Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , czy ktoś z kolegów stosował w tym modelu balastowanie w lotach przy silnym wietrze? I w ogole przy jakich prędkościach wiatru lataliście Fun Rayami , interesują mnie konkretne dane nie na zasadzie "można , tak sądzę" 🙂

Cały tydzień ma wiać w porywach do 40 km/h a wiatr stały  około 30 km/h zastanawiam się czy model i pilot  sobie poradzą. Nie wiem jak model zachowa się w takim wietrze a chciałbym polatać bo akurat mam parę dni urlopu.

30km/h to spoko zwykły wiatr ale obawiam się porywów >40km/h i turbulencji podczas lądowania. Pomyślalem o dobalastowaniu modelu tak o 200g zawsze to coś.

A może Patryk to przeczyta i coś napisze bo lata dużo szybowcami to i może w wiatr FR też próbował?😉

Opublikowano

Latam moim Funrayem na zboczu. Najsilniejszy wiatr to było 13m/s. Dawałem większy pakiet 4s 4000mAh i przesówałem bardziej na tył. Co do latania jak to na zboczu praktycznie bez silnika. Lądowanie na "motylku" bez problemu. 

• Dzięki 1
Opublikowano

200g balastu to mało balastu :D

Jak się bawiłem Funrayem, to wrzucałem mu 800g pod ŚC i było git :) 

Generalnie, balastuj ile chcesz, obserwuj czy skrzydła się za bardzo nie gną i będzie git.

A tylko drobne ostrzeżenie - latanie z balastem wciąga w szybowcach. Można sporo rzeczy odkryć, szczególnie jeśli szybowiec ma solidną aerodynamikę. A Funray ma

• Dzięki 1
Opublikowano

Ok ,dzięki.Mam problem z zamocowaniem balastu bo pod ś ć mam włozony odbiornik i wszystkie kable .Pozostaje montaż na zewnątrz ale to po pierwsze psuje aerodynamikę a po drugie brzydko wygląda.Dlatego zbyt duzo tego balastu nie planuje stosowac bo zulelnie nie mam pomyslu gdzje to upchnąć.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.