Skocz do zawartości

Jaki trenerek na pierwszy model spalinowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

planuję zbudować swój pierwszy model spalinowy i zastanawiam się, co wybrać. Chciałbym, żeby był to trenerek o rozpiętości maksymalnie około 1,8 m, z lotkami i spokojnymi, przewidywalnymi właściwościami lotnymi.

Najchętniej zbudowałbym model od podstaw z balsy na podstawie darmowych planów dostępnych w internecie. Chciałbym też dobrać do niego jakiś w miarę bezproblemowy i ogólnie dostępny silnik.

Myślałem początkowo o Wicherku, ale już go zbudowałem (wersja 10) i celuję jednak w model z lotkami. Podoba mi się coś w stylu Seagull Jumper 25, natomiast nie znalazłem dostępnych planów do budowy podobnego modelu.

Czy możecie polecić jakiś sprawdzony model spełniający te założenia, do którego dostępne są plany?

Opublikowano
W dniu 13.07.2026 o 08:11, Andrzej Klos napisał:

Wystarczy zmniejszyc wznios skrzydel, dorobic lotki albo nawet klapy i masz unikalny model... 

Sterowane przednie podwozie tez by sie przydalo.

To samo można zrobić z Wicherkiem.... 😉 Po takim zabiegu, na  Clarku Y łązi po niebie za ręką jak psiątko .... 

Dla mnie , te wszystkie modele , są ..wicherkopodobne ... tylko że nazywają się z ...angielska , dlatego lepsze .... 😉 

Opublikowano

Jesli moge coś zasugerować to bazuj na proporcjach WICHERKA ale stwórz swój krztalt statechnikow i końcowek skrzydla oraz krztalt kadluba i bedziesz Pan zadowolony.

Opublikowano
9 minut temu, Grzesiek napisał:

to bazuj na proporcjach WICHERKA

Skrzydła - wznios 2-3 st, poziomy trochę ztrapezić  podsunąć pod pionowy, akurat pionowy należy do "sylwetki" Wicherka, nawet ten pochylony, lotki 2/5 długości skrzydła, kadłub poszerzyć w części centralnej , tył zwęzić..i powstaje klasyczny kształt. Podrasować go można ...malowaniem .... 😉 

Opublikowano
5 godzin temu, RobRoy napisał:

To samo można zrobić z Wicherkiem.... 😉 Po takim zabiegu, na  Clarku Y łązi po niebie za ręką jak psiątko .... 

Dla mnie , te wszystkie modele , są ..wicherkopodobne ... tylko że nazywają się z ...angielska , dlatego lepsze .... 😉 

5 godzin temu, Grzesiek napisał:

Jesli moge coś zasugerować to bazuj na proporcjach WICHERKA ale stwórz swój krztalt statechnikow i końcowek skrzydla oraz krztalt kadluba i bedziesz Pan zadowolony.

5 godzin temu, RobRoy napisał:

Skrzydła - wznios 2-3 st, poziomy trochę ztrapezić  podsunąć pod pionowy, akurat pionowy należy do "sylwetki" Wicherka, nawet ten pochylony, lotki 2/5 długości skrzydła, kadłub poszerzyć w części centralnej , tył zwęzić..i powstaje klasyczny kształt. Podrasować go można ...malowaniem .... 😉 

Wszystkie model, ktore proponujecie to kolejne latajace pudelka 😀.  No ale Marcin zrobi to zo mu sie bedzie podobalo.

Opublikowano
3 godziny temu, Andrzej Klos napisał:

Wszystkie model, ktore proponujecie to kolejne latajace pudelka

... mało kto na pierwszy samochód  idzie do salonu Mercedesa i wybiera  najwyższy model .....   na lepszy model zawsze się łatwo przestawić 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.