka, który chcemy mieć, bo to faktycznie można wykonać na tokarce.

Ale już otwory pod sworzeń tłokowy, czy wysokość tłoka to już nie jest proste, bo nie ma w zasadzie dwóch takich samych tłoków.

Każdy silnik nawet tej samej pojemności ,ale innego producenta ma inne wymiary.

Nie spotkałem się z sytuacją, kiedy takie tłoki pasują do innego silnika.

A w sumie w tym przypadku problem jest rozwiązany, bo dziś silnik razem z całym środkiem zostanie wysłany do Kolegi potrzebującego🙂.

A.C.

• Lubię to 2
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.