Ares Opublikowano 2 Lipca Opublikowano 2 Lipca Witam , czy ktoś z kolegów stosował w tym modelu balastowanie w lotach przy silnym wietrze? I w ogole przy jakich prędkościach wiatru lataliście Fun Rayami , interesują mnie konkretne dane nie na zasadzie "można , tak sądzę" 🙂 Cały tydzień ma wiać w porywach do 40 km/h a wiatr stały około 30 km/h zastanawiam się czy model i pilot sobie poradzą. Nie wiem jak model zachowa się w takim wietrze a chciałbym polatać bo akurat mam parę dni urlopu. 30km/h to spoko zwykły wiatr ale obawiam się porywów >40km/h i turbulencji podczas lądowania. Pomyślalem o dobalastowaniu modelu tak o 200g zawsze to coś. A może Patryk to przeczyta i coś napisze bo lata dużo szybowcami to i może w wiatr FR też próbował?😉
Daniel1978 Opublikowano 3 Lipca Opublikowano 3 Lipca Latam moim Funrayem na zboczu. Najsilniejszy wiatr to było 13m/s. Dawałem większy pakiet 4s 4000mAh i przesówałem bardziej na tył. Co do latania jak to na zboczu praktycznie bez silnika. Lądowanie na "motylku" bez problemu. 1
Patryk Sokol Opublikowano 3 Lipca Opublikowano 3 Lipca 200g balastu to mało balastu Jak się bawiłem Funrayem, to wrzucałem mu 800g pod ŚC i było git Generalnie, balastuj ile chcesz, obserwuj czy skrzydła się za bardzo nie gną i będzie git. A tylko drobne ostrzeżenie - latanie z balastem wciąga w szybowcach. Można sporo rzeczy odkryć, szczególnie jeśli szybowiec ma solidną aerodynamikę. A Funray ma 1
Ares Opublikowano 3 Lipca Autor Opublikowano 3 Lipca Ok ,dzięki.Mam problem z zamocowaniem balastu bo pod ś ć mam włozony odbiornik i wszystkie kable .Pozostaje montaż na zewnątrz ale to po pierwsze psuje aerodynamikę a po drugie brzydko wygląda.Dlatego zbyt duzo tego balastu nie planuje stosowac bo zulelnie nie mam pomyslu gdzje to upchnąć.
Patryk Sokol Opublikowano 3 Lipca Opublikowano 3 Lipca 2 godziny temu, Ares napisał: Ok ,dzięki.Mam problem z zamocowaniem balastu bo pod ś ć mam włozony odbiornik i wszystkie kable .Pozostaje montaż na zewnątrz ale to po pierwsze psuje aerodynamikę a po drugie brzydko wygląda.Dlatego zbyt duzo tego balastu nie planuje stosowac bo zulelnie nie mam pomyslu gdzje to upchnąć. Załaduj przed ŚC i przyklej monetę, albo dwie na ogonie
Ares Opublikowano 3 Lipca Autor Opublikowano 3 Lipca No tak chcę zrobić aby pod akumulator wsadzić możliwie dużo balastu ale w ogonie to myślałbym o jakieś komorze aby nie zwiększać oporu. A powiedz jak FR sie zachowywał w takich warunkach silnego wiatru?
Patryk Sokol Opublikowano 3 Lipca Opublikowano 3 Lipca 1 godzinę temu, Ares napisał: No tak chcę zrobić aby pod akumulator wsadzić możliwie dużo balastu ale w ogonie to myślałbym o jakieś komorze aby nie zwiększać oporu. A powiedz jak FR sie zachowywał w takich warunkach silnego wiatru? Jak Funray. Silny wiatr nie zmienia sposobu latania, po prostu w jedną stronę szybciej leci, niż w drugą.
Ares Opublikowano 5 Lipca Autor Opublikowano 5 Lipca W dniu 3.07.2026 o 23:54, Patryk Sokol napisał: Jak Funray. Silny wiatr nie zmienia sposobu latania, po prostu w jedną stronę szybciej leci, niż w drugą. Patryk a co sądzisz o przyklejeniu balastu symetrycznie z dwóch stron kadluba na taśmę dwustronną? 2 x 100g .Ja sie obawiam żeby się nie oderwało oczywiście z przodu trzeba by nadać opływowy kształt.
Patryk Sokol Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca 45 minut temu, Ares napisał: Patryk a co sądzisz o przyklejeniu balastu symetrycznie z dwóch stron kadluba na taśmę dwustronną? 2 x 100g .Ja sie obawiam żeby się nie oderwało oczywiście z przodu trzeba by nadać opływowy kształt. Bez znaczenia gdzie to wstawisz, byle trzymało się solidnie
RobRoy Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca Odlej mu ołowianą płozę ogonową z dużą płetwą w głąb pianki ... żeby się nie rzucało w oczy .. 😉
Ares Opublikowano 5 Lipca Autor Opublikowano 5 Lipca Godzinę temu, Patryk Sokol napisał: Bez znaczenia gdzie to wstawisz, byle trzymało się solidnie To wiadomo tylko zastanawiam się jak to zrobić aby łatwo demontować i montować . 46 minut temu, RobRoy napisał: Odlej mu ołowianą płozę ogonową z dużą płetwą w głąb pianki ... żeby się nie rzucało w oczy .. 😉 Chodzi o to aby nie oszpecić modelu i żeby to jakoś rozsądnie wymyślić muszę sie zastanowić bo nie lubię prowizorek choć te najlepiej działają.
RobRoy Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca Sorry - wcześniej zrozumiałem że to miło być na ogon ,.... chyba pomyliłem posty .
Ares Opublikowano 5 Lipca Autor Opublikowano 5 Lipca 3 minuty temu, RobRoy napisał: Sorry - wcześniej zrozumiałem że to miło być na ogon ,.... chyba pomyliłem posty . Nic się nie stało spoko👍
Rekomendowane odpowiedzi