Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Andrzej Klos napisał:

Wlasnie przypomnialem sobie, ze mozna przetlumaczyc za pomaca Google Translate, nawet pismo reczne.  Sprobuj.

Wiem że można , ale czasem wychodzą takie babole, zwłaszcza jak tłumaczy  literaturę fachową że ... strach się bać. Ostatnio też wysłałem ci arkusz Excel do sprawdzenia , bo tłumaczenie jedno .... a ja czuje inaczej . Po miesiącu  ten sam tekst  IA przetłumaczył inaczej, poprawniej. Ty wiesz o co chodzi - dwa zdania po "polskiemu" i ... wszystko będzie jasne, a tak to 100 ludzi będzie pytało IA o to samo..... 😉 

Opublikowano

OK.

Statecznosc Podluzna:

Wytnij ksztalt kadluba ze sztywnego kartonu w widoku z gory wliczajac w to smigla, zarowno w srednicy jak i szerokosci.  Daj naddatki wokol statecznika poziomego.  Zacznij obcinac naddatek az model zbalansuje sie w Punkcie P. 

Punkt P powinien byc 0.58C (C=srednia cieciwa) za srodkiem ciezkosci.   Srednia wartosc punktu P=0.56 do 0.6C.  Extremalna 0.54 do 0.75.

Statecznosc Poprzeczna:

Wytnij ksztalt kadluba ze sztywnego kartonu w widoku z boku uwzgledniajac:

- Wszystkie zewnetrzne dodatki typu gondole silnikowe, zbiorniki paliwa, rakiety etc musza byc dodane powyzej lub ponizej kadluba w odpowiednim miejscu tak jak sa umiejscowione wzdluznie.

- Smigla, uwzgledniajac srednice i szerokosc.  Jesli samolot jest wielosilnikowy, narysuj smigla powyzej i ponizej kadluba.

- Wznios skrzydla. Powieksz wznios skrzydla w widoku z boku o 50% i dodaj powyzej lub ponizej kadluba.  W przypadku wieloplatow, kazde skrzydlo musi byc uwzglednione w ten sam sposob, wliczajac w to zastrzaly.

-Podwozie.  Kazde kolo jest reprezentowane jako prostokat o szerkosci rownej srednicy kola i dlugosci rownej odleglosci od skrzydla czy kadluba do dolu kola.  Uwzglednic nalezy oczywiscie owiewki i plywaki.

-Usterzenie pionowe.  Tak jak poprzednio, narysuj wieksze i stopniowo obcinaj.

Punkt P w tym przypadku powinien byc 0.175L za SC gdzie L jest dlugoscia kadluba.  Ogolnie od 0.1 do 0.18L  

Nie nalezy doklejac dodatkowych kawalkow, czy uzywac spinaczy; nawet mala ilosc dodatkowego kleju moze zniweczyc metode.  Inaczej mowiac, wpierw wszystko narysuj a potem wycinaj.

Jak to gdzies czytalem "Usterzenia pionowego nigdy dosc".  Ale nie wiem czy tak jest, bo niestatecznosc spiralna jest czesto wynikiem zbyt duze statecznosci poprzecznej. Hmmm...

Taduesz Soltyk uwaza sie sie za ojca podwojnego usterzenie pionowego.  Twierdzil, ze w czasie rozmowy z Rosjanami, ktorzy zastanawiali sie jak zamontowac wielkie usterzenie pionowe w MiG25, zaproponowal usterzenie podwojne.  A reszta to juz historia.

• Lubię to 2
Opublikowano

Zrobiłem test dla Adepci, ale tylko rzut z góry, czyli stateczność podłużna. Wyszło dobrze, bo niecałe 0,60. Obawiałem się trochę tego niezadużego statecznika poziomego, ale jak widać niesłusznie. To znaczy- oblot pokaże jak jest na koniec. Poprzecznie na wszelki wypadek nie robię, bo może wyjść nie tak i trzeba by było powiększać pionowy, a tego bym nie zniósł, zwłaszcza w tym modelu😀. Ale metoda odjęcia jednego wymiaru bryle przestrzennej i zrobienie z niej płaszczyzny wydaje się praktyczna, a przynajmniej łatwa w realizacji.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.